NEWS

Cetățenii ucrainieni se pot angaja în România. Ce au de făcut și care sunt condițiile?

Cetățenii ucrainieni se pot angaja în România. Ce au de făcut și care sunt condițiile

Cetăţenii ucraineni care vor să se angajeze în România nu au nevoie de aviz de angajare pentru o perioadă de maximum 9 luni într-un an calendaristic, însă există o serie de condiții importante de care trebuie să țină cont, anunță ANOFM.

Cetățenii ucrainieni se pot angaja în România

Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM) precizează că ucrainenii care doresc să se angajeze pe teritoriul României nu au nevoie de aviz de angajare pentru o perioadă de maximum 9 luni într-un an calendaristic.

„Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă informează agenţii economici cu privire la faptul că cetăţenii ucraineni care doresc să se angajeze pe teritoriul ţării noastre nu au nevoie de aviz de angajarepentru o perioadă de maximum 9 luni într-un an calendaristic, potrivit Legii nr. 200/2020 pentru completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 194/2002 privind regimul străinilor în România şi a Ordonanţei Guvernului nr. 25/2014 privind încadrarea în muncă şi detaşarea străinilor pe teritoriul României şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative privind regimul străinilor în România”, a transmis, marţi, ANOFM.

Ce au de făcut și care sunt condițiile?

Pentru a beneficia de toate serviciile şi măsurile prevăzute de Legea nr. 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă cu modificările şi completările ulterioare, pe parcursul celor nouă luni,cetăţenii ucraineni pot cere acordarea statutului de refugiat.

După dobândirea unei forme de protecţie internaţională, aceştia se pot înregistra în evidenţele agenţiilor pentru ocuparea forţei de muncă beneficiind astfel, gratuit, de măsurile de stimulare a ocupării: medierea muncii prin care se realizează punerea în legătură a angajatorilor cu persoanele aflate în căutarea unui loc de muncă; informarea şi consilierea profesională prin care se oferă un ansamblu de servicii acordate în mod gratuit persoanelor în căutarea unui loc de muncă, care au ca scop furnizarea de informaţii privind piaţa muncii şi evoluţia ocupaţiilor; formarea profesională; evaluarea şi recunoaşterea competenţelor profesionale obţinute în sistem nonformal şi informal etc.

Programele de formare profesională asigură, conform legii, iniţierea, calificarea, recalificarea, perfecţionarea şi specializarea persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă, a arătat ANOFM.

Până luni dimineață, în România ajunseseră peste 74.000 de cetățeni ucraineni, dintre care aproximativ 700 au solicitat azil în ţara noastră, iar românii au dat dovadă de o solidaritate extraordinară – au fost înființate, pe rețelele sociale, grupuri de ajutor pentru Ucraina, iar mii de români au făcut donații sau i-au ajutat cu mâncare sau cazare.

[email protected] Toma Enescu are o pasiune pentru presă, poezie și politică. Îi place să fie informat și este mereu la curent cu ce se întâmplă în spațiul ... vezi toate articolele