Ciclonul Boris a ajuns și în România cu efecte dezastruoase. Sâmbătă dimineața, 14 septembrie, patru persoane și-au pierdut viața în urma unor viituri puternice provocate de ploile abundente din ultimele ore.
ISU Galaţi, județul cel mai afectat de ape, anunță că peste 5000 de gospodării din 12 localităţi au fost afectate de inundaţii. Până acum patru persoane au murit și 252 au fost evacuate.
Și în Vaslui mai multe gospodării din 5 localităţi au fost inundate, aproximativ 40 de persoane fiind evacuate.
Premierul Marcel Ciolacu, miniştrii Cătălin Predoiu, Angel Tîlvăr şi Mircea Fechet şi şeful DSU Raed Arafat se află la Slobozia Conachi, în judeţul Galaţi, unde inundaţiile au distrus mai multe locuinţe.
”În contextul fenomenelor hidrometeorologice prognozate pentru această perioadă, în data de 14.09.2024 ora 13.00, continuă misiunile pentru salvarea persoanelor, limitarea şi înlăturarea efectelor, în judeţele Galaţi, Vaslui şi Bacău. Situaţia cea mai dificilă se înregistrează în judeţul Galaţi, mai exact în 12 localităţi (Pechea, Drăguşeni, Griviţa, Costache Negri, Bereşti, Slobozia Conachi, Cuza Vodă, Cudalbi, Corod, Tudor Vladimirescu, Băneasa şi Vameş), unde sunt înregistrate pagube semnificative, fiind afectate mai mult de 5000 gospodării. Până la momentul raportării, 252 de persoane au fost evacuate, iar, din nefericire, 4 persoane au decedat din cauza manifestării codurilor de vreme rea”, transmite IGSU.
Totodată, în judeţele Galaţi şi Vaslui traficul rutier este afectat pe 3 drumuri naţionale (DN 24D, DN 25 şi DN 26) şi 10 drumuri judeţene (DJ 242, DJ 242B, DJ 242D, DJ 251, DJ 251A, DJ 251G, DJ 251H, DJ 253, DJ 254, DJ 255).
Pentru gestionarea situaţiei în mod eficient, în judeţele afectate sunt activate grupele operative, iar în judeţul Galaţi este crescută capacitatea operaţională. În sprijinul comunităţilor afectate, acţionează în teren peste 700 cadre ale MAI (pompieri, poliţişti, jandarmi şi IGAv), precum şi 217 mijloace de intervenţie.
De asemenea, în sprijinul forţelor de la faţa locului, MApN acţionează cu personal şi mijloace din judeţele Galaţi şi Vaslui.
Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă a suplimentat efectivele din judeţul Galaţi cu 70 cadre care acţionează cu 23 bărci, 13 autospeciale de primă intervenţie şi comandă, 8 autocamioane de intervenţie, 1 motopompă remorcabilă, din judeţele Bacău, Brăila, Buzău, Călăraşi, Covasna, Harghita, Ialomiţa, Iaşi, Prahova, Tulcea, Vrancea, precum şi de la Bucureşti-Ilfov şi USISU Ciolpani.
De la nivelul ISUJ Galaţi s-a solicitat autorităţilor administraţiei publice locale pornirea sistemelor de avertizare-alarmare a populaţiei. Totodată, au fost emise mesaje de informare a populaţiei prin sistemul RO-ALERT la nivelul a judeţelor Galaţi şi Vaslui .
Numărul victimelor produse de inundaţiile înregistrate în judeţul Galaţi este de 4, conform raportărilor autorităţilor, IGSU precizând că cea de a cincea persoană anunţată ca decedată nu a fost victima fenomenelor meteorologice.
”Manifestarea fenomenelor hidrometeorologice extreme a generat, din nefericire, decesul a 4 persoane – 1 din localitatea Pechea, 1 din localitatea Draguşeni,1 din localitatea Costache Negrii şi 1 din localitatea Corod – În urma verificărilor efectuate de organele abilitate, a 5-a victimă nu a decedat din cauza efectelor meteo, ci din alte cauze, fiind decedată de două zile”, precizează IGSU.
UPDATE – Încă o persoană din localitatea Costache Negri a murit în urma inundaţiilor.
Conform ISU Galaţi, au fost surprinse de viituri şi nu au putut fi salvate 4 victime: un bărbat din localitatea Pechea, un bărbat din localitatea Drăguşeni, o femeie de 86 ani din Costache Negri şi o femeie de 75 ani din Corod.
De asemenea, alte câteva sute de oameni aşteaptă să fie salvaţi din casele inundate. În unele zone, apa ajunge la acoperiş, iar locatarii s-au urcat în poduri ca să se salveze. Cea mai afectată zonă a Galatiului este cea de nord. Judeţul Galaţi este sub cod galben de instabilitate atmosferică şi averse până sâmbătă seară, la ora 20.00.
Preşedintele Klaus Iohannis transmite condoleanţe familiilor care au pierdut pe cineva drag în urma inundaţiilor, precum şi un mesaj de solidaritate celor afectaţi. ”Trebuie să continuăm să întărim capacitatea de a anticipa fenomenele meteorologice extreme, de a alerta populaţia şi de a răspunde eficient la aceste fenomene amplificate de schimbările climatice”, subliniază preşedintele.
”Inundaţiile severe care au afectat o mare parte din ţară au dus la pierderi de vieţi şi la daune semnificative. Ne confruntăm din nou cu efectele schimbărilor climatice, prezente tot mai des pe întregul continent european, cu consecinţe dramatice asupra oamenilor. Transmit condoleanţe familiilor îndoliate care au pierdut pe cineva drag şi un mesaj de solidaritate cu toţi cei afectaţi de această calamitate”, afirmă Iohannis.
El precizează că, în aceste momente dificile, autorităţile centrale şi locale împreună cu echipele de salvare au mobilizat toate resursele disponibile pentru a interveni rapid şi eficient şi că este în permanentă legătură cu cei responsabili să coordoneze intervenţiile pentru a exista certitudinea că sinistraţii primesc cât mai rapid asistenţa necesară, adăpost, hrană şi îngrijiri medicale.
”Operaţiunile de salvare şi evaluare a pagubelor trebuie să se desfăşoare neîntrerupt în zonele cele mai afectate, până când situaţia revine sub control şi vieţile oamenilor nu mai sunt puse în pericol. Pe termen mediu şi lung, trebuie să sprijinim reconstrucţia comunităţilor afectate şi să luăm măsuri adiţionale de adaptare a infrastructurii la inundaţii şi viituri”, consideră preşedintele.
Primarul comunei Slobozia Conachi, Emil Dragomir, afirmă că 63 de persoane din localitate au fost deja evacuate din comuna grav afectată de viituri, iar sâmbătă după amiază alte 17 familii sunt evacuate cu ajutorul Armatei. În comună sunt afectate aproximativ 700 de locuinţe.
Edilul susţine că înainte ca viiturile să lovească, autorităţile au mers pe străzi şi au anunţat cu portavocea faptul că există pericol, iar populaţia a primit şi mesaje RO-Alert, însă unii dintre localnici au refuzat să îşi părăsească locuinţele. Edilul precizează că autorităţile nu dispun de locuri de cazare pentru persoanele evacuate.
Un număr de 63 de persoane au fost evacuate din casele lor situate în comuna Slobozia Conachi, a declarat, la Digi 24, primarul comunei, Emil Dragomir.
Sâmbătă după amiază, în localitate intervine Armata, cu autovehicule de mare capacitate, pentru a evacua 17 familii din zone în care forţele Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă nu pot interveni. Edilul afirmă că au fost persoane care au refuzat să îşi părăsească locuinţele, deşi autorităţile au mers pe străzi şi au anunţat prin portavoce că vin viiturile, iar de la nivel judeţean au fost transmise mesaje RO-Alert care anunţau pericolul.
Acesta a precizat că Primăria nu are spaţii pentru cazarea persoanelor evacuate. În ceea ce priveşte animalele din gospodăriile afectate, edilul a povestit că au fost situaţii în care oamenii au încercat să îşi salveze animalele, să le ducă cu maşinile departe de zonele afectate, însă autoturismele au fost luate de ape.
Pe de altă parte, oficialii Prefecturii Galaţi au precizat că populaţia din localităţile afectate de inundaţii este sfătuită să nu consume apa din fântâni.
Nouăsprezece localităţi din judeţele Argeş, Bacău, Buzău, Galaţi, Hunedoara, Neamţ, Vâlcea şi Vrancea au fost afectate de ploile abundente. Judeţul Galaţi este cel mai afectat, patru persoane decedând.
Şapte localităţi din judeţele Argeş, Bacău, Galaţi, Iaşi, Neamţ, Vaslui au fost afectate de ploile abundente, fiind salvate 95 de persoane. .Un elicopter Black Hawk al IGAv a fost direcţionat spre judeţul Galaţi, pentru survol şi pentru misiuni de căutare-salvare. Premierul Marcel Ciolacu şi şeful DSU Raed Arafat, aşteptaţi în judeţul Galaţi.
Şapte localităţi din judeţele Argeş, Bacău, Galaţi, Iaşi, Neamţ, Vaslui au fost afectate de ploile abundente, fiind salvate 95 de persoane. Un elicopter Black Hawk al IGAv a fost direcţionat spre judeţul Galaţi, pentru survol şi pentru misiuni de căutare-salvare. Şeful departamentului pentru Situaţii de Urgenţă. Raed Arafat urmează să ajungă zonele afectate.
”În contextul avertizărilor de fenomene meteorologice ce vizează instabilitate atmosferică, averse torenţiale şi importante cantitativ, în data de 14.09.2024 între orele 07.00 – 10.00 s-au înregistrat efecte în 7 localităţi din 6 judeţe (AG, BC, GL, IS, NT, VS), unde s-a intervenit pentru salvarea a 95 persoane (87 -judeţul Galaţi, 8 – judeţul Vaslui ) şi pentru evacuarea apei din mai multe gospodării.
Până la acest moment, din nefericire, în judeţul Galaţi au fost raportate 4 persoane decedate (1 – Pechea, 1-Drăguşeni, 1 – Costache Negri, 1 – Corod)”, anunţă IGSU.
Totodată, pe lângă forţele de intervenţie implicate în gestionarea situaţiilor de urgenţă de la sol, un elicopter Black Hawk al IGAv a fost direcţionat spre judeţul Galaţi, acesta urmând să efectueze atât misiuni de survol, cât şi misiuni de căutare-salvare. De asemenea, secretarul de stat, şef al departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, dr. Raed Arafat urmează să ajungă zonele afectate.
”Reamintim ca în acest contex au fost luate măsuri privind activarea grupei operative la nivelul a 9 judeţe (BC, BT, BZ, GL, IS, NT, SV, VN şi VS) dar şi emiterea a 6 mesaje de informare a populaţiei prin sistemul RO-ALERT în contextul avertizărilor hidrometeorologice la nivelul a 5 judeţe (AG, BC, GL, NT şi VS) şi a 4 mesaje prin sistemul CRAWL-TVR la nivelul a 4 judeţe (BC, GL, NT şi VS); Misiunile sunt în dinamică, urmând să revenim, periodic, cu informaţii legate de situaţia din zonă”, precizează IGSU.
UPDATE: O serie de imagini care circulă pe rețelele de socializare arată cu adevărat cât de mare este prăpădul înjudețul Galați.
Premierul Marcel Ciolacu merge sâmbătă în judeţul Galaţi, unde mai multe localităţi au fost afectate de inundaţii.
”Premierul Marcel Ciolacu şi-a anulat programul politic şi guvernamental pe care îl avea în Botoşani şi se va deplasa în judeţul Galaţi pentru a evalua situaţia cauzată de inundaţii”, anunţă Executivul.
Premierul va discuta cu autorităţile locale despre măsurile urgente de intervenţie şi de sprijin pentru populaţia şi comunităţile grav afectate de inundaţii.Ploile abundente care au afectat judeţul Galaţi s-au soldat cu decesul a două persoane, una dintre acestea fiind luată de viitură, iar o alta fiind găsită decedată în casă.
De asemenea, zeci de persoane au fost evacuate, iar mai multe tronsoane de drumuri naţionale şi judeţene sunt închise din cauza ploilor abundente şi a viiturilor. Traficul feroviar este blocat sâmbătă dimineaţă între Galaţi şi Bârlad. În unele localităţi, apa a depăşit 1,5 metri.
Marcel Ciolacu avea programată sâmbătă întâlnirea cu membri ai PSD Botoşani şi o conferinţă de presă.
Ploile torenţiale şi vântul puternic au făcut pagube importante în judeţul Argeş. Municipiul reşedinţă judeţ a fost cel mai afectat, pompierii având zeci de intervenţii în Piteşti pentru îndepărtarea arborilor doborâţi de vijelie şi pentru evacuarea apei adunate în subsolurile uni clădiri ca urmare a averselor.
Vijelia a provocat pagube importante în Piteşti. Mai multe străzi au fost blocate după ce rafalele de vânt au rupt crengi sau au doborât copaci. A fost nevoie de intervenţia pompierilor pentru îndepărtarea copacilor smulşi sau dezrădăcinaţi în cartiere precum Războieni, Exerciţiu, Trivale, sau Craiovei.
Pe strada Exerciţiu, a fost nevoie de intervenţia salvatorilor pentru degajarea unor elemente desprinse de pe faţada unui bloc, care puneau în pericol siguranţa trecătorilor.
În mai multe zone din municipiu apa adunată în urma ploilor abundente a inundat subsoluri. Municipiul Piteşti nu a fost singurul afectat de furtună. La Curtea de Argeş au fost de asemenea inundaţii care au necesitat intervenţia pompierilor pentru evacuarea apei din gospodării. În comuna Moşoaia şi Mărăcineni au fost inundaţii şi pomi rupţi de vijelie, iar la Godeni vântul a doborât un copac.
„Pentru sprijinul pompierilor de la Detaşamentele Piteşti şi Bradu, în scopul gestionării operative a misiunilor, s-a luat măsura creşterii capacităţii operaţionale de la următoarele subunităţi de pompieri: Detaşamentele Mioveni şi Câmpulung, Secţia Costeşti şi Punctele de Lucru Aninoasa, Rociu şi Izvoru. Totodată, pentru monitorizare a situaţiei şi adoptarea promptă a măsurilor pentru gestionarea eficientă a solicitărilor, la nivelul instituţiei noastre a fost activată grupa operativă. Mai mult decât atât, au fost transmise şi mesaje Ro-Alert pentru avertizare populaţiei din zonele vizate”, transmit oficialii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Argeş.
În judeţul Argeş, avertizările de vreme rea sunt în vigoare până sâmbătă după amiază, la ora 18:00.
Zeci de localități din Moldova se află sub avertizare cod roșu de inundații până la ora 10:00.
Comuna gălățeană Pechea este cea mai afectată de ciclonul Boris, după cum a declarat Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență. De asemenea, Arafat a mai precizat că Inspectoratul pentru Situații de Urgență Galați este pregătit să intervină cu un elicopter dacă situația o impune.
Sunt cel puțin 90 de persoane care au fost evacuate din calea viiturii. Ciclonul rece, un fenomen meteorologic care a afectat continentul european, a ajuns și în România aducând totodată o masă de aer rece din Islanda. De altfel, motivul pentru care plouă torențial în Moldova.
Cantitatea de precipitații adusă de ciclonul Boris a fost de trei ori mai mare decât media normală pentru toată luna septembrie. Din păcate, un bărbat din județul Galați a decedat fiind luat de ape, iar o altă femeie a fost găsită decedată în casă.
Inspectoratul de Poliție Județean Galați a transmis că din cauza precipitațiilor masive, s-au format viituri puternice și mai multe drumuri județene și naționale au fost blocate.
În acest moment, următoarele porţiuni de drumuri sunt închise traficului:
În localitatea Cudalbi situația este extrem de gravă, viitura a atins 1,5 metri. De asemenea, afectate sunt și localitățile gălățene:
„Autorităţile locale, împreună cu pompieri, poliţişti, jandarmi şi voluntari, sunt mobilizate pentru a oferi asistenţă cetăţenilor afectaţi şi pentru a remedia situaţia în cel mai scurt timp posibil. Recomandăm tuturor participanţilor la trafic să evite zonele afectate şi să urmeze indicaţiile autorităţilor pentru siguranţa lor.
Pentru informaţii suplimentare şi actualizări privind starea drumurilor, cetăţenii sunt rugaţi să urmărească anunţurile oficiale şi să contacteze autorităţile competente”, a transmis IPJ Galaţi.