Cine a fost Mircea Diaconu. Celebrul actor a fost cunoscut pentru rolurile sale memorabile în teatru și fil, dar și pentru implicarea sa în viața publică și politică. În anul 2019 a candidat în alegeri pentru președinția României. Sâmbătă, Mircea Diaconu și-a dat ultima suflare, după o luptă de câțiva ani cu un nemilos cancer de colon.
Născut la 24 decembrie 1949, Mircea Diaconu a urmat Liceul din Câmpulung Muscel, pe care l-a absolvit în 1967. În 1971, a terminat studiile la Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale” din București. Primii pași în cariera de actor i-a făcut pe scena Teatrului Bulandra, unde a debutat în 1970 cu piesa „Harfa de iarbă” de Truman Capote.
Debutul în cinematografie a avut loc în 1971, în filmul „Nunta de piatră”, o ecranizare a unei nuvele de Ion Agârbiceanu, în regia lui Dan Pița. Talentul său a fost rapid remarcat, iar în 1972 a fost angajat la Teatrul Bulandra, unde a lucrat sub îndrumarea regizorului Liviu Ciulei. A rămas parte a acestui colectiv până în 1982, când s-a alăturat echipei Teatrului Nottara. În 1990, a devenit primul actor român care a renunțat la statutul de angajat al unui teatru, alegând să fie actor independent. Ulterior, în 2001, a revenit la Teatrul Nottara, unde a continuat să joace până în ultimele etape ale carierei sale.
Mircea Diaconu a strălucit pe scenă prin interpretările sale de o profunzime și autenticitate remarcabile. Printre cele mai notabile roluri se numără:
La Teatrul Bulandra:
La Teatrul Nottara:
Rolurile sale au fost apreciate pentru naturalețea și umorul subtil, dar și pentru intensitatea emoțională cu care a captivat audiențele.
Debutând pe marele ecran în 1971, cu filmul Nunta de piatră regizat de Dan Pița, Mircea Diaconu a devenit rapid o figură emblematică a cinematografiei românești. A jucat în peste 50 de filme, demonstrând o versatilitate extraordinară, potrivit click.ro.
Printre alte titluri notabile se numără Tănase Scatiu (1976), De ce trag clopotele, Mitică? (1981), Secvențe (1982), Asfalt Tango (1996) și Cum mi-am petrecut sfârșitul lumii (2006).
Ca politician, în afară de candidatura la președinția României, Diaconu a fost membru în Consiliul Național al Audiovizualului (CNA) până în 2004 din partea PD, senator din partea PNL din 2008 până în 2012, europarlamentar independent, membru al Grupului ALDE și vice-președinte al Comisiei pentru Cultură și Educație din 2014 până în 2019.
Mircea Diaconu a fost căsătorit cu cunoscuta actriță Diana Lupescu împreună cu care avea doi copii, Ana Diaconu și Victor Diaconu.
Soția sa a fost și cea care a anunțat, sâmbătă, trista veste a morții lui Mircea Diaconu.
Trupul neînsuflețit al actorului Mircea Diaconu va fi depus luni, între orele 12.00 și 16.00, la Teatrul Nottara, unde apropiații vor putea veni să-i aducă un ultim omagiu. Înmormântarea va avea loc marți, la cimitirul din Săftica.