Ciorba rădăuțeană, unul dintre cele mai apreciate feluri de mâncare tradițional românești, a fost clasat pe locul 2 în top 10 cele mai bune supe de pui din lume.
Mai mult decât atât, în acest top 10 realizat de Taste Atlas, 3 sunt supe/ciorbe cu origini românești: rădăuțeană pe 2, zeama din Moldova pe 3 și supa de pui pe 5.
Singura rețetă care a luat fața ciorbei rădăuțene este Tom gha kai, supă specific thailandeză. Ciorba rădăuțeană a fost preparată prima dată în municipiul Rădăuți din județul Suceava prin anii 70. Cea care a inventat acest sortiment de ciorbă este Cornelia Dumitrescu. Gospodina a introdus pui în ciorba de burtă, la insistențele soțului, care dorea ciorbă de burtă cu gust de pui.
„ Succesul a pornit de la un client la altul, pur și simplu… s-a dus vorba despre ciorba mea și a ajuns să fie servită în toată lumea. Unde sunt români este și ciorba rădăuțeană – și românii noștri sunt peste tot”, mărturisește cu mândrie Cornelia Dumitrescu.
Ciorbă rădăuțeană. Ingrediente:
– piept de pui
– smântânǎ
– 3 gălbenușuri
– 2 morcovi
– 2 ardei
– o ceapă
– 3 căței de usturoi
Ciorbă rădăuțeană. Mod de preparare
Click to display the embedded YouTube video
Se curăță legumele, se spală și curăță bine și pieptul de pui, apoi se pun toate la fiert într-o oală. Se adaugă sare după preferințe și se lasă la foc până se fierb bine toate ingredientele.
După ce au fiert suficient, se trage oala de pe foc, se scot legumele și puiul și se lasă la răcit. Morcovii îi tăiem cubulețe, iar din oala cu supă în care au fiert ingredientele luam o ceșcuță de supă și se lasă la răcit.
Amestecăm cele 3 gălbenușuri cu smântână până la omogenizare, apoi usturoiul pisat împreună cu ceșcuța de supă lăsată la răcit. Se repune pe foc oala cu supă și se adaugă compoziția realizată mai sus din gălbenușuri.
Pieptul de pui desfăcut fideluță și morcovii se pun la loc în oală. Se mai fierbe un minut și se ia oala de pe foc.