NEWS

Cod galben de ploi, ninsori şi viscol în 12 judeţe. Avertizare meteo ANM

Cod galben de ploi ninsori şi viscol în 12 judeţe. Avertizare meteo ANM

Cod galben de ploi, ninsori şi viscol în 12 judeţe. Avertizare meteo ANM. Avertizarea meteo de la ANM intră în vigoare astăzi, începând cu ora 18.00, şi este valabilă până mâine, 22 ianuarie 2023, la ora 20.00.

În intervalul menționat, în zona montană și submontană a Olteniei și Munteniei, se vor acumula cantități de precipitații în general de 25…40 l/mp.

Acestea vor fi sub formă de ploaie, iar la altitudini de peste 1500 m mixte. La altitudini mai mari de 1700 m, în Carpații Meridionali va ninge, vor fi intervale în care va fi viscol (rafale de peste 80…90 km/h) și vizibilitate scăzută”, se arată în avertizarea meteo ANM.

Lista judeţelor afectate de avertizarea meteo ANM de cod galben:

– Caraş-Severin;

– Mehedinţi;

– Hunedoara;

– Gorj;

– Alba;

– Vâlcea;

– Sibiu;

– Argeş;

– Braşov;

– Prahova;

– Dâmboviţa;

– Buzău.

Acest avertisment vine după cel în care salvamontiştii prahoveni anunţau că, în urma ninsorilor din ultima perioadă, stratul de zăpadă la Vârful Omu din Bucegi este de un metru, însă sunt zone în care zăpada viscolită a format troiene de trei-patru metri.

Turiştii sunt sfătuiţi să nu intre pe traseele de abrupt, întrucât acestea nu sunt practicabile, iar la altitudini mari riscul de producere a unor avalanşe este unul însemnat.

La altitudini de peste 1800 de metri există un risc însemnat de avalanşă. Vântul a depus cantităţi importante de zăpadă pe văi, iar pe pantele nordice a creat plăci, care se pot desprinde la supraîncărcare.