Comisia Europeană a aprobat o nouă indicație geografică din România., cea referitoare la vinul Jidvei.
Decizia Comisiei reprezintă o recunoaștere a calităților distinctive ale acestei mărci, a anunțat Reprezentanța Comisiei Europene la data de 23 ianuarie 2025.
Jidvei devine cea de a 59-a indicație geografică de vinuri din România, potrivit listei oficiale a UE.
Denumirea „Jidvei” (înregistrată ca denumire de origine protejată) cuprinde vinuri albe, roze, roșii, spumante, petiante și licoroase produse din soiuri cultivate în regiunea Alba, în vestul părții centrale a României, precizează Comisia Europeană.
Aici, plantațiile viticole sunt organizate atât pe parcele mari, cât și pe terase și platforme expuse spre sud, ceea ce favorizează producția de struguri.
Păstrarea tradiției locale a viticulturii, precum și utilizarea tehnologiilor inovatoare în plantațiile viticole le conferă vinurilor un profil aromatic amplu și intens, cu concentrații de zaharuri și de arome.
Această nouă denumire, Jidvei, va fi adăugată în lista celor 3.640 de produse agricole deja protejate.
Indicațiile geografice stabilesc drepturi de proprietate intelectuală pentru anumite produse ale căror calități sunt legate strâns de arealul de producție.
Indicațiile geografice pot fi:
DOP – denumire de origine protejată (pentru alimente și vin)
IGP – indicație geografică protejată (pentru alimente și vin)
IG – indicație geografică (pentru băuturi alcoolice și vinuri aromatizate).
Sistemul de indicații geografice al UE protejează denumirile produselor care provin din anumite regiuni și au anumite calități sau ale căror renume este legat de teritoriul în care sunt produse. Diferența dintre DOP și IGP ține de cantitatea de materie primă provenită din acea zonă geografică sau de cât din procesul de producție trebuie să se desfășoare în acea regiune. Indicația geografică (IG) se aplică doar băuturilor alcoolice și vinurilor aromatizate.