Comisia Europeană avertizează România. Aceasta a realizat recent o analiză complexă a economiei din România și a concluzionat că țara noastră se confruntă cu mari dezechilibre macroeconomice.
În special, vulnerabilitățile de referă la deficitul de cont curent, legat de marile deficite ale guvernului, în timp ce economia dă semne de supraîncălzire, relatează cursdeguvernare.ro.
Deficitul de cont curent care era deja foarte mare, s-a adâncit considerabil după recesiunea indusă de pandemie și face ca economia să fie vulnerabilă la eventualele șocuri de finanțare externă. Perpetuarea unui deficit mare de cont curent riscă să ducă Poziția internațională netă și mai mult în teritoriu negativ.
Semnele supraîncălzirii economiei sunt „clare și vizibile”, se mai arată în raport, în timp ce rata inflației de bază este „inconfortabil” de ridicată, creșterile salariale se măsoară cu două cifre, iar rata șomajului e relativ scăzută.
Astfel, Comisia arată că acești indicatori arată că economia românească funcționează în prezent aproape sau peste potențialul ei real. Acest fenomen limitează potențialul de creștere non-inflaționistă.
Avansul economic axat în principal pe consum generează o creștere a deficitului fiscal și de cont curent, crescând vulnerabilitatea economiei românești.
Se preconizează că indicatorii de competitivitate a costurilor se vor stabiliza, însă problemele structurale persistă. Acestea constau în sechelele nerezolvate încă: ponderea scăzută a sectoarelor cu nivel ridicat tehnologic, piața tensionată a muncii, lipsa personalului calificat, birocrația, lipsa cadastrului.
Conform sursei citate, Comisia e de părere că leul românesc pare să fie supraevaluat, fiind peste nivelul indicat de elementele fundamentale și „rămâne puternic controlat”. Pe de altă parte, o relaxare a politicii monetare ar duce la deprecierea leului și reapariției presiunii inflaționiste.
Probleme sunt și la deficitul public, care de câțiva ani reprezintă o parte importantă din excesul de cerere și din deficitele externe ulterioare. Comisia prognozează că acesta va rămâne la cote înalte în 2023, precum și în 2024.