NEWS

Companiile de gaze ar putea plăti despăgubiri clienților. Despre ce sume este vorba

Companiile de gaze ar putea plăti despăgubiri clienților. Despre ce sume este vorba

Companiile de gaze ar putea plăti despăgubiri clienților, conform unui proiect propus de ANRE pentru consultare publică.

Zoltan Nagy-Bege, vicepreşedintele ANRE, a declarat la Digi24 că este vorba despre două proiecte de reglementări, postate pe site-ul Autorității, pentru consultare publică.

Practic, distribuitorii de gaze naturale vor trebui să plătească anumite compensații clienților, dacă nu respectă anumite obligații sau standarde în relația cu aceștia.

„Pe parte de energie electrică e vorba de o completare a standardului deja existent. Propunem trei noi categorii de compensații în cazul consumatorilor casnici, cărora nu li se citește contorul cel puțin o dată la șase luni. În acest caz, distribuitorul va fi obligat să plăteascaă compensații de 100 lei dacă nu e respectat termenul. În cazul consumatorilor care și produc energie electrică prin instalație proprie, centrale fotovoltaice, citirea în cazul lor trebuie să fie lunară, în caz contrar compensația propusă este de 30 de lei. Pentru cei care au deja contoare care se citesc de la distanță, acestea pot fi citite în fiecare lună și trebuie puse la dispoziția acestor consumatori sisteme informatice unde se pot urmări consumul și situația contorului. Dacă nu se asigură aceste servicii, se plătesc 30 de lei pentru fiecare caz în parte”, a declarat vicepreședintele ANRE.

El a precizat că este vorba de o propunere de reglementare.

„Pentru gaze naturale, obligativitatea citirii e la maximum trei luni o dată. Propunerea este să se acorde compensații de 100 de lei pentru clienții cărora cel puțin la trei luni nu li se citește contorul”, a mai declarat Zoltan Nagy-Bege.

[email protected] Bogdan Coroamă este absolvent al Facultății de Jurnalism din cadrul Univerității Hyperion. Și-a început cariera în presă în anul ... vezi toate articolele