NEWS

Concediul medical pentru pensionare pe caz de boală! Ce spune legea și care sunt drepturile românilor

Concediul medical pentru pensionare pe caz de boală Ce spune legea și care sunt drepturile românilor
Sursă foto: Pixabay

Concediul medical în caz de incapacitate temporară de muncă acordat angajaților în situații de boli sau accidente este un drept esențial, dar ceea ce determină durata și beneficiile asociate acestuia se bazează pe prevederile legale în vigoare.

Într-un context complex și de multe ori greu de înțeles de oamenii de rând, de la concediul medical pentru risc maternal până la pensia de invaliditate de diferite grade, legislația din România aduce clarificări asupra modului în care aceste drepturi sunt acordate și calculate.

Drepturile românilor în cazul concediului medical pentru pensionare pe caz de boală. Ce spune legea

Practic, concediul medical pentru incapacitate temporară de muncă se acordă în cazul bolilor obișnuite sau al accidentelor.

Concediu medical pentru risc maternal

În cazul concediului medical pentru risc maternal, femeilor gravide sau lăuze care nu se află în concediu de maternitate și pentru care angajatorul nu poate asigura condiții de muncă fără riscuri pentru sănătatea lor sau a copilului li se poate acorda concediu medical pentru risc maternal.

Pe baza recomandării medicului de familie sau a medicului specialist în obstetrică-ginecologie, indemnizația de risc maternal poate fi acordată pe o perioadă de maximum 120 de zile, fie înainte, fie după concediul de maternitate. Indemnizația de risc maternal constituie 75% din media veniturilor lunare ale mamei din ultimele 10 luni.

Calculul indemnizației pentru concediul medical se diferențiază de metoda utilizată pentru concediul de odihnă și este determinat de diagnosticul medical și gravitatea afecțiunilor pentru care este necesar tratament și recuperare. Astfel, se realizează o medie a veniturilor lunare din ultimele 6 luni, din totalul celor 12 luni care alcătuiesc perioada de cotizare. Această bază de calcul lunară este limitată la echivalentul a 12 salarii minime brute pe țară, lunar.

Pornind de la această bază, se determină media zilnică prin împărțirea sumei veniturilor din ultimele 6 luni la numărul de zile de stagiu din aceeași perioadă. Indemnizația pentru concediul medical este calculată prin înmulțirea mediei zilnice cu numărul de zile de concediu medical și procentul de acordare, în funcție de tipul de indemnizație.

Pensia de invaliditate de gradul I, II și III

În cazul pensiei de invaliditate de grad I sau II, raportul de muncă încetează de drept la data comunicării deciziei medicale asupra capacității de muncă.

Conform articolului 15 din Ordonanța de Urgență nr. 158/2005, cu modificările și completările ulterioare, se precizează că în situația în care medicul expert al asigurărilor sociale a emis avizul de pensionare pentru invaliditate, plata indemnizației pentru incapacitate temporară de muncă se efectuează până la sfârșitul lunii următoare celei în care s-a emis avizul, fără a depăși durata maximă de acordare a concediului, conform prevederilor articolului 14 alineatul (4) din aceeași lege.

Pentru invaliditatea de gradul III, caracterizată prin pierderea a cel puțin jumătate din capacitatea de muncă, salariatul poate lucra doar pentru jumătate de normă, având posibilitatea de a cumula pensia cu salariul. Evaluarea capacității de muncă în vederea stabilirii gradului de invaliditate se efectuează până la data împlinirii vârstei standard de pensionare, conform expertizei medicale specializate. Astfel, numărul de zile de concediu medical pentru pensionare pe caz de boală se calculează în baza evaluărilor medicale, respectând natura afecțiunii.

În ceea ce privește pensia de invaliditate de grad I sau II, se observă că, potrivit dispozițiilor articolului 56 alineatul (1) lit. c) teza a III-a, raportul de muncă încetează de drept la data comunicării deciziei medicale asupra capacității de muncă.

Conform articolului 69 lit. c) din Legea Pensiilor nr. 263/2010, invaliditatea de gradul III este caracterizată prin pierderea a cel puțin jumătate din capacitatea de muncă, permitând persoanei să presteze o activitate profesională corespunzătoare a cel mult jumătate din timpul normal de muncă. În acest caz, salariatul poate lucra, cu posibilitatea de a cumula pensia cu salariul, însă doar pentru jumătate de normă. Evaluarea capacității de muncă în vederea stabilirii gradului de invaliditate se efectuează, la cerere, până la data împlinirii vârstei standard de pensionare prevăzute de lege, de către medicul specializat în expertiza medicală a capacității de muncă. Astfel, nr. zile concediu medical pentru pensionare pe caz de boală se calcuelaza pe baza unor evaluări medicale, în conformitate cu natura afecțiunii.

Cum se calculează indemnizația

În ceea ce privește pensia de invaliditate de gradul I, II și III, calculul indemnizației pentru concediul medical diferă față de metoda utilizată pentru concediul de odihnă. Se realizează o medie a veniturilor lunare din ultimele 6 luni, limitată la echivalentul a 12 salarii minime brute pe țară lunar. Această bază de calcul lunară servește la determinarea mediei zilnice, care este multiplicată cu numărul de zile de concediu medical și procentul de acordare, în funcție de tipul de indemnizație.

Potrivit Ordonanței de Urgență nr. 158/2005, în situația în care medicul expert al asigurărilor sociale a emis avizul de pensionare pentru invaliditate, plata indemnizației pentru incapacitate temporară de muncă se efectuează până la sfârșitul lunii următoare celei în care s-a emis avizul, respectând durata maximă de acordare a concediului.

[email protected] - Claudiu Popa este jurnalist, fotograf și țăran în timpul liber. Cochetează cu presa încă din liceu, când a scris la ziarele Informația Prahovei sau Actualitatea Prahoveană. ... vezi toate articolele
Parteneri
Temperatura maximă suportată de corpul uman. Hipertermia poate ucide inclusiv persoane perfect sănătoase
Temperatura maximă suportată de corpul uman. Hipertermia poate ucide inclusiv persoane perfect sănătoase
Orașul devenit stațiune turistică aflat la doar o oră și jumătate de mers de București. Puțini au auzit de el
Orașul devenit stațiune turistică aflat la doar o oră și jumătate de mers de București....
14 iulie - Ziua Naţională a Franţei. Căderea Bastiliei declanşează Revoluţia Franceză
14 iulie - Ziua Naţională a Franţei. Căderea Bastiliei declanşează Revoluţia Franceză
Plaja perfectă din România cu nisip curat și fin, liniște și peisaje sălbatice. Aici se aud doar valurile mării. Puțini români știu de ea
Plaja perfectă din România cu nisip curat și fin, liniște și peisaje sălbatice. Aici se...
Medana a dat jos 7 kg în 3 săptămâni. Arată de vis, ca un adevărat model. Dieta MINUNE ținută de soția lui Alin Oprea. E foarte UȘOARĂ!
Medana a dat jos 7 kg în 3 săptămâni. Arată de vis, ca un adevărat...
Care este cea mai sănătoasă carne. Ce e bine să alegi între pui, porc, vită și oaie
Care este cea mai sănătoasă carne. Ce e bine să alegi între pui, porc, vită...
Sânge pe Wall Street. Marile companii listate pe cea mai mare bursă din lume au intrat în picaj liber
Sânge pe Wall Street. Marile companii listate pe cea mai mare bursă din lume au...
Nu ştiţi încă unde să vă petreceţi concediul? Iată lista celor mai frumoase plaje din Europa
Nu ştiţi încă unde să vă petreceţi concediul? Iată lista celor mai frumoase plaje din...
Lavinia Pîrva, decolteu irezistibil. Soția lui Ștefan Bănică Jr. a încins imaginația fanilor
Lavinia Pîrva, decolteu irezistibil. Soția lui Ștefan Bănică Jr. a încins imaginația fanilor
Mașini INTERZISE în România. Ordinul intră în vigoare de mâine 15 IULIE, ora 11
Mașini INTERZISE în România. Ordinul intră în vigoare de mâine 15 IULIE, ora 11
Președinții americani asasinați. Istoria sângeroasă a SUA
Președinții americani asasinați. Istoria sângeroasă a SUA
UPDATE: Atacatorul de la mitingul lui Trump, identificat / Trump, văzut ieşind din avion după tentativa de asasinat / Doi morţi: atacatorul şi o persoană din public.
UPDATE: Atacatorul de la mitingul lui Trump, identificat / Trump, văzut ieşind din avion după...
Undă de şoc în retail: Amazon intră pe segmentul magazinelor online cu preţuri ultra-mici şi se bate direct cu Temu şi Shein
Undă de şoc în retail: Amazon intră pe segmentul magazinelor online cu preţuri ultra-mici şi...
ANAF se pregăteşte să controleze o nouă categorie de persoane fizice. Cine sunt cei vizaţi şi ce trebuie să facă
ANAF se pregăteşte să controleze o nouă categorie de persoane fizice. Cine sunt cei vizaţi...
Românii care riscă să rămână fără pensie. Trebuie să depună acest document
Românii care riscă să rămână fără pensie. Trebuie să depună acest document
A 6-a cea mai mare țară din lume NU ARE NICIUN VECIN! Știi care este?
A 6-a cea mai mare țară din lume NU ARE NICIUN VECIN! Știi care este?
Șoferii trebuie să știe! Medicamentele pentru această boală comună îi pot lăsa fără permisul de conducere
Șoferii trebuie să știe! Medicamentele pentru această boală comună îi pot lăsa fără permisul de...
IMAGINILE HOT cu Nicoleta Luciu care au ridicat pulsul bărbaților! Vedeta arăta TOT cândva!
IMAGINILE HOT cu Nicoleta Luciu care au ridicat pulsul bărbaților! Vedeta arăta TOT cândva!