NEWS

Controale ANAF la persoanele fizice din România. Veniturile suplimentare, impozitate cu 70%

Controale ANAF la persoanele fizice din România. Veniturile suplimentare impozitate cu 70
sursa foto: ANAF.ro

ANAF a început faza preliminară constroalelor privind veridicarea situației fiscale pentru persoanele fizice. În procedura de verificare, autoritatea stabilește veniturile impozabile ale contribuabilului care urmează să fie verificat.

Pe scurt, Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) face bilanțul plăților, analizează raportul venituri-cheltuieli. În cazul în care identifică discrepanțe, le va semnala contribuabilului pentru ca acesta din urmă să le justifice cu documente justificative.

ANAF începe controalele

Așadar, să presupunem că ANAF a identificat o persoană care a omis să declare veniturile impozabile. În primă instanța Agenția va notifica obligatori contribuabilul respectiv, iar acesta are la dispoziție 30 de zile pentru a depune „declarațiile fiscale lipsă, declarațiile rectificative sau pentru a explica temeiul în care consideră că nu datorează impozitele respective”. Ulterior, ANAF poate dispune continuarea verificărilor.

Persoanei vizate îi rvine obligația de a depune, în maxim 60 de zile de la data înștiințării, declarația de patrimoniu însoțită de o declarație de venituri detaliată și acte doveditoare. De menționat este faptul că declarația trebuie pregătită temeinic întrucât în baza ei ANAF începe să „reconstituie situația patrimonială și fiscală a persoanei” precum și veniturile suspuse impozitării.

În cea de-a doua etapă, autoritățile compară documentele și informațiile privind sumele încasate și declarate de contribuabil și „evoluția patrimoniului pe perioadă verificată”. Mai departe, inspectorii ANAF vor pune în practică una din metodele indirecte de stabilire a veniturilor prevăzută de lege.

Cu alte cuvinte, au dreptul să ceară informații suplimentare și pot stabili baza impozabilă pe fiecare categorie de venit impozitată. Totodată, ANAF poate dispune acolo unde este cazul plata unor sume suplimentare cu tot cu dobânzi și penalități.

Schimbări în conducerea ANAF
sursă foto: stiridecluj

Metode folosite de inspectori

În baza legislației, contibuabilul poate depune toată documentația pentru clarificarea situației fiscale chiar și după ce declarația de patrimoniu a fost depusă. Codul fiscal prevede trei metode indirecte de stabilire a veniturilor, în funcție de particularitatea fiecărui caz în parte.

Prima și poate cea mai des folosită metodă de inspectori atunci când au suspiciuni că persoana respectivă nu a declarat veniturile, analizează cheltuielile din perioadă verificată și identificarea veniturilor dins surse identificabile.

Altfel spus, ANAF face un soi de balanță a plăților. Adică, identifică veniturile obținute, fie din salarii, dividente sau alte surse, care trebuie declarate negreșit autorităților, spre exemplu, moștenirile primite, moșteniri care sunt raportate fiscal de notarul public.

Prin urmare, dacă suma cheltuită depășește suma încasată, iar contribuabilul nu poate justifica, diferența dintre cheltuieli și încasări va fi considerată venit suplimentare provenit din surse neidentificate și se va impozita cu 70% după 1 iulie 2024.

S-au majorat taxele notariale
sursa foto: Arhiva

ANAF poate dispune impozitarea veniturilor suplimentare cu 70%

A doua metodă constă în analizarea fluxurilor de trezorerie. Este o metodă care se aplică în cazul tranzacțiilor bancare, dacă sumele încasate sunt semnificative. Această procedură presupune calcularea sumelor intrate în conturile bancare ale contribuabilului din care se scad fondurile provenite din sursele neimpozabile.

După care, inspectorii ANAF adaugă cheltuielile în numerar, mai puțin cele rezultate din surse neimpozabile. Astfel, agenția fiscală stabilește venitul impozabil. Venit din care se scade valoarea declarată, iar suma rezultată constituie venitul suplimentar nedeclarat. Inspectorii stabilesc cât la sută din acest venit este neidentificat și-l vor impozita cu 70% începând cu 1 iulie.

Contribuabilii care se regăsesc în situația amintită trebuie să păstreze o evidență clară a cheltuielilor. În privința tranzacțiilor bancare trebuie precizat și scopul plății.

Milioane de români își plătesc taxele și impozitele online
sursa foto: Realitatea Oltului

Ce pot face contribuabilii

Ultima metodă de stabilire a veniturilor este metoda patrimoniului net. Patrimoniul net reprezintă totalitatea bunurilor pe care le deține contribuabilul din care se vor scădea datoriile. Această metodă este folosită de inspectori atunci când constată încasări mari pe durata perioadei verificate. De regulă, se folosește atunci când persoana verificată nu are cheltuieli, ci doar încasări. Inspectorii analizează cazurile în care societățile comerciale au decontat cheltuielile de trai. O practică ilegală.

„Verificarea începe cu stabilirea patrimoniului net al persoanei controlate la începutul și sfârșitul perioadei analizate, ca diferență între valoarea totală a bunurilor, activelor și a altor titluri și dețineri și totalitatea datoriilor.

Apoi se determină creșterea patrimoniului net, la care se adaugă cheltuielile personale și se scad veniturile neimpozabile, pentru a se stabili venitul impozabil.

Din acesta se scade venitul încasat declarat și rezultă posibilul venit suplimentar nedeclarat, din surse identificate și/sau neidentificate, cărora li se va aplica tratamentului fiscal prevăzut de lege”, potrivit avocatnet.ro.

Persoanele fizice au la dispoziții mai multe pârghii și instrumente. Anume, pot ține o formă de contabilitate personală, prin care să cuantifice valoarea cheltuielilor. De menționat este că perioada de verificare a veniturilor se poate extinde până la cinci ani.

[email protected] Toma Enescu are o pasiune pentru presă, poezie și politică. Îi place să fie informat și este mereu la curent cu ce se întâmplă în spațiul ... vezi toate articolele
Parteneri
Cum arăta casa lui Paris Hilton înainte de a fi făcută scrum de incendiile din Los Angeles. A fost cumpărată în 2021, cu 8,4 milioane $
Cum arăta casa lui Paris Hilton înainte de a fi făcută scrum de incendiile din...
Planta pe care e bine să o pui pe calorifer. Îmbunătățește aerul din cameră
Planta pe care e bine să o pui pe calorifer. Îmbunătățește aerul din cameră
Investiţie de 5 miliarde de dolari pentru una dintre cele mai mari fabrici de desalinizare din lume
Investiţie de 5 miliarde de dolari pentru una dintre cele mai mari fabrici de desalinizare...
Unde poți verifica dacă angajatorul tău are datorii la stat. Lista albă va fi publicată de ANAF
Unde poți verifica dacă angajatorul tău are datorii la stat. Lista albă va fi publicată...
Horoscop rune 13-19 ianuarie 2025. Porți o povară grea pe care cei din jur nu o văd. De tine depinde să scapi de ea!
Horoscop rune 13-19 ianuarie 2025. Porți o povară grea pe care cei din jur nu...
Este legal să depășești prin dreapta, pe banda 1? Ce scrie, de fapt, în Codul Rutier
Este legal să depășești prin dreapta, pe banda 1? Ce scrie, de fapt, în Codul...
Şi iată că iese la iveală preţul Schengenului: Gazele din Marea Neagră vor merge în Austria şi Germania
Şi iată că iese la iveală preţul Schengenului: Gazele din Marea Neagră vor merge în...
Boala ciudată de care suferă tot mai mulţi oameni după ce înlocuiesc lucrul cu vacanţa. Pentru ei, concediul începe cu un coşmar
Boala ciudată de care suferă tot mai mulţi oameni după ce înlocuiesc lucrul cu vacanţa....
Locul superb din România care atrage sute de străini, an de an. Pe timp de iarnă arată ca un adevărat colț de Rai
Locul superb din România care atrage sute de străini, an de an. Pe timp de...
Se înlocuiesc permisele auto vechi. Ordin UE pentru toate țările. Care este data limită
Se înlocuiesc permisele auto vechi. Ordin UE pentru toate țările. Care este data limită
Vreme greu de suportat în România. Temperaturi incredibile
Vreme greu de suportat în România. Temperaturi incredibile
Protest în Capitală: Un bărbat asupra căruia a fost găsită o sumă mare bani, dus la poliţie
Protest în Capitală: Un bărbat asupra căruia a fost găsită o sumă mare bani, dus...
Oraşul din România care lasă în urmă marile Capitale europene: după investiţii de 2,5 mld. de euro, a devenit oraşul unde toţi vor să trăiască
Oraşul din România care lasă în urmă marile Capitale europene: după investiţii de 2,5 mld....
Cine se ascunde, de fapt, în spatele cunoscutului lanţ de supermarketuri Mega Image
Cine se ascunde, de fapt, în spatele cunoscutului lanţ de supermarketuri Mega Image
Un semn de circulație dă mari bătăi de cap. Mulți șoferi îl încurcă
Un semn de circulație dă mari bătăi de cap. Mulți șoferi îl încurcă
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau...
Ministrul Finanțelor lovește din plin zvonurile. TVA-ul rămâne neschimbat, guvernul nu ia în calcul majorarea
Ministrul Finanțelor lovește din plin zvonurile. TVA-ul rămâne neschimbat, guvernul nu ia în calcul majorarea
Cum arată casa Ilinei Pârvu de la Visuri la Cheie, după ce a fost renovată de PRO TV
Cum arată casa Ilinei Pârvu de la Visuri la Cheie, după ce a fost renovată...