Cei care vor să completeze stagiul de cotizare și cumpără vechime la pensie vor plăti mai mult de la 1 ianuarie 2024. După creșterea salariului minim, crește și cuantumul contribuției la asigurările sociale.
Casa Naţională de Pensii Publice anunţă că începând cu 1 ianuarie 2025, salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată creşte la 4.050 lei.
”Astfel, începând cu acceaşi dată, nivelul minim al venitului lunar asigurat înscris în contractul de asigurare socială încheiat cu casa de pensii este de 4.050 lei, iar cuantumul contribuţiei de asigurări sociale aferent acestui venit este de 1.013 lei”, a transmis, miercuri, CNPP.
Instituţia precizează că, din iniţiativa casei teritoriale de pensii, prin notificarea asiguratului, se vor modifica toate veniturile asigurate înscrise în contractele de asigurare socială al căror nivel se situează sub nivelul minim de 4.050 lei.
”Noua valoare de 4.050 lei NU are implicaţii pentru contractele de asigurare socială cu asigurare retroactivă, încheiate până la data de 01 ianuarie 2025, în baza art. 6, alin. (3) din Legea nr.360/2023 privind sistemul public de pensii”, a mai transmis sursa citată.
Contribuţia de asigurări sociale se datorează de la data încheierii contractului de asigurare socială, în aceeaşi cotă prevăzută de Codul fiscal pentru persoanele fizice care au calitatea de angajaţi sau pentru care există obligaţia plăţii contribuţiei de asigurări sociale, respectiv 25%.
Plata contribuţiei de asigurări sociale se face lunar de către asigurați sau, în numele lor, de către orice altă persoană, în contul casei teritoriale de pensii la care sunt asiguraţi, în baza contractului de asigurare socială.
Plata contribuţiei de asigurări sociale se poate face şi anticipat, pentru perioada de până la sfârşitul anului calendaristic. În aceste situaţii, stagiul de cotizare este corespunzător timpului scurs în interiorul perioadei pentru care s-a efectuat plata.
Termenul de plată a contribuţiei de asigurări sociale este până la data de 25 a lunii următoare celei pentru care se datorează contribuția.
În luna decembrie contribuţia de asigurări sociale se va plăti până la data de 21 decembrie. În situaţia în care data de 21 decembrie este zi nelucrătoare, contribuţia de asigurări sociale se va plăti până în ultima zi lucrătoare anterioară datei de 21 decembrie.
Venitul lunar asigurat înscris în contractul de asigurare socială poate fi modificat, din iniţiativa asiguratului, prin încheierea unui act adiţional (model anexa 13 la lege) la contractul de asigurare socială.
Venitul lunar asigurat înscris în contractul de asigurare socială se modifică, din iniţiativa asigurătorului, respectiv a casei teritoriale de pensii, prin notificarea scrisă a asiguratului, ori de câte ori venitul lunar asigurat este mai mic decât nivelul minim prevăzut de lege.
Actul adiţional la contractul de asigurare socială produce efecte de la data înregistrării acestuia la casa teritorială de pensii competentă şi are acelaşi regim juridic ca şi contractul de asigurare socială.
Contractul de asigurare socială poate fi reziliat la iniţiativa casei teritoriale de pensii şi poate fi denunţat unilateral la iniţiativa asiguratului, conform clauzelor prevăzute în contract.
Contractul de asigurare socială se reziliază, din iniţiativa casei teritoriale de pensii, în cazul neplăţii contribuţiei de asigurări sociale pentru o perioadă de 3 luni consecutive.
Rezilierea contractului de asigurare socială se face începând cu ziua următoare celei pentru care s-a plătit contribuţia de asigurări sociale.
Contractul de asigurare socială poate fi denunţat unilateral oricând, din iniţiativa asiguratului, şi produce efecte de la data înregistrării la casa teritorială de pensii competentă a solicitării denunţării unilaterale.
În cazul rezilierii/denunţării unilaterale a contractului de asigurare socială, contribuţiile de asigurări sociale achitate nu se restituie, iar stagiul de cotizare contributiv astfel realizat se determină corespunzător plăţii efectuate.
În situaţia persoanelor asigurate pe baza contractului de asigurare socială, stagiul de cotizare contributiv se constituie din însumarea perioadelor pentru care s-a datorat şi plătit, conform legii, contribuţia de asigurări sociale.