NEWS

Cozi imense la pașapoarte în România. Oamenii se pregătesc să plece din țară. Programările au ajuns în aprilie

Cozi imense la pașapoarte în România. Oamenii se pregătesc să plece din țară. Programările au ajuns în aprilie

Românii se înghesuie să-și facă pașapoarte de urgență, mulți dintre ei fiind foarte speriați de războiul din Ucraina. Procedurile au ajuns să dureze mult mai mult decât în mod normal. În multe orașe din țară s-au format cozi imense.

Cozi imense la pașapoarte în România

Sute de oameni au ajuns să aștepte la cozi imense pentru a-și procura pașapoarte, atât în București, cât și în țară. Mai mult, cine se programează online, mai prinde loc la ghişeu abia în aprilie sau chiar în luna mai. Recent, autorităţile au prelungit programul de lucru, scrie știrileprotv.ro.

Angajaţii sunt copleşiţi de numărul solicitărilor, pentru că mulţi vin fără programare. În Capitală, numărul programărilor a început să crească în urmă cu o lună iar în acest moment a ajuns chiar să se dubleze, primul loc disponibil fiind abia în luna aprilie. Din acest motiv, şi numărul angajaţilor de la ghişee a fost suplimentat.

În afară de București, cele mai multe programări la paşapoarte s-au făcut în Ilfov şi în Iaşi, unde primul loc disponibil este abia la sfârşitul lunii mai, aşa că oamenii vin direct la ghişee. Aglomeraţie a fost şi în Braşov, Timiş sau Vaslui. La serviciul de pașapoarte din Bistrița sunt în lucru peste 250 de cereri, cele mai multe pentru copii. Autorităţile promit că vor prelungi programul de lucru şi vor suplimenta personalul.

Programările de acum sunt abia pentru aprilie

Programările au început să crească cu o lună în urmă și au ajuns chiar să se dubleze, iar primele locuri disponibile pentru programările online sunt abia în luna aprilie.

Cele mai aglomerate orașe sunt București, Iași, Suceava și Brașov. Majoritatea celor care așteaptă vor să se asigure că au un document internațional, în cazul în care conflictul se extinde și la noi în țară.

Autoritățile au dat însă asigurări că acest scenariu nu este luat în calcul momentan, având în vedere că România este o țară membră NATO și un conflict cu o țară a Alianței este exclus, pentru moment.

Așadar nu există motive de panică, iar angajații de aici încearcă să rezolve toate solicitările. În altă ordine de idei, un pașaport este eliberat la fel ca și în trecut, în cel mult 3-5 zile lucrătoare.

Probleme și în privința vizelor către SUA

Ambasadorul României în SUA, Andrei Murar susține luna trecută că România vrea să schimbe strategia pentru a fi inclusă în Visa Waiver, programul american ce permite călătoriile fără viză în Statele Unite, și să demareze o campanie de conștientizare a publicului, astfel încât să nu mai fie atât de multe persoane respinse, informează Digi24.

„Nu există niciun stat care să fi fost inclus în programul Visa Waiver de la o rată de respingere a vizelor de 10 la sută, așa cum suntem noi acum, la sub 3 la sută într-un an fiscal, așa cum cere legislația americană”, a declarat Andrei Muraru.

Ambasadorul Andrei Muraru recunoaște că este un proces „foarte complex”, dar pe de altă parte, se declară optimist și crede că această campanie și-ar putea arăta roadele undeva spre orizontul anului 2024-2025.

Întrebat când ar putea merge românii în SUA fără să fie nevoiți să mai treacă pe la ambasadă sau la consulat pentru o viză, Andrei Muraru a venit cu o reacție surprinzătoare.

„Dacă aș ști acest răspuns, vi l-aș da imediat, pe loc, și împreună ne-am pregăti intrăm pe teritoriul Statelor Unite fără viză, dar e, clar, un proces foarte complex”, a transmis acesta.

[email protected] Toma Enescu are o pasiune pentru presă, poezie și politică. Îi place să fie informat și este mereu la curent cu ce se întâmplă în spațiul ... vezi toate articolele
Parteneri
Alertă din cauza virusului mortal Nipah. Nu există vaccin care să prevină infecția și niciun tratament care să o vindece
Alertă din cauza virusului mortal Nipah. Nu există vaccin care să prevină infecția și niciun...
Animalul care poate trăi chiar și 500 de ani. Longevitatea sa i-a uimit pe oamenii de știință
Animalul care poate trăi chiar și 500 de ani. Longevitatea sa i-a uimit pe oamenii...
Europa ar putea recurge la armata obligatorie pe fondul creşterii ameninţării unui război cu Rusia
Europa ar putea recurge la armata obligatorie pe fondul creşterii ameninţării unui război cu Rusia
Băutura pe care e bine să o bei dimineața. E mai bună decât ceaiul ori cafeaua și îți dă energie întreaga zi
Băutura pe care e bine să o bei dimineața. E mai bună decât ceaiul ori...
Anamaria Prodan șterge iar pe jos cu Reghe. ''Un flaușat care vorbește mândru cum agață, căsătorit fiind, «moartele de foame» prin Dubai''
Anamaria Prodan șterge iar pe jos cu Reghe. ''Un flaușat care vorbește mândru cum agață,...
Condimentul miraculos care ajută creierul să se repare singur. Trebuie amestecat cu apă caldă şi se bea dimineaţa, pe stomacul gol
Condimentul miraculos care ajută creierul să se repare singur. Trebuie amestecat cu apă caldă şi...
Criză la nivel global provocată de o eroare de funcţionare a mii de sisteme Microsoft. Bănci, posturi TV, companii aeriene cad unele după altele şi au operaţiunile blocate. Cine este responsabil
Criză la nivel global provocată de o eroare de funcţionare a mii de sisteme Microsoft....
Cine este femeia din Râmnicu Vâlcea care a reuşit să transforme un magazin deschis în anii '90 într-un imperiu cu 120 de magazine, fabrici şi afaceri de sute de milioane de lei
Cine este femeia din Râmnicu Vâlcea care a reuşit să transforme un magazin deschis în...
Zodiile protejate de o aură divină în august 2024. Li se schimbă total viața!
Zodiile protejate de o aură divină în august 2024. Li se schimbă total viața!
A murit cea mai frumoasă actriță. Marea doamnă s-a stins. Toți o știau din telenovele
A murit cea mai frumoasă actriță. Marea doamnă s-a stins. Toți o știau din telenovele
S-a dus mult prea devreme. O cunoscută actriță a murit la 51 de ani
S-a dus mult prea devreme. O cunoscută actriță a murit la 51 de ani
Joe Biden se retrage din cursa pentru Casa Albă / Reacţia lui Trump / Biden o susţine pe Kamala Harris drept candidat al democraţilor pentru prezidenţiale / Cine îi solicită lui Biden demisia din funcţia de preşedinte
Joe Biden se retrage din cursa pentru Casa Albă / Reacţia lui Trump / Biden...
Alexandru Rafila a dat lovitura. Averea ministrului Sănătăţii a explodat după ce companiile unde avea sute de mii de lei investiţi au făcut spectacol pe bursă
Alexandru Rafila a dat lovitura. Averea ministrului Sănătăţii a explodat după ce companiile unde avea...
„Sunt unele luni în care nu îmi permit să am o relaţie. Şi nu câştig puţin”
„Sunt unele luni în care nu îmi permit să am o relaţie. Şi nu câştig...
Ce pensie alimentară plătește Gabi Bădălău, de fapt. Contre cu Claudia Pătrășcanu
Ce pensie alimentară plătește Gabi Bădălău, de fapt. Contre cu Claudia Pătrășcanu
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!
Armata devine obligatorie în România!
Armata devine obligatorie în România!
Ce a apărut pe contul de Instagram al Elenei, la câteva zile după nunta cu Ianis Hagi. Fanii au reacționat imediat. ”Atât de puri”
Ce a apărut pe contul de Instagram al Elenei, la câteva zile după nunta cu...