BUSINESS

Credit Suisse, cădere puternică pe bursă de 30%! Restul piețelor, trase și ele în jos

Credit Suisse cădere puternică pe bursă de 30 Restul piețelor trase și ele în jos
sursa foto: CNN.com

Bursele europene au închis miercuri în scădere cu peste 3%, în timp ce titlurile Credit Suisse au condus declinul băncilor cu 28%, pe fondul turbulenţelor provocate la nivel global de falimentul Silicon Valley Bank și după ce banca a dezvăluit „deficiențe semnificative”, în procesele sale de raportare financiară pentru 2022 și 2021.

Indicele paneuropean Stoxx 600 a închis în scădere cu 3%, toate sectoarele fiind pe roşu. Acţiunile bancare au scăzut cu 7%, înegistrând cea mai proastă sesiune de când Rusia a lansat invazia pe scară largă a Ucrainei, pe 24 februarie 2022, potrivit datelor Eikon.

Credit Suisse, cădere puternică pe bursă de 30%! Restul piețelor, trase și ele în jos

Sectorul petrolului şi gazelor au scăzut cu 6,7%, în timp ce acţiunile miniere au coborât cu 5,6%. Credit Suisse a coborât la coada indicelui blue-chip, după ce cel mai mare creditor al băncii, Saudi National Bank, a declarat că nu va putea să-i ofere mai mult ajutor financiar. Acţiunile Credit Suisse au scăzut cu 24%, după ce în timpul şedinţei de tranzacţionare au coborât cu până la 30%, scrie Agerpres.

Într-un interviu pentru CAN, citat de Reuters, CEO-ul Ulrich Koerner a spus: ”Capitalul nostru, baza noastră de lichiditate este foarte, foarte puternică. Împlinim şi depăşim practic toate cerinţele de reglementare”.

Indicele FTSE 100 din Regatul Unit a scăzut cu 3,8%, CAC 40 din Franţa cu 3,6% şi DAX din Germania cu 3,3%.

De asemenea, mai multe bănci italiene au fost oprite de la tranzacționare după scăderi puternice, respectiv UniCredit, Finecobank și Monte Dei Paschi. La fel s-a întâmplat în Franța cu Societe Generale, conform CNBC și Evening Standard.

De ce au scăzut acțiunile

Scăderile acțiunilor au venit după ce președintele Băncii Naționale Saudite, care a cumpărat anul trecut un pachet de 10% din acțiunile Credit Suisse, a exclus să ofere băncii mai multă asistență financiară.

Întrebat la Bloomberg TV dacă BNS ar fi deschisă să furnizeze capital către Credit Suisse dacă ar exista un apel pentru lichiditate suplimentară, președintele BNS, Ammar Alkhudairy, a spus: „Răspunsul este absolut nu, din multe motive în afara celui mai simplu motiv care este de reglementare și statutar.”

El a spus că deținerea a peste 10% din Credit Suisse ar aduce cerințe de reglementare suplimentare.

Într-un interviu separat la o conferință financiară din Arabia Saudită, președintele Credit Suisse, Axel Lehmann, a declarat miercuri că asistența financiară din partea guvernului elvețian „nu este un subiect în discuție” în acest moment.

„Avem rate de capital puternice, un bilanț solid”, a spus el, adăugând că banca se află în proces de restructurare radicală, menită să stopeze ani de scandaluri și pierderi. „Am luat deja medicamentul”, a spus acesta.

Banca a dezvăluit observația în raportul anual, care inițial a fost programat pentru marțea trecută, iar ulterior a fost amânată în urma unui apel al autorității de supraveghere din SUA (SEC).
În raportul anual de marți, Credit Suisse spune că a identificat „anumite deficiențe semnificative în controlul intern asupra raportării financiare” pentru anii 2021 și 2022. Banca raportase pentru 2022 o pierdere netă de 8 miliarde dolari.