NEWS

Cresc pensiile celor nedreptățiți. Decizia care obligă Casele de Pensii

Cresc pensiile celor nedreptățiți. Decizia care obligă Casele de Pensii
Sursă foto: colaj Mediaflux

Instanțele de judecată cresc pensiile celor nedreptățiți după intrarea în vigoare a noii legi a pensiilor, în septembrie 2024. Casele de Pensii sunt obligate să revizuiască recalcularea, iar Curtea Constituțională are pe masă un dosar care vizează aceeași temă.

Cresc pensiile celor nedreptățiți

Pensionarii încep să câștige procese pe noua lege a pensiilor, instanța obligând Casa de pensii să revizuiască recalcularea.

Noua lege a pensiilor a fost trimisă la Curtea Constituțională, aceasta urmând să se pronunțe asupra excepției de neconstituționalitate a unor prevederi esențiale pentru zeci de mii de români.

„Două premiere în materia pensiilor.

Noua lege a pensiilor 360 / 2023 dezbătută și analizată dar mai ales așteptată de către pensionari (care nici măcar până în momentul de față nu au primit cu toții deciziile de recalcularea pensiilor), a fost trimisă la CCR în mai multe dosare unde am invocat excepția de neconstituționalitate a unor prevederi esențiale pentru zeci de mii de români.

Acum Curtea Constituțională trebuie să decidă dacă neincluderea în perioada contributivă a grupelor de muncă este constituțională sau nu deși acest lucru îl constatăm noi cu ușurință, atâta vreme cât pentru grupele de muncă au fost plătite contribuții – și atunci nu există niciun motiv pentru care ele să nu fie cuprinse în perioada contributivă, în așa fel încât decizia este una anticipată.

A doua premieră este dată de faptul că asistăm la primele două decizii de desființare a deciziilor de recalculare a pensiilor pe noua lege 360/2023 ceea ce arată că acel sistem infailibil de calcul despre care se vorbea în esență a eșuat”, a declarat avocatul Adrian Cuculis, citat de Adevarul.

Decizia care obligă Casele de Pensii

Concret, în acest din urmă caz, un bărbat care primise decizia de recalculare a pensiei conform noii legi, a contestat la 2 octombrie 2024 decizia, argumentând că recalcularea nu a fost făcută corect.

La data de 27 februarie a.c., Tribunalul București a anulat decizia de recalculare și a obligat Casa de Pensii a Municipiului București să emită o nouă decizie de revizuire a recalculării pensiei pentru limită de vârstă, prin care să valorifice stagiul de cotizare contributiv pentru care se acordă  puncte de stabilitate pentru 13 ani și 2 luni și 09 zile, în loc de 12 ani 9 luni și 13 zile.

Cum se acordă punctele de stabilitate

Potrivit noii legi a pensiilor, punctele de stabilitate se acordă pentru cei care au o vechime în muncă de peste 25 de ani, astfel:

a) 0,50 puncte pentru fiecare an realizat peste 25 de ani;

b) 0,75 puncte pentru fiecare an realizat peste 30 de ani;

c) un punct pentru fiecare an realizat peste 35 ani.

Elena Șerban nu s-ar vedea făcând altceva decât presă. După ce a studiat Mass Media și Publicitate la SNSPA, a mers direct către televiziune în 2003. A fost, pe rând, reporter, redactor, productor ... vezi toate articolele