E oficial: cresc pensiile și salariile românilor. Premierul Marcel Ciolacu anunță că toate aceste venituri se vor mări diferențiat, în conformitate cu recomandările Băncii Mondiale și cele cuprinse în PNRR.
Pensiile și salariile românilor vor crește diferențiat în funcție de mai multe criterii. Astfel, dacă vorbim despre pensii, acestea se vor mări în funcție de nivelul lor actual, premierul dând asigurări ferme că nu va mai exista nicio pensie mai mică de 1.000 de lei.
Cât privește salariul minim, Marcel Ciolacu a anunțat creșterea diferențială a acestuia în funcție de categoriile socio-profesionale.
Premierul Marcel Ciolacu a declarat că a discutat cu patronatele sindicatele despre introducerea unui salariu minim diferențiat.
”Au venit și oamenii de afaceri și sindicatele. Am avut discuții, să diferențiem salariul minim pe categorii socio-profesionale, cred că e o abordare corectă, un pic liberală, dar e o abordare economică corectă, ancorată în economie. O să pornim acest dialog.”
De asemenea, premierul a anunțat că mâine se semnează creșterea salariului minim la 3.300 de lei de la 1 octombrie.
Astfel, salariul minim brut pe țară garantat în plată va crește de la 3.000 de lei/lună la 3.300 de lei/lună, începând cu data de 1 octombrie 2023.
În România beneficiază în prezent de salariul minim un număr de circa 1,5 milioane de salariați, ceea ce reprezintă un procent de aproximativ 28% din numărul total de salariați activi.
Cât despre pensii, premierul Ciolacu a declarat că vrea să finalizeze reforma până la 1 ianuarie 2024.
„Eu îmi doresc ca până la 1 ianuarie să avem reforma pensiilor. Cea prevăzută în cererea de plată nr. 4. Există trei variante cu Banca Mondială. Eu merg pe primul scenariu, gândit cu Comisia. Comisia Europeană lucrează cu noi”, a spus Marcel Ciolacu pentru Digi24.ro.
Prima variantă este cea în care se elimină inechitățile, a mai precizat premierul. De asemenea, acesta a mai anunțat o creștere diferențiată a pensiilor, cu o creștere de minim 15%.
”Nu vor mai fi pensii de 1000 de lei, nu putem condamna oameni la subzistentă doar pentru că așa erau regulile comuniste. Noi trăim deja în UE, direcția e înainte, nu mai trăim în comunism” a precizat Marcel Ciolacu.