NEWS

Cresc taxele și impozitele! Președintele Klaus Iohannis a dat ordin Guvernului

Cresc taxele și impozitele Președintele Klaus Iohannis a dat ordin Guvernului
Sursă foto: colaj foto

Klaus Iohannis a dat de înțeles că anul viitor cresc taxele și impozitele! Președintele a sugerat Guvernului să ia măsuri bune în condițiile în care țara noastră are cea mai mare inflație din Uniunea Europeană.  Și premierul Marcel Ciolacu inclină spre impozitare progresivă sau cotă unică, dar fără nicio diferență între categorii.

Cresc taxele și impozitele de anul viitor

În condițiile în care deja Comisia Europeană ne trage de urechi cu privire la depășirea deficitului bugetar, România are puține variante. Președintele Klaus Iohannis însuși recunoaște inflația ridicată a țării.

„Acuma nu aş vrea să intru în zona Guvernului, dar chiar în condiţiile unei inflaţii destul de ridicate, aveţi dreptate şi bine ar fi să coboare cât mai repede, am avut creştere economică. În perspectivă, cred că România va performa economic bine şi sunt convins că, după toate alegerile pe care le avem în acest an, vom avea un Guvern care va ştii să redreseze rapid şi zona de creştere şi zona de inflaţie”, a afirmat Klaus Iohannis la Palatul Cotroceni.

De altfel, președintele a lăsat să se înțeleagă că e nevoie de măsuri pentru a controla inflația, dar acestea nu prea sunt posibile în an electoral când românii trebuie să vină la vot și să nu fie enervați de noi taxe și impozite.

”Este clar că anumite măsuri ar fi foarte bune, dar sunt greu de luat în an electoral, însă aceste chestiuni sunt conştientizate şi la nivel de Guvern şi la nivel de coaliţie şi sunt convins că redresarea va fi destul de rapidă, poate surprinzător de rapidă”.

Marcel Ciolacu ar merge pe varianta impozitului progresiv

Premierul Marcel Ciolacu a declarat, miercuri, într-un interviu la DCNews, că, fiind social-democrat, este „un fan” al sistemului progresiv de impozitare. El a adăugat că este de acord cu cotă unică, dar „să fie aceeași la toată lumea”, iar „la venituri excepționale în toată lumea se impozitează diferențiat”.

„Noi nu mai știm acum în ce sistem fiscal suntem – cotă unică, progresiv. Eu, fiind social-democrat, sunt un fan al sistemului progresiv, dar nu exclud să fie cotă unică, dar cota unică să fie cotă unică. Nu poți să cumperi un teren cu 10.000 de euro, să-l vinzi cu 10 milioane și să fii impozitat cu 1%.
Sunt de acord cu cotă unică, dar să fie cotă unică la toată lumea, aceeași la toată lumea. Dar la venituri excepționale, în toată lumea asta se impozitează diferențiat”, a mai declarat liderul PSD.

Premierul a precizat că Banca Mondială și Comisia Europeană fac studii și vor veni cu mai multe variante.

„Nu pot să am și fiscalitate scăzută, să nu am niciun fel de control și informații de la Ministerul Finanțelor, pentru că n-am digitalizare, să n-am nicio digitalizare în nicio primărie și evaziune fiscală de aproape 10% din PIB. Nu se poate continua așa”, a mai spus Ciolacu.

Elena Șerban nu s-ar vedea făcând altceva decât presă. După ce a studiat Mass Media și Publicitate la SNSPA, a mers direct către televiziune în 2003. A fost, pe rând, reporter, redactor, productor ... vezi toate articolele