Chiar dacă prognozele din vară erau mai optimiste, crește inflația la final de an. BNR prognozează o inflație de 4,9% în ultimele luni din 2024, o creștere față de estimările anterioare. Sunt și vești bune: 2025 va aduce o scădere la 3,5%.
În Raportul trimestrial asupra inflației, guvernatorul BNR Mugur Isărescu a anunțat o prognoză revizuită în creștere la 4.9%, de la 4% anterior, pentru finalul acestui an.
Scenariile luate în calcul în prezent nu includ posibilele măsuri financiare și bugetare pe care Guvernul le va lua începând cu anul 2025.
Cu toate acestea, oficialul BNR a mai adăugat că acestea vor veni și că, momentan, deficitele gemene se mențin la aproximativ 8%.
„Ştim că va urma o corecţie fiscal-bugetară. O ajustare în domeniul fiscal-bugetar care se va duce şi spre ajustare externă. Ambele deficite gemene sunt în jur de 8%. Este greu de spus că sectorul neguvernamental al contribui prea mult sau semnificativ la deficitele externe.
Corecţiile care se vor face în ceea ce priveşte deficitul public se vor reflecta şi în deficitul extern. Nu avem date certe privind maniera în care se va face”, a explicat Mugur Isărescu, conform Agerpres.
De asemene, datele BNR despre evoluția inflației în iulie indică faptul că indicatorul calculat în baza indicelui prețurilor de consum s-a plasat sub nivelul raportat pentru luna iulie, de 5,42%.
Guvernatorul Băncii Centrale a avertizat că evoluţia din lunile noiembrie – decembrie este generată atât de factori exogeni, cât şi de secetă, care „îşi va spune cuvântul”.
Mugur Isărescu a atras atenția și asupra faptului că orice ajustare înseamnă o strângere a curelei deoarece pentru reducerea deficitului extern şi a deficitului public trebuie să fie adaptat consumul intern la nivelul producţiei.
„Ne aşteptăm la un program de corecţie coerent. Bineînţeles, cu sprijin politic puternic, pentru că orice corecţie, orice ajustare înseamnă pe undeva o strângere a curelei. Să reduci deficitul extern, ca şi deficitul public, înseamnă că îţi adaptezi consumul intern la nivelul producţiei.
Dar pe de altă parte, ştim foarte bine că nu orice strângere a curelei este dureroasă. Se poate concepe şi o strângere a curelei cu o dietă sănătoasă, ca să mă exprim aşa, şi atunci şi durerea este mai mică şi efectul este mai bun. Acest mix de politici fiscal bugetare şi de venituri îl aşteptăm şi în funcţie de el vom defini politica monetară”, a declarat guvernatorul BNR.
El a adăugat că aşteaptă de la noul guvern un program credibil de corecţie macro-economică.
„Combinaţia politică monetară – politică fiscală nu se discută la general. Dacă ai politica fiscală mai relaxată, întăreşti politica monetară. În funcţie de cât de relaxată, unde este relaxată politică monetară, vedem ce putem face şi cu politica monetară. Cam asta aşteptăm.
Un program credibil de la noul guvern de corecţie macro-economică. Să fie şi sprijinit politic, acceptat social şi coerent din punct de vedere macro-economic ca să ne putem cupla la el”, a explicat Mugur Isărescu.
Întrebat dacă România îşi poate permite scutiri de impozite şi deduceri, guvernatorul BNR a afirmat că 8% este un deficit extern foarte mare.