Crește vârsta de pensionare în România. Decizia momentului luată de ministrul Muncii

spot_img

Crește vârsta de pensionare în România, însă nu pentru toată lumea, ci doar pentru femei. Totul este inclus în PNRR. Când va intra în vigoare decizia propusă de ministrul Muncii, Marius Budăi.

Crește vârsta de pensionare pentru femei

Marius Budăi, ministrul Muncii, a anunțat că vârsta de pensionare pentru femeile din România se va modifica în curând. Totodată, acesta a explicat că majorarea vârstei de pensioare a femeilor este un lucru asumat prin Planul Național de Redresare și Reziliență.

În momentul de față, vârsta standard de pensionare pentru femei este de 61 de ani și 6 luni. Cu toate acestea, ea va crește treptat până la egalizarea vârstei de pensionare la 65 de ani, cât este în prezent la bărbați. Creșterea vârstei de pensionare va avea loc până în anul 2030, gradual.

„Este un lucru asumat prin PNRR. Vârsta de pensionare la femei creşte oricum în baza legii actuale 263 şi va ajunge la 63 de ani, după care va urma o etapă unde va fi egalizare la 65 de ani, dar nu dintr-o dată. Se va întâmpla etapizat, deci probabil va fi undeva prin 2030”, a explicat ministrul Muncii.

Există și o excepție de la regulă

Marius Budăi a mai precizat că va fi și o excepție în noua regulă. Potrivit acestuia, femeile care au mai mulți copii vor ieși la pensie mai repede. Pentru bărbați, vârsta de pensionare va rămâne aceeași, adică 65 de ani. Stagiul minim de cotizare este de 15 ani, atât pentru bărbați, cât și pentru femei.

Stagiul complet de cotizare este de 31 de ani și 6 luni în prezent, pentru femei. Până în luna ianuarie a anului 2030, el va crește treptat până la 35 de ani. Stagiul complet de cotizare pentru bărbați este de 35 de ani.

Cum se calculează pensia

Daniel Baciu, președintele Casei Naționale de Pensii Publice, a explicat formula prin care se calculează pensia finală și cum sunt evaluate dosarele pentru recalcularea pensiile. Acesta a luat ca și exemplu dosarul unui bărbat care a muncit aproape 30 de ani în tricotaje.

”Sunt două date foarte importante pe care noi trebuie să le urmărim: decizia de pensie pe care orice om are când iese la pensie.

Când facem evaluarea, noi ne referim, în principal, la stagiul de cotizare realizat și al doilea indicator este numărul total de puncte realizate de respectivul beneficiar”, a explicat președintele Casei Naționale de Pensii Publice (CNPP), Daniel Baciu, pentru Antena 3.


spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
Cele mai noi ștri
spot_img

Citește și

Cele mai noi ștri
Știri din aceeași categorie

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.