NEWS

Creștere de 10% la alocații, indemnizații și ajutoare

Creștere de 10 la alocații indemnizații și ajutoare
Sursă foto: Pixabay

Începând din luna martie, vom asista la o creștere de 10% la alocații, indemnizații și ajutoare. Este vorba de o serie de ajutoare financiare de la stat, care sunt calculate în funcție de Indicatorul Social de Referință (ISR).

Creștere de 10% la alocații, indemnizații și ajutoare

Majorarea vine după creșterea valorii ISR cu rata medie anuală a inflației din 2023. Potrivit datelor furnizate de Institutul Național de Statistică (INS), rata inflației pentru anul 2023 a fost de 10,4%.

Conform prevederilor Legii nr. 225/2021, valoarea ISR este actualizată automat în fiecare an, la data de 1 martie, în conformitate cu rata medie anuală a inflației din anul precedent, indicatorul fiind comunicat de INS.

Pentru anul 2023, INS a raportat o inflație de 10,4%. Astfel, valoarea ISR va fi majorată începând din luna martie, trecând de la 598 de lei, cât este în prezent, la 660 de lei. Această creștere va determina automat majorarea tuturor ajutoarelor de stat calculate pe baza valorii ISR.

Printre drepturile cele mai importante care sunt acordate în funcție de ISR se numără indemnizația de șomaj, prestațiile sociale pentru persoanele cu handicap, nivelul minim al indemnizației pentru creșterea copilului, și altele.

Crește indemnizația de șomaj

După cum stabilește Legea 76/2002, indemnizația de șomaj depinde de stagiul de cotizare și se calculează astfel:

  • valoarea ISR în vigoare la data stabilirii valorii indemnizației (din martie va fi 660 de lei), pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puțin un an;
  • valoarea ISR, la care se adaugă o sumă calculată prin aplicarea (asupra mediei salariului de bază lunar brut pe ultimele 12 luni de stagiu de cotizare) unei cote procentuale diferențiate în funcție de stagiul de cotizare:3% – pentru persoanele cu un stagiu de minimum trei ani;
    5% – pentru persoanele cu un stagiu de minimum cinci ani;
    7% – pentru persoanele cu un stagiu de minimum zece ani;
    10% – pentru persoanele cu un stagiu de minimum 20 de ani.

În plus, conform Legii nr. 76/2002, se reglementează și acordarea primei de inserție, care va crește la 1.980 de lei începând cu data de 1 martie (echivalentul a trei ori valoarea ISR), și a subvenției pentru persoanele marginalizate, care se va majora la 2.640 de lei (de patru ori valoarea ISR), conform Avocatnet.ro.

Majorări de indemnizații și alocații

De asemenea, conform prevederilor Legii nr. 448/2006, indemnizația lunară pentru persoanele cu dizabilități va fi majorată la 462 de lei (față de 419 lei anterior), în cazul handicapului grav (reprezentând 70% din ISR), și la 350 de lei (față de 317 lei anterior), în cazul handicapului accentuat (53% din ISR).

Totodată, începând cu 1 martie, se va majora și limita minimă a cuantumului indemnizației lunare aferente concediului de creștere a copilului. Potrivit Ordonanței de Urgență nr. 111/2010, valoarea minimă a indemnizației lunare nu poate fi mai mică decât suma rezultată din aplicarea unui coeficient de multiplicare de 2,5 la valoarea ISR, ceea ce va duce pragul minim al acesteia la 1.650 de lei (față de 1.495 de lei anterior).

De asemenea, alocația lunară de plasament, reglementată de Legea nr. 272/2004, va crește de la 1.081 de lei la 1.194 de lei (reprezentând 1,808 ISR). În același timp, conform Legii nr. 273/2004, valoarea minimă a indemnizației lunare de acomodare, în cazul adopției unui copil, va crește la 2.244 de lei (3,4 ISR), iar valoarea indemnizației de sprijin va ajunge la 792 de lei (1,2 ISR).

Chiar dacă nu este calculat în raport cu ISR, venitul minim de incluziune, care a înlocuit, începând cu 1 ianuarie, fostele ajutoare sociale (venitul minim garantat și alocația pentru susținerea familiei), se va majora, conform Legii nr. 196/2016, în luna martie a fiecărui an, cu rata medie anuală a inflației din anul precedent.

Elena Șerban nu s-ar vedea făcând altceva decât presă. După ce a studiat Mass Media și Publicitate la SNSPA, a mers direct către televiziune în 2003. A fost, pe rând, reporter, redactor, productor ... vezi toate articolele
Parteneri