NEWS

Creștere la pensie. Cine primește 2.667 lei pe lună

Creștere la pensie. Cine primește 2.667 lei pe lună
sursa foto: playtech.ro

Conform datelor Institutului Național de Statistică, în 2023 s-a înregistrat o creștere la pensie de 13,9% față de anul precedent. S-a ajuns astfel la o pensie medie lunară de 2.113 lei, iar unele județe au depășit cu mult această cifră.

Creștere la pensie în 2023

Pensia medie lunară a crescut cu 13,9%, în 2023, comparativ cu anul precedent, până la valoarea de 2.113 lei, a anunţat, vineri, Institutul Naţional de Statistică (INS).

Conform statisticii oficiale, pensia medie lunară este determinată luând în calcul sumele pentru pensiile tuturor categoriilor de pensionari – de asigurări sociale, invaliditate, urmaş etc.- plătite de casele de pensii şi a ajuns la 2.113 lei, fiind cu 13,9% mai mare faţă de cea raportată în anul precedent.

Pensia medie lunară de asigurări sociale de stat a fost de 2.006 lei, iar raportul dintre pensia medie nominală netă de asigurări sociale de stat pentru limită de vârstă cu stagiu complet de cotizare (fără impozit şi contribuţia de asigurări sociale de sănătate) şi câştigul salarial mediu net a fost de 50,2% (comparativ cu 51,6% în anul precedent).

Sursă: INS

Indicele pensiei medii reale a pensionarilor de asigurări sociale de stat, calculat ca raport între indicele pensiei nominale nete pentru calculul pensiei reale şi indicele preţurilor de consum, a fost de 102,9%.

Pensia medie lunară de asigurări sociale de stat a variat cu discrepanţe semnificative în profil teritorial, ecartul dintre valoarea minimă şi cea maximă fiind de 1.079 lei.

Unde au fost cele mai mari pensii

Cele mai mici valori ale pensiei medii lunare de asigurări sociale de stat s-au înregistrat în judeţele: Botoşani (1.588 lei), Vrancea (1.600 lei) şi în Giurgiu (1.603 lei), iar cele mai mari valori ale pensiei medii lunare de asigurări sociale de stat s-au înregistrat în judeţele: Hunedoara (2.667 lei), Bucureşti (2.545 lei), Gorj (2.360 lei) şi Braşov (2.351 lei).

Numărul total al beneficiarilor prevederilor OUG nr. 6/2009 privind instituirea pensiei sociale minim garantate (în prezent – indemnizaţie socială), în anul 2023, a fost de 1,148 milioane de persoane. În rândul acestora cea mai mare pondere au avut-o persoanele din sistemul asigurărilor sociale de stat 90%, urmate de persoanele din rândul pensionarilor proveniţi din fostul sistem pentru agricultori 9,5% şi de persoanele din sistemul militar 0,5%.

România are mai puțini pensionari

Numărul mediu de pensionari a fost de 4,980 milioane de persoane, în scădere cu 24.000 persoane faţă de anul precedent. Numărul mediu de pensionari de asigurări sociale de stat a fost de 4,601 milioane persoane, în scădere cu 6.000 persoane faţă de 2022.

Potrivit INS, numărul mediu de pensionari a scăzut în anul 2023 cu 24.000 persoane, iar cel al pensionarilor de asigurări sociale de stat cu 6.000 faţă de anul precedent. Pensia medie lunară şi pensia medie lunară de asigurări sociale de stat au crescut comparativ cu anul precedent, cu 13,9%, respectiv cu 13%.

Sursă: INS

În anul 2023, pensionarii de asigurări sociale deţin ponderea majoritară în numărul total de pensionari. Pensionarii de asigurări sociale de stat reprezintă 92,39% în totalul celor de asigurări sociale. Pe categorii de pensii, numărul pensionarilor pentru limită de vârstă a fost preponderent (79,96%) în cadrul pensionarilor de asigurări sociale. Pensionarii cuprinşi în categoriile de pensii – anticipată şi anticipată parţial – au reprezentat 2,19%.

Raportul pe total dintre numărul mediu de pensionari de asigurări sociale de stat şi cel al salariaţilor a fost de 8 pensionari la 10 salariaţi. Acest raport prezintă variaţii semnificative în profil teritorial, de la numai 4 pensionari la 10 salariaţi în Municipiul Bucureşti şi judeţul Ilfov, la 13 pensionari la 10 salariaţi în judeţele Botoşani şi Giurgiu, 14 pensionari la 10 salariaţi în judeţul Vaslui şi la 15 pensionari la 10 salariaţi în judeţul Teleorman.

Elena Șerban nu s-ar vedea făcând altceva decât presă. După ce a studiat Mass Media și Publicitate la SNSPA, a mers direct către televiziune în 2003. A fost, pe rând, reporter, redactor, productor ... vezi toate articolele
Parteneri
Cine sunt românii ale căror pensii vor crește și cu 90%, de la 1 septembrie. Baciu: „Majorările vor fi spectaculoase”
Cine sunt românii ale căror pensii vor crește și cu 90%, de la 1 septembrie....
Condimentul miraculos care ajută creierul să se repare singur. Trebuie amestecat cu apă caldă şi se bea dimineaţa, pe stomacul gol
Condimentul miraculos care ajută creierul să se repare singur. Trebuie amestecat cu apă caldă şi...
Operaţiunea israeliană „Outstretched arm”. Israelienii au folosit avioane F-35 şi F-15 în atacul asupra portului yemenit Al Hodeida. Este cel mai complex şi îndepărtat atac al Israelului
Operaţiunea israeliană „Outstretched arm”. Israelienii au folosit avioane F-35 şi F-15 în atacul asupra portului...
Horoscop zilnic pentru luni, 22 iulie 2024. Oportunități pentru nativul Fecioară
Horoscop zilnic pentru luni, 22 iulie 2024. Oportunități pentru nativul Fecioară
Dana Nălbaru şi Dragoş Bucur, anunţ după aproape 20 de ani de căsnicie: Şterge poza!
Dana Nălbaru şi Dragoş Bucur, anunţ după aproape 20 de ani de căsnicie: Şterge poza!
Planta banală care îți poate băga și 5 mii de euro în buzunar. N-ai nevoie de pământ mult și nici nu îți trebuie bani de investiții. O poți vinde oriunde și oricând
Planta banală care îți poate băga și 5 mii de euro în buzunar. N-ai nevoie...
Criză la nivel global provocată de o eroare de funcţionare a mii de sisteme Microsoft. Bănci, posturi TV, companii aeriene cad unele după altele şi au operaţiunile blocate. Cine este responsabil
Criză la nivel global provocată de o eroare de funcţionare a mii de sisteme Microsoft....
Cine este femeia din Râmnicu Vâlcea care a reuşit să transforme un magazin deschis în anii '90 într-un imperiu cu 120 de magazine, fabrici şi afaceri de sute de milioane de lei
Cine este femeia din Râmnicu Vâlcea care a reuşit să transforme un magazin deschis în...
Cât timp poți circula cu parbrizul spart. Mulți șoferi nu știu ce scrie în lege
Cât timp poți circula cu parbrizul spart. Mulți șoferi nu știu ce scrie în lege
SE CONFISCĂ mașinile pe loc. Regulile se aplică deja LA GRANIȚA cu România
SE CONFISCĂ mașinile pe loc. Regulile se aplică deja LA GRANIȚA cu România
El va fi viitorul președinte. Traian Băsescu știe
El va fi viitorul președinte. Traian Băsescu știe
Un incendiu a izbucnit la Dino Parc, din Râşnov
Un incendiu a izbucnit la Dino Parc, din Râşnov
Alexandru Rafila a dat lovitura. Averea ministrului Sănătăţii a explodat după ce companiile unde avea sute de mii de lei investiţi au făcut spectacol pe bursă
Alexandru Rafila a dat lovitura. Averea ministrului Sănătăţii a explodat după ce companiile unde avea...
„Sunt unele luni în care nu îmi permit să am o relaţie. Şi nu câştig puţin”
„Sunt unele luni în care nu îmi permit să am o relaţie. Şi nu câştig...
Reguli noi pe plajele din Grecia. Au scos dronele
Reguli noi pe plajele din Grecia. Au scos dronele
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'
Numerele la loto care te pot îmbogăți în această seară!
Numerele la loto care te pot îmbogăți în această seară!
Ce a apărut pe contul de Instagram al Elenei, la câteva zile după nunta cu Ianis Hagi. Fanii au reacționat imediat. ”Atât de puri”
Ce a apărut pe contul de Instagram al Elenei, la câteva zile după nunta cu...