NEWS

Creșterea salariilor profesorilor este neconstituțională

Creșterea salariilor profesorilor este neconstituțională

Creșterea salariilor profesorilor este neconstituțională, a decis consiliul legislativ, însă în ciuda acestui aviz negativ, Guvernul a adoptat Ordonanța de Urgență.

Creșterea salariilor profesorilor este neconstituțională

Consiliul Legislativ a acordat aviz negativ de legalitate Ordonanței de Urgență după ce a constatat că actul normativ este neconstituțional.

Consiliul Legislativ, al cărui aviz este obligatoriu înainte de aprobarea oricărui act normativ, arată că OUG prin care Guvernul Ciucă încearcă să majoreze salariile profesorilor încalcă principiul neretroactivității, pentru că prevede în anexă creșteri salariale pentru anul 2022, informează știripesurse.ro.

Guvernul a aprobat joi ordonanţa care stabileşte majorări ale salariilor în învăţământ, cu 1000 de lei brut pentru cadrele didactice şi cu 400 de lei brut pentru personalul nedidactic. Purtătorul de cuvânt al Guvernului a spus că negocierile cu sindicatele din educație s-au încheiat.

„Astăzi, prin decizia coaliției, s-au decis două lucruri majore. S-au luat în calcul cerințele sindicatelor și s-a mărit pe brut cu 1000 de lei salariile tuturor persoanelor care sunt cadre didactice și nedidactice cu 400, dar și didactice auxiliare tot cu 1.000. După cum bine știți pe site-ul Ministerului Muncii și pe site-ul Ministerului Educației s-au postat în transparență publică. În urma dezbaterilor publice, s-au mai identificat câteva categorii care nu făceau parte din anexa privind salarizarea și a fost rezolvat și acest aspect astăzi în OUG. Vom continua discuțiile cu sindicatele privind noua grilă de salarizare. Bineînțeles, cu sindicatele din învățământ în primul rând, urmând și celelalte sindicate. Sper că astăzi, de 1 iunie, să închidem această perioadă prin care am trecut în ultimul timp”, a spus Marius Budăi.

„Negocierile s-au încheiat. Este mesajul pe care îl transmitem public”, a adăugat Dan Cărbunaru.

Marius Budăi, Ministrul Muncii, a anunțat că așteaptă ca profesorii să analizeze această ordonanță și să ia o decizie.

„Marți urmează ca în fiecare unitate de învățământ cadrele didactice să analizeze această ordonanță și să ia o decizie. Nu ne întoarcem la negocieri marți”, a spus Marius Budăi.

Salariile de bază ale lucrătorilor din sistemul de învăţământ cresc de la 1 iunie 2023, această majorare reprezentând un avans din creşterile salariale de care ar urma ca aceştia să beneficieze de la data de 1 ianuarie 2024, potrivit notei de fundamentare care însoţeşte proiectul de ordonanţă de urgenţă pentru stabilirea unor măsuri privind salarizarea personalului din sistemul naţional de învăţământ de stat, publicată miercuri seara pe site-ul Ministerului Muncii.

Profesorii nu se opresc. Greva continuă

Reprezentanții sindicatelor din învățământ anunță faptul că protestul din educație va continua și marți.

„Mandatul din partea colegilor noștri este foarte clar: grila de salarizare care a fost negociată cu Ministerul Educației să fie pusă în aplicare în integralitate începând din această lună. Nu există un alt mandat, nu avem ce discuta în afara mandatului respectiv, iar de marți încolo colegii noștri vor continua acțiunea de protest, ei fiind singurii în măsură să decidă altceva”, a declarat Marius Nistor, președintele Federației Sindicatelor din Educație, la finalul negocierilor de joi.

Conform acestuia, soluția pentru încheierea conflictului este rezolvarea revendicărilor sindicaliștilor.

„Ne-au chemat să ne anunțe că a trecut acest proiect de ordonanță de urgență și el ar trebui adus la cunoștința colegilor din unitățile de învățământ. Ei îl cunosc în momentul de față, nu există niciun element de noutate, știu despre ce e vorba”, a adăugat liderul sindical.

Simion Hăncescu, președintele Federației Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI), a declarant că apreciază faptul că ordonanța de urgență a fost aprobată de Guvern, „numai că orizontul de timp propus de Guvern de trei ani nu este acceptat”.

„Mandatul pe care l-am primit a fost acela de a respinge oferta. Oamenii au semnat pentru grevă generală, oamenii decid dacă ea încetează sau nu, așa că așteptăm concret săptămâna viitoare ce se îântâmplă mai departe. Până în acest moment oamenii au spus că nu este acceptat ca această grilă să se aplice în trei ani, ci mult mai repede. Oamenii doresc o mărire de 25% a salariului, ori dacă ne uită la acea mie de lei nu se ajunge la acest procent, lucrurile sunt foarte simple. Apreciem faptul că ordonanța a fost dată, numai că orizontul de timp propus de Guvern de trei ani nu este acceptat”, a spus Hăncescu, citată de știripesurse.ro.

Ileana Voicu Ghinea este absolventă a Facultății de Jurnalism, din cadrul Univerității Media. A debutat în presă în anul 2004, în echipa Revistei Apropo, a lucrat și pentru Revista Pro TV Magazin, ... vezi toate articolele
Parteneri
Se schimbă buletinele. Cât costă cărţile de identitate cu CIP | Ele sunt gratuite doar în anumite situaţii
Se schimbă buletinele. Cât costă cărţile de identitate cu CIP | Ele sunt gratuite doar...
România intră în Air Schengen de la 31 martie. Ce schimbări apar şi ce trebuie să ştiţi
România intră în Air Schengen de la 31 martie. Ce schimbări apar şi ce trebuie...
Christina Verchere, directorul general al Petrom, a avut un salariu de bază de 634.500 de euro în anul 2023, adică 53.000 de euro lunar, iar în 2023 bonusurile şi acordarea de acţiuni au adăugat circa 1,2 mil. euro
Christina Verchere, directorul general al Petrom, a avut un salariu de bază de 634.500 de...
Cum a reuşit o braşoveancă să construiască nu mai puţin de 3 companii cu care face aproape 100 de milioane de euro în timp ce alţii se chinuie să facă una singură şi nu reuşesc
Cum a reuşit o braşoveancă să construiască nu mai puţin de 3 companii cu care...
Dumnezeule! Mărturisirea făcută de criminalul din Timişoara tatălui său. I-a spus în închisoare detaliul macabru: TERORIZAŢI!
Dumnezeule! Mărturisirea făcută de criminalul din Timişoara tatălui său. I-a spus în închisoare detaliul macabru:...
Halep a fost BLOCATĂ. Decizia finală în circuitul WTA
Halep a fost BLOCATĂ. Decizia finală în circuitul WTA
Gabriela Cristea, scandal - monstru ca să-și apere relația cu soțul: „Mi-a spus: «Ai putea să-i fii mamă»”
Gabriela Cristea, scandal - monstru ca să-și apere relația cu soțul: „Mi-a spus: «Ai putea...
Capcana STB pentru șoferii nesimțiți. Nimeni nu mai scapă
Capcana STB pentru șoferii nesimțiți. Nimeni nu mai scapă
Atacul de la Moscova: Rusia susţine că deţine dovezi despre implicarea Ucrainei în masacru
Atacul de la Moscova: Rusia susţine că deţine dovezi despre implicarea Ucrainei în masacru
Cum puteţi lua peste 10.000 de euro de la stat să vă schimbaţi maşina
Cum puteţi lua peste 10.000 de euro de la stat să vă schimbaţi maşina
Cum a reuşit o tânără de doar 21 de ani să construiască o super afacere care acum este prezentă în peste 170 de pieţe
Cum a reuşit o tânără de doar 21 de ani să construiască o super afacere...
Silvestru nu pierde timpul după despărțirea de Diana Șoșoacă. Cu cine a fost surprins
Silvestru nu pierde timpul după despărțirea de Diana Șoșoacă. Cu cine a fost surprins
Rușii, nervoși că baza Kogălniceanu se extinde: 'Va fi prima țintă'. Ne pregătim de război?
Rușii, nervoși că baza Kogălniceanu se extinde: 'Va fi prima țintă'. Ne pregătim de război?
Cât vor plăti românii pe facturile la energie! Se pregătesc noi schimbări!
Cât vor plăti românii pe facturile la energie! Se pregătesc noi schimbări!
INCREDIBIL! Cum arăta Alexandre Eram în tinerețe. AȘA a cucerit-o pe Andreea Esca, făcea furori
INCREDIBIL! Cum arăta Alexandre Eram în tinerețe. AȘA a cucerit-o pe Andreea Esca, făcea furori