NEWS

Cu cât cresc de fapt pensiile după recalculare! Daniel Baciu, șeful Casei de Pensii, a explicat: Există o noutate în noua lege a pensiilor

Cu cât cresc de fapt pensiile după recalculare Daniel Baciu șeful Casei de Pensii a explicat Există o noutate în noua lege a pensiilor
sursa foto: Infofianciar.ro

S-a aflat cât cresc de fapt pensiile după recalculare! Daniel Baciu a explicat că până la intrarea în vigoare a Noii Legi a Pensiilor, începând cu data de 1 septembrie 2024, Casa Naţională de Pensii se pregătește intens pentru recalcularea a aproximativ cinci milioane de pensii în întreaga țară.

Această schimbare legislativă va aduce vești bune pentru mulți seniori ai României, mai bine de trei milioane, deoarece, în urma recalculării, pensiile acestora vor fi majorate. Unul dintre aspectele esențiale ale acestei recalculări este modul în care vor fi afectate pensiile individuale.

Cu cât cresc de fapt pensiile după recalculare

Pentru a înțelege mai bine impactul, luăm ca exemplu cazul unui român cu o pensie inițială de 2.100 de lei, care a muncit 38 de ani, dintre care 20 de ani în grupa II de muncă și care acum deține 50 de puncte de contributivitate.

Recalcularea va lua în considerare mai multe aspecte, inclusiv durata contribuției, salariul mediu încasat până la momentul depunerii dosarului de pensionare și indicele mic de corecție. Rezultatul va fi o majorare a pensiei. Totuși, cu cât se va majora pensia în acest caz?

Să luăm în calcul și situația actualizată a pensiei, 3.200 de lei, în urma indexării de la începutul anului, unde punctul de pensie a fost de 2.054. Într-o astfel de situație, este evident că o pensie poate să înregistreze o majorare semnificativă, în funcție de indicele de corecție utilizat în recalcul.

Daniel Baciu, șeful CNPP, a subliniat că indicele de corecție joacă un rol crucial în determinarea mărimii majorării pensiei, potrivit Newsweek. Un indice de corecție mai mic va conduce la o creștere mai mare a pensiei și viceversa.În exemplul dat, pentru ca românul să beneficieze de o majorare substanțială a pensiei după recalculare, indicele de corecție trebuie să fie redus, de exemplu, 1,14.

După recalcularea pensiei, conform estimărilor, aceasta va ajunge la 4.760 de lei brut, iar netul va fi de 4.510 lei, din cauza impozitului ce trebuie plătit, întrucât pensia depășește suma de 2.000 de lei.

Daniel Baciu, șeful Casei de Pensii, a explicat: Există o noutate în noua lege a pensiilor

Cu toate acestea, pensionarii sunt neliniștiți cu privire la sumele pe care le vor primi din această toamnă. Și asta deoarece nu toți vor primi bani mai mulți după recalculare. Dimpotrivă chiar, în cazul unora dintre ei, recalcularea poate duce la un cuantum mai mic decât cel aflat în plată.

Și aici însă autoritățile în domeniu spun că nu există motive de îngrijorare, în condițiile în care, potrivit noii legi a pensiilor, dacă venitul care reiese după recalculare este mai mic, se va lua în calcul cel mai avantajos dintre cele două. O altă noutate cu care vine noua lege a pensiilor este faptul că, pentru prima dată, se vor lua în considerare, la recalculare, și veniturile și sporurile cu caracter nepermanent care până în acest moment nu erau luate în calcul.

”Există o noutate în noua lege a pensiilor, faptul că acele venituri brute care includ și sporurile cu caracter nepermanent, și aici mă refer la al 13-lea salariu, la acordul global, la diferite prime și sporuri pe care le-au primit sporadic în activitate și nu au avut acel caracter permanent, lună de lună.

Aceste sporuri nu sunt în prezent luate în calcul, pentru că nu au această frecvență de caracter permanent, și noi intenționăm ca de la 1 septembrie să le luăm în calcul la calculul pensiilor, cu condiția ca asupra acestor sporuri să se fi datorat și să se fi achitat contribuții de asigurări sociale.

Acolo era acest risc, în special la acordul global, ca adeverința pe care o eliberează un angajator să fie cu niște sume mai mici decât sumele din carnetul de muncă. Iar noi am specificat foarte clar în lege și în norme că dacă vin cu asemenea adeverințe, cu sume mai mici, pensia lor să nu scadă. La fel ca și la recalculare, pe noua formulă de calcul, să rămână cu cuantumul cel mai avantajos în plată.

Sporurile se vor lua în calcul de la 1 septembrie, pentru cei care vor ieși după 1 septembrie, dar și pentru toți pensionarii în plată care fie au aceste sporuri în dosarele de pensie și nu mai trebuie să meargă să își ia aceste adeverințe, pentru că ele se află în dosar, și noi le calculăm din oficiu, iar cei care nu le au, vorbim de pensionarii în plată, trebuie să meargă să își obțină aceste adeverințe de la angajatorii pe unde și-au desfășurat activitatea. Aceste sporuri sunt valabile și pentru pensionarii în plată, este foarte clar specificat în lege, că și pentru pensionarii aflați în plată cât și pentru viitorii pensionari”, a explicat șeful CNPP, Daniel Baciu, la Antena 3 CNN.

[email protected] - Claudiu Popa este jurnalist, fotograf și țăran în timpul liber. Cochetează cu presa încă din liceu, când a scris la ziarele Informația Prahovei sau Actualitatea Prahoveană. ... vezi toate articolele
Parteneri
Horoscop 23 iunie 2024. Taurii primesc vești bune, Balanțele cheltuie prea mulți bani
Horoscop 23 iunie 2024. Taurii primesc vești bune, Balanțele cheltuie prea mulți bani
Ce trebuie să facă asociațiile de proprietari pentru a instala panouri fotovoltaice pe bloc. Legislația e foarte simplă, așa plătesc locatarii mai puțini bani pe lună la întreținere
Ce trebuie să facă asociațiile de proprietari pentru a instala panouri fotovoltaice pe bloc. Legislația...
Vremea se schimbă drastic. Vin ploile şi vijeliile. ANM: cod portocaliu în 12 judeţe şi cod galben în alte 11 judeţe
Vremea se schimbă drastic. Vin ploile şi vijeliile. ANM: cod portocaliu în 12 judeţe şi...
Satul din România care e la fel de frumos ca Sighișoara. Găsești cazări mai ieftine, toți turiștii pleacă mulțumiți de aici
Satul din România care e la fel de frumos ca Sighișoara. Găsești cazări mai ieftine,...
Dana Nălbaru a făcut anunțul despre rețaia cu Dragoș Bucur șiu familia ei. Cum au reacționat fanii de pe rețele
Dana Nălbaru a făcut anunțul despre rețaia cu Dragoș Bucur șiu familia ei. Cum au...
Orașul aflat în paragină care atrage în continuare turiști. Mulți vin aici să se bucure de plaje
Orașul aflat în paragină care atrage în continuare turiști. Mulți vin aici să se bucure...
Un nou mare retailer intră pe piaţa din România şi se ia la
Un nou mare retailer intră pe piaţa din România şi se ia la "trântă" cu...
Cine este antreprenoarea care şi-a deschis propria afacere acum 30 de ani în ţara noastră, iar acum firma are venituri de milioane de lei
Cine este antreprenoarea care şi-a deschis propria afacere acum 30 de ani în ţara noastră,...
OOPS! Mădălina Ghenea, cu SÂNII la vedere! Rochia i-a jucat feste, s-a VĂZUT TOT!
OOPS! Mădălina Ghenea, cu SÂNII la vedere! Rochia i-a jucat feste, s-a VĂZUT TOT!
A murit marea actriță. S-a stins cea mai iubită doamnă. Odihnește-te în pace!
A murit marea actriță. S-a stins cea mai iubită doamnă. Odihnește-te în pace!
Serialul care îi ține pe fani cu sufletul la gură. Încă o lovitură dată de Netflix
Serialul care îi ține pe fani cu sufletul la gură. Încă o lovitură dată de...
Ciolacu: Introducem azi salariului minim european, în concordanţă cu directiva europeană
Ciolacu: Introducem azi salariului minim european, în concordanţă cu directiva europeană
Dezvăluire. Cum au ajuns Temu şi Shein, două platforme din China, „să încarce“ maşinile curierilor români: unu din zece colete livrate zilnic vine de pe aceste platforme. Suma medie pe o comandă este de 20-30 de euro, vânzările pot ajunge la 600 mil. euro într-un an
Dezvăluire. Cum au ajuns Temu şi Shein, două platforme din China, „să încarce“ maşinile curierilor...
Povestea româncei care a luat un „maldăr de fier vechi plin cu pânze de păianjen
Povestea româncei care a luat un „maldăr de fier vechi plin cu pânze de păianjen"...
Greșeala pe care o fac mulți credincioși. Perioada în care nu se îngenunchează
Greșeala pe care o fac mulți credincioși. Perioada în care nu se îngenunchează
Top 3 țări cu cei mai proști locuitori. Îi trimiți după apă, vin cu pâine! Pe ce loc sunt românii?
Top 3 țări cu cei mai proști locuitori. Îi trimiți după apă, vin cu pâine!...
Apar noi bani în România! BNR lansează moneda chiar marți!
Apar noi bani în România! BNR lansează moneda chiar marți!
Ema Uta, apariție de INFARCT!! S-a văzut TOT prin costumul de baie MINUSCUL
Ema Uta, apariție de INFARCT!! S-a văzut TOT prin costumul de baie MINUSCUL