Vești noi pentru pensionari. Legea pensiilor, intrată în vigoare la 1 septembrie 2024, schimbă inclusiv mecanismul de cumpărare a vechimii pentru pensie.
Prin noua lege a pensiilor, adoptată la 1 septembrie 2024, Executivul a abrogat mecanismul ulterior ce sprijinea cumpărarea de vechime pentru cei care doresc să-și completeze stagiul de cotizare pentru pensie.
Noua această lege face referire și la recalcularea pensiilor militarilor, introducând o nouă metodă de indexare bazată pe salariul sau solda de grad. Schimbările aduse de Legea 360/2023 aduc pași noi pentru persoanele interesate să cumpere vechime și stabilește condițiile necesare pentru cei care vor încheia contracte de asigurare retroactive.
Conform legii, contractele de asigurare socială semnate până la 1 septembrie au fost anulate automat.
Așadar, „la data de 1 septembrie 2024, acest tip de contract de asigurare socială a încetat de drept, ca urmare a intrării în vigoare a Legii nr. 360/2023, care a abrogat prevederile OUG nr. 163/2020, cu modificările ulterioare”, informează CNPP.
Românii care nu au reușit să achite contribuțiile de asigurare socială până la 1 septembrie 2024 au posibilitatea de a plăti sumele restante până la data de 21 decembrie 2024. Pentru a cumpăra în continuare vechime, aceștia vor trebui să încheie un nou contract. În noul document sunt notate mai multe prevederi, conform legii pensiilor.
Legea 360/2023 îi ajută pe români în achiziționarea de vechime pentru o perioadă maximă de șase ani retroactivi.
„Persoanele care au încheiat contracte de asigurare socială în baza OUG nr. 163/2020 şi care nu au achitat contribuţia de asigurare socială datorată până la data de 1 septembrie 2024 pot efectua plata acestei contribuţii până la data de 21 decembrie 2024.
Persoanele interesate pot încheia un nou contract de asigurare socială cu asigurare retroactivă, în baza art 6 alin. (3) din Legea nr.360/2023, pentru o perioadă de maxim 6 ani calendaristici anteriori lunii încheierii contractului”, a informat CNPP.
Persoanele care vor să încheie un nou contract de asigurare retroactiv trebuie să îndeplinească anumite condiții:
• să nu fi fost asigurate în sistemul public de pensii în perioada respectivă,
• să nu aibă obligația de a fi asigurate,
• să nu fie pensionari la momentul încheierii noului contract.
Atunci când vine vorba despre eligibilitate, românii trebuie să transmită că nu aveau obligația de a fi asigurați în perioada respectivă. Ei vor dovedi că nu au calitatea de pensionari la data semnării contractului. Altfel, condițiile nu sunt îndeplinite.
„Persoanele care nu au calitatea de pensionari pot încheia contract de asigurare socială și pentru perioade de cel mult 6 ani anteriori lunii încheierii contractului, în care persoana nu a realizat stagiu de cotizare în sistemul public de pensii sau stagiu asimilat stagiului de cotizare în sistemul public de pensii sau într-un sistem de asigurări sociale neintegrat acestuia, în țară, în statele membre ale Uniunii Europene sau în alte state cu care România aplică instrumente juridice internaționale în domeniul securității sociale”, se mai precizează în actul normativ.