Mai sunt doar câteva zile până la cursa finală pentru Cotroceni. Românii vor avea de ales, pe 8 decembrie, între Călin Georgescu și Elena Lasconi, în lupta pentru alegerile prezidențiale.
În urma documentelor declasificate s-a dovedit că România a fost ținta a 85.000 de atacuri cibernetice din 33 de țări chiar în ziua alegerilor. Candidatura lui Călin Georgescu este puțin probabil să fie eliminată, având în vedere că mai sunt doar trei zile până la turul doi al alegerilor prezidențiale. Cu toate acestea însă, neregulile în cazul candidatului independent sunt de ordinea zecilor, spre nemulțumirea milioanelor de români.
Sunt mai multe scenarii luate în calcul printre care faptul că judecătorii CCR ar putea interveni în procesul electoral. Așadar, nu înseamnă că, în cazul în Care Călin Georgescu va fi votat în număr mare, poate rămâne și președinte dacă nu îndeplinește condițiile legale.
Curtea Constituţională are nevoie de o sesizare depusă oficial pentru invalidarea candidaturii lui Călin Georgescu pe motiv că nu îndeplinește criteriile constituţionale pentru a prelua mandatul de președinte. Desigur, sesizarea se poate face dacă Georgescu vă câştiga duminică alegerile.
Sesizarea se poate depune acum sau după turul 2. Aceasta se face în momentul în care CCR ar trebui să valideze rezultatul final. CCR se poate autosesiza doar dacă există un proces trecut prin Parlament. Este musai ca CCR să fie sesizată, altfel nu poate interveni.
Sesizarea o poate face orice cetăţean şi trebuie făcută în scris. Sesizarea se poate face şi după turul al doilea. Dacă vă câştiga duminică, BEC va trimite dosarul la CCR. Mai departe, Curtea vă trebui să decidă validarea sau invalidarea rezultatului.
În cazul în care se poate ajunge în situația în care mandatul lui Călin Gerogescu să nu fie validat, românii vor fi chemați din nou la urne. Nu există posibilitatea că România să rămână fără preşedinte. De altfel, alegerile deja au creat o stare de instabilitate pe scena politică din România.
Amintim că SRI a prezentat în documentul CSAT că au fost obţinute date care au relevat o campanie de promovare agresivă. Campania a fost derulată cu eludarea legislaţiei naţionale în domeniul electoral. Mai mult, campania a avut la bază exploatarea algoritmilor unor platforme de social media pentru creşterea în ritm accelerat a popularităţii lui Călin Georgescu. SIE evidențiază că România este o ţintă pentru acţiuni hibride ruse. Sunt descoperite inclusiv atacuri cibernetice şi scurgeri de informaţii şi sabotaje.