Cum poți să ieși la pensie mai repede. Cât costă să cumperi 6 ani de vechime în muncă

spot_img

Cum poți să ieși la pensie mai repede: în 2021, parlamentul a aprobat o ordonanță de urgență prin care cetățenii care nu au suficientă vechime să încheie cu casele de pensii un contract de asigurare socială de până la 6 ani consecutivi.

În perioada următoare, peste 14.000 de persoane au vrut să se asigure că pot să iasă la pensie fără să piardă bani. Intră în această categorie în special oameni care au lucrat în străinătate, la negru.

Statisticile arată că aceste contribuții sunt la nivelul salariului minim brut pe economie, de 2.550 de lei, ceea ce înseamnă că oamenii dau lunar câte 638 de lei. Pentru 6 ani vor achita aproape 46.000 de lei.

Cum poți să ieși la pensie mai repede. Poți cumpăra și mai puțini ani de vechime

Statul nu a impus însă un plafon maxim, așa că există și persoane care s-au angajat să vireze sume mai mari, în speranța că vor avea o pensie acceptabilă.

Există însă și posibilitatea ca românii să cumpere un an, doi, sau trei ani de pensie, pentru a putea părăsi mai devreme ”câmpul muncii”. Sumele pe care trebuie să le dea anticipat – există posibilitatea și unor plăți în rate – se calculează în funcție de perioada pe care vor să o acopere.

Ținând cont de contribuția lunară – 638 de lei – se poate calcula ușor suma pe care românii o pot achita ca să iasă la pensie mai devreme cu un an, doi sau chiar trei.


spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
Cele mai noi ștri
spot_img
spot_img

Citește și

Cele mai noi ștri
Știri din aceeași categorie

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.