Toba de casă este nelipsită de pe mesele românilor de Crăciun și de Anul Nou. Ea este asemănată cu răciturile (piftia), fiind făcută cam din aceleași ingrediente și este la fel de delicioasă.
Toba este o delicatesă tradițională, iar pe cât e de gustoasă, pe atât de simplu se face.
Rețetă pentru tobă
Ingrediente pentru tobă:
- 2 urechi de porc
- 2 rinichi de porc
- 1 limbă de porc
- 1 mușchi mic de porc
- ½ kg pulpă de porc
- 1 inimă de porc
- 250 g slănină împănată cu carne
- 4 căței de usturoi
- 1 stomac de porc
- sare
- piper măcinat
- piper boabe
- 3 foi de dafin
Mod de preparare
În primul rând cureți foarte bine stomacul de porc de membrana interioară. Aceasta se curăță cu sare mare pentru a îndepărta tot. Apoi, îl speli, îl lași în apă cu oțet și ceapă tăiată felii timp de 30 de minute. Apoi, îl speli în apă rece. Pui la fiert toate organele, mușchiul, slănina și pulpa. Adaugi boabe de piper, sare, după gust, și foile de dafin. Lași să fiarbă o ora din momentul în care a dat în fiert. Între timp, iei spuma care se adună la suprafață. Le scoți și le lași să se răcească.
Cureți limba de pielița alba. Toci totul cubulețe mai mari, le pui într-un vas și adaugi usturoiul pisat, sare și piper măcinat, după gust, și două polonice cu zeama în care au fiert. Umpli stomacul cu compoziție și coși toată deschizătura.
Pui zeama în care au fiert organele pe foc și când dă în clocot pui toba. Lași să fiarbă 30 de minute. Din când în când, o înțepi cu un ac de cusut. Așadar, a venit momentul să o scoți pe un suport de lemn, iar peste ea mai poți pune încă un suport de lemn și după greutăți. Asta pentru a se presa foarte bine. După ce ai urmat toți acești pași, trebuie să lași toba la rece. Dacă ai urmat toți
pașii, nu ai cum să dai greș. Va ieși o tobă tradițională, ca la bunica acasă.