LIFESTYLE

Cum recuperezi permisul de conducere dacă ai rămas fără el. Secretul prin care îl iei rapid, dacă e suspendat de poliție

Cum recuperezi permisul de conducere dacă ai rămas fără el. Secretul prin care îl iei rapid dacă e suspendat de poliție
sursa: romaniatv.net

Dacă ai rămas fără permisul de conducere, în urma unei suspendări, există o serie de lucruri importante de făcut pentru a redobândi dreptul de a conduce rapid și eficient. Astfel, ridicarea permisului de conducere este o măsură de siguranță pe care polițiștii rutieri o aplică celor care încalcă legea la volan.

Chiar dacă pare o măsură dură și mulți șoferi se simt nedreptățiți atunci când trec printr-o astfel de experiență, cea mai bună strategie pentru a trece rapid peste eveniment este să ne asumăm greșeala și să încercăm să remediem comportamentul respectiv pe viitor.

Permisul de conducere poate fi suspendat între 30 și 90 de zile

Permisul de conducere fi suspendat între 30 și 90 de zile, în funcție de gravitatea faptei care a dus la această decizie. Ulterior, există două variante care duc la recuperarea carnetului: fie aștepți să treacă perioada respectivă și îți recuperezi carnetul la final, fie faci o cerere specială care îți permite, în anumite condiții, să dai un examen de redobândire a permisului mai devreme. Dacă ai ales a doua variantă, nu uita să te pregătești pentru examen cu ajutorul unor chestionare auto.

Cei mai mulți șoferi care ajung în situația de a avea permisul suspendat au dreptul să formuleze această cerere specială care le permite să își reducă perioada de „pedeapsă”. Din anul 2022, spre deosebire de anii anteriori, șoferii pot reduce perioada doar cu maxim o treime din total, scrie Antena 3 CNN.

Situații în care redobândirea permisului mai devreme nu este posibilă

Totuși, există și excepții de la regulă. Sunt anumite situații care duc la suspendarea permisului fără drept de redobândire în perioada respectivă:

  • orice șofer care a strâns 15 puncte de penalizare în ultimele 12 luni;
  • orice șofer aflat sub influența băuturilor alcoolice în momentul în care a fost implicat într-un accident rutier;
  • orice șofer care nu a oprit autovehiculul la trecerea la nivel cu calea ferată în momentul în care barierele de protecție erau coborâte sau în curs de coborâre;

Secretul prin care îl iei rapid, dacă e suspendat de poliție

În cazul în care nu te regăsești în situațiile de mai sus, care nu își permit participarea la examenul de redobândire a carnetului de șofer, trebuie pregătit un dosar cu acte clasice care vor permite înscrierea și susținerea testului. De asemenea, trebuie achitată și o taxă.

Dosarul pentru înscriere la examenul de redobândire a permisului cuprinde următoarele acte: cererea pentru reducerea perioadei de suspendare, cartea de identitate (original și copie), copia dovezii de conducere primită de la agentul de poliție în momentul suspendării permisului, copia pocesului verbal de constatare, dovada plății amenzii, avizul psihologic (original și copie), precum și o adeverință de la medicul de familie.

Examenul constă într-un set de 15 întrebări de tip grilă cu 3 variante de răspuns, dintre care o singură variantă este cea corectă. Participanții au la dispoziție 20 de minute pentru a finaliza testul, iar pentru a primi înapoi carnetul de conducere trebuie să rezolve corect cel puțin 13 întrebări.