NEWS

Cum s-ar putea reduce ratele românilor. Situația în care se află peste 200.000 de oameni

Cum s-ar putea reduce ratele românilor. Situația în care se află peste 200.000 de oameni

Cum s-ar putea reduce ratele românilor. Banca Naţională a României anunţă că acestea ar putea să scadă în anumite condiţii, însă economiștii spun că acest scenariu nu este foarte ușor de realizat.

În acest moment, aproximativ 200.000 de clienţi ai băncilor îşi plătesc ratele cu întârziere, arată un raport al BNR.

Cum s-ar putea reduce ratele românilor. Ce spun economiștii

Banca Naţională a României anunţă că ratele românilor ar putea să scadă doar dacă şi inflaţia se va reduce în următoarele două luni. Potrivit ultimelor date venite de la Institutul Național de Statistică (INS), inflația a crescut şi a ajuns la peste 7% în ultima lună.

Spre exemplu, pentru un credit de 210.000 lei, un client al unei bănci avea o rată în ianuarie 2022 de 1.172 lei. După un an a depășit 1.900 lei această rată, iar la începutul acestui an era aproximativ 1.600 lei.

Dacă ar scădea această dobândă anuală efectivă, românul respectiv ar ajunge să plătească în următoarele luni aproximativ 1.300 lei. Însă economiștii spun că acest scenariu nu este foarte ușor de atins, având în vedere scumpirile din ultima perioadă.

Așadar, potrivit datelor de la Banca Națională a României, sunt în continuare români care întâmpină probleme cu plata ratelor. Sunt aproximativ 200.000 de clienți ai băncilor care au întârzieri la aceste plăți și numărul ar putea să crească.

Până în 2025 am putea vedea o dublare, ceea ce înseamnă că ar ajunge la un procent de peste 10% din totalul celor care au credite.

[email protected] Absolventă de Drept, dar atrasă iremediabil de jurnalism. Un drum lung, greu, dar întotdeauna frumos, fie că a fost vorba de jurnalism ... vezi toate articolele