LIFESTYLE

Cum să gătești cu legume de sezon și să economisești bani. Rețete pentru toată familia, sub 50 de lei

Cum să gătești cu legume de sezon și să economisești bani. Rețete pentru toată familia sub 50 de lei
Foto: Pixabay

Dacă îți dorești ca în următoarea perioadă să gătești cu legume de sezon și să economisești bani, atunci ai ajuns unde trebuie! Îți recomandăm câteva rețete pe buget, idei de legume pe care să le achiziționezi, dar și un preț estimativ.

Toamna aduce în fiecare an o mulțime de legume de sezon, gustoase, nutritive și, poate cel mai important pentru unii, ieftine! Folosirea acestora poate reduce costurile dedicate alimentației deoarece oferta este mare, iar prețurile scad.

Ce legume de sezon poți folosi în bucătărie pentru a economisi bani

Printre cele mai căutate legume de sezon, care au prețuri accesibile în sezonul toamnei, se numără varza. Fie că vorbim despre cea albă sau cea roșie, oricare este bogată în fibre, vitamina C și potasiu.

Alte legume care ar trebui introduse în alimentația ta toamna aceasta sunt morcovii, conopida, broccoli, păstârnacul, ardeiul și dovleacul.

Cum să găsești cele mai accesibile prețuri la legumele de sezon

Pentru a găsi cele mai bune prețuri la legumele de sezon, este important să iei în calcul câteva aspecte. Primul, și poate cel mai important, este găsirea unui magazin bun. Optează pentru piețele locale, deoarece de obicei au prețuri mai avantajoase decât supermarketurile.

Dacă reușești să găsești mai multe legume de sezon la prețuri accesibile, este recomandat să cumperi cantități mai mari și să le păstrezi pentru următoarea perioadă. De exemplu, poți să le conservi, să le congelezi sau chiar să le pui la murat pentru iarnă.

Rețete sub 50 de lei

Supă cremă de dovleac cu morcovi și pâine prăjită

Ingrediente estimative

1 dovleac mic
2-3 morcovi medii
1 ceapă
2 căței de usturoi
1 cartof mare
500 ml apă
2 linguri ulei
Sare, piper, condimente după gust
4 felii de pâine pentru prăjit

Mod de preparare:

Pentru această rețetă, trebuie să cureți dovleacul, morcovii și cartoful și să îi tai în cubulețe. Fă același lucru și cu ceapa și usturoiul, apoi pune-le la călit într-o oală. După ce usturoiul și ceapa și-au lăsat aroma, adaugă restul de legume de sezon, apoi toarnă apă cât să acopere totul.

Lasă la fiert până când le poți străpunge cu o furculiță, apoi pune-le într-un blender și mixează totul. Asezonează cu sare și piper (sau alte condimente, după preferințe) și servește supa cu pâine prăjită.

Cost estimativ: dovleac 5-7 lei, morcovi + cartof 2-3 lei, ceapă + usturoi 1-2 lei, pâine 2-3 lei, restul (ulei, condimente) proporțional. Total aproximativ: 20-30 lei.

Ghiveci de legume cu varză, conopidă și ardei

Ingrediente

o jumătate de varză albă

1 conopidă mică

2 ardei grași

1 ceapă

2-3 morcovi

2-3 roșii

2-3 linguri ulei

condimente

Mod de preparare:

Taie toate legumele cuburi sau bucăți potrivite. Varza tocată mărunt, conopida în bucheţele, ardeii feliuţe, morcovii rondele. Căleşte ceapa în ulei, adaugă morcovii și ardeii. După câteva minute adaugă varza și conopida. Pune roşiile tocate, câteva linguri de apă dacă e nevoie, acoperă și lasă să fiarbă la foc mic până legumele sunt bine făcute. Asezonează cu sare, piper și condimente.

Cost estimativ: varză 3-5 lei, conopidă 5-7 lei, ardei 4-5 lei, ceapă/morcovi 2-3 lei, roșii 3-4 lei, ulei + condimente aproximativ 2-3 lei. Total aproximativ: 25-40 lei.

Inna Petrescu este absolventa a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării, iar de șase ani activează în domeniul mass-media, fiind pasionată de LifeStyle feminin, astrologie și călătorii. ... vezi toate articolele