NEWS

Cum să ieși mai devreme la pensie. Condiții și acte necesare

Cum să ieși mai devreme la pensie. Condiții și acte necesare
04 iun. 2023 | 11:25

Dacă nu știai cum să ieși mai devreme la pensie, în materialul ce urmează îți explicăm pas cu pas ce ai de făcut, care este procedura și de ce acte ai nevoie.

Cum să ieși mai devreme la pensie? Statul le vine în ajutor tuturor persoanelor care și-au propus ieșirea la pensie mai devreme, dar nu au vechimea în muncă necesară. Cadrul legal pentru a beneficia de aceste oportunități este încadrat într-o anumită perioadă de timp, notează bugetul.ro.

Astfel, conform Ordonanței de Urgență 163/2020, persoanele care vor să acopere perioadele în care nu au cotizat la sistemul de pensii de stat pot face acest lucru până la finalul lunii august 2023. Plata retroactivă se poate face pentru cel mult 6 ani.

Pentru acest lucru, este nevoie să semnezi un contract de asigurare socială cu casa de pensii și să plătești o sumă de bani.

Potrivit OUG 163/2020, documentul care introduce acest mecanism, „persoanele care nu au calitatea de pensionari pot efectua plata contribuției de asigurări sociale pentru perioade de cel mult 6 ani anteriori lunii încheierii contractului de asigurare, în care persoana nu a realizat stagiu de cotizare sau stagiu asimilat stagiului de cotizare în sistemul public de pensii sau într-un sistem de asigurări sociale neintegrat acestuia, în țară, în statele membre ale Uniunii Europene sau în alte state cu care România aplică instrumente juridice internaționale în domeniul securității sociale”.

Data limită pentru a încheia un contract de asigurare prin care să îți plătești retroactiv contribuția de asigurări sociale este 31 anugust 2023.

Până în prezent 23.044 de români au încheiat contracte cu Casa Națională de Pensii Publice. Calculul contribuției de asigurări sociale se face în funcție de venitul lunar înscris în contractul de asigurare socială. Acesta nu poate să fie mai mic decât salariul de bază minim brut pe țară la data încheierii contractului.

Cum în prezent salariu minim brut a fost majorat la 3.000 de lei, cei interesați vor trebui să plătească 750 de lei pentru fiecare lună din acest an, în timp ce anul trecut, înainte de mărirea salariului minim, aceasta era de doar 638 lei (adică 25% din 2.550). Cu alte cuvinte, dacă cineva vrea să cumpere un an de vechime, va trebui să plătească 9000 de lei. Cei interesați au opțiunea de a plăti integral această sumă dintr-o singură tranșă sau pot opta pentru eșalonarea sumei, potrivit romaniatv.net.

În situația în care la data de 31 august 2023 contribuția de asigurări sociale datorată nu este achitată în întregime, stagiul de cotizare se constituie corespunzător plății efectuate.

Cum să ieși mai devreme la pensie. Acte necesare

Cei interesați, persoane fizice, care vor să înregistreze un contract de asigurare socială, trebuie să se prezinte personal sau prin mandatar, desemnat prin procura specială, la sediul Casei de Pensii unde își au domiciliul cu următoarele documente:

•  Carte de identitate original, copie

• Dosar carton cu șină

• Formular deschidere contract în două exemplare

• Declarație protecție date

• Declarație pe propria răspundere.

În cazul românilor cu cetățenie străină și cu  domiciliul în alt stat este necesar pașaportul sau orice alt document emis de statul al cărui cetățean este, prin care se face dovadă identității persoanei și a cetățeniei.