În sezonul rece, facturile la energie sunt din ce în ce mai mari, iar reducerea cheltuielilor reprezintă o provocare pentru românii cu venituri mici. Există însă câteva strategii simple și eficiente pentru a putea optimiza consumul de energie și a reduce costurile.
În primul rând, dacă locuința îți aparține, ai grijă să o izolezi corect. O mare parte din căldură se poate pierde prin pereți, acoperiș, ferestre și podele. În cazul în care locuința ta este mai veche, o investiție în izolare suplimentară ar putea face o diferență semnificativă la factură. În sezonul rece, izolația joacă un rol important.
Un alt pas important este să optimizezi sistemul de încălzire în casa ta. O temperatură optimă este între 20 și maxim 22 de grade în camerele de zi. În dormitoare, temperaturile recomandate pentru confort sunt între 18 și 20 de grade Celsius. Fiecare grad în plus poate însemna o creștere de 6-10% a consumului de energie. Pentru a avea succes în optimizarea sistemului de încălzire, folosește un termostat programabil. Setează termostatul să reducă temperatura în timpul nopții și atunci când nu ești acasă.
Ține cont de faptul că este bine să aerisești caloriferele. Aerisirea caloriferelor poate îmbunătăți eficiența sistemului de încălzire și asigură o distribuție uniformă a căldurii. Acest lucru se face, de obicei, înainte de debutul sezonului rece.
Dacă vezi că în continuare ai facturi mari la energie, utilizează surse de încălzire pe bază de energie regenerabilă. În zilele noastre, panourile solare sau pompele de căldură pot fi o investiție excelentă pe termen lung pentru reducerea costurilor. Chiar dacă investiția inițială este mai mare, acestea pot aduce economii substanțiale pe parcursul mai multor ani.
Este important să îmbunătățești eficiența electrocasnicelor. Investește în electrocasnice de clasă energetică A sau mai mare. Aparatele eficiente consumă mai puțină energie. Chiar dacă acestea sunt mai scumpe, facturile tale vor fi mai mici.
Pentru a avea grijă ca factura la energie să fie mai mică, utilizează un monitor de energie sau o aplicație pentru a înțelege mai bine care sunt principalele surse de consum și încearcă să le reduci. Unele companii de energie oferă astfel de soluții pentru clienți, permițându-ți să ajustezi obiceiurile de consum în funcție de informațiile oferite.
Nu în ultimul rând, alege furnizorul potrivit. Analizează periodic ofertele furnizorilor de energie electrică și gaze. De foarte multe ori, prețurile pot varia semnificativ. Unele companii oferă pachete de economisire pentru sezonul rece sau tarife mai avantajoase pentru consumul de noapte.