NEWS

Informație utilă despre pensii. Cum se calculează stagiul de cotizare pentru contractul de muncă part-time

Informație utilă despre pensii. Cum se calculează stagiul de cotizare pentru contractul de muncă part-time
sursa foto: playtech.ro
19 sept. 2023 | 13:14

Informație utilă despre pensii. Cum se calculează stagiul de cotizare pentru contractul de muncă part-time.  Casa Națională de Pensii a făcut o serie de precizări.  

Ai lucrat pe baza unui contract de muncă cu timp parțial și vrei să știi cum se calculează stagiul de cotizare? Trebuie să știi că există câteva diferențe, în funcție de perioada la care ne raportăm.

Cum se calculează stagiul de cotizare pentru contractul de muncă part-time. Trei forme de calcul diferite

După data de 01.04.2000, calculul stagiului de cotizare se face în mod diferit, în funcție de modificările aduse Codului Muncii, astfel:

În perioada 01.04.2001- 01.03.2003, stagiul de cotizare se calculează corespunzător programului normal de lucru, indiferent de norma de lucru;

În intervalul 01.03.2003-01.07.2005, stagiul de cotizare se calculează proporțional, în funcție de timpul lucrat din programul normal de lucru.

Începând cu 01.07.2005, perioada în care o persoană a desfășurat activitatea în baza unui contract de muncă cu timp parțial se consideră stagiu de cotizare integral.

Ce trebuie să știi despre contractele part-time

Încă din momentul negocierii și încheierii contractelor de muncă cu timp parțial, lucrătorul selectat în vederea angajării va fi informat cu privire la:

  • numărul de ore pe care urmează să le presteze;
  • modul de repartizare al acestora al orelor de muncă;
  • condițiile în care se poate modifica programul;
  • interdicția de a presta ore suplimentare.

 Aceste elemente, pe lângă cele obligatorii în cazul contractelor de muncă cu normă întreagă, vor fi introduse în cuprinsul contractului de muncă part-time.

În lipsa acestor elemente, contractul de muncă part-time va fi considerat ca fiind încheiat pentru normă întreagă, respectiv 8 ore/zi, 40 de ore/săptămână.

Salariații part-time se bucură de drepturile salariaților cu normă întreagă, drepturi ce decurg din actele normative incidente sau din contractele colective de muncă aplicabile, iar drepturile salariale vor fi acordate proporțional cu timpul efectiv lucrat, raportat la drepturile stabilite pentru programul normal de lucru, potrivit avocat.net.

Astfel, un salariat part-time nu va putea primi un salariu inferior celui pe care îl primește un salariat cu normă întreagă, raportat la numărul de ore prestate efectiv, beneficiind în mod similar și de celelalte drepturi pe care restul salariaților comparabili le au.