Tot mai mulți pensionari din România nu știu cum se obține adeverința de vechime în muncă pentru mica recalculare în în cazul în care societățile la care au lucrat s-au desființat. Totuși, există un ghid și o serie de sfaturi care îi pot ajuta.
Persoanele ce strâng documentele necesare pentru pensie sau pentru „mica recalculare” pot întâmpina o problemă atunci când solicită adeverința de vechime. Uneori, societatea la care oamenii au lucrat nu mai are activitate, astfel că mulți nu știu ce să facă în acest caz.
În ultima lună, sute de persoane se adresează caselor teritoriale de pensii pentru a depune documentele necesare, care să ateste că au beneficiat de prime, indemnizații sau sporuri, care nu au fost luate în calcul în baza legilor precedente. Totuși, multe persoane nu pot obține astfel de documente și nici măcar adeverința de vechime pentru pensie deoarece societățile la care au lucrat nu mai funcționează sau nu mai există.
Totuși, vechimea în muncă poate fi reconstituită pe baza documentelor din arhivele angajatorilor, iar angajatorul este obligat să elibereze adeverințe de vechime în următoarele cazuri:
Inspecția Muncii a precizat că, până la 31.10.2010, vechimea în muncă se dovedește doar cu carnetul de muncă, iar persoanele care fie au pierdut carnetul de muncă, fie nu au avut carnet de muncă, pot solicita adeverințe de vechime fostului angajator. Totuși, dacă angajatorul nu există, adeverințele se vor solicita în scris:
Nu în ultimul rând, pentru a afla unde a ajuns arhiva fostului angajator, puteți consulta site-ul Arhivelor Naționale din România. De asemenea, dacă nu știți unde se află arhiva societății desființate, vă puteți adresa Arhivelor Naționale sau serviciilor județene ale Arhivelor Naționale.