WORLD

Cutremur devastator de 7.1 în Tibet! UPDATE: Cel puțin 95 de persoane au murit până acum, alte 130 au fost rănite. Nepalul a fost de asemenea zguduit VIDEO

Cutremur devastator de 7.1 în Tibet UPDATE Cel puțin 95 de persoane au murit până acum alte 130 au fost rănite. Nepalul a fost de asemenea zguduit VIDEO

Un cutremur cu magnitudinea 6,8, deschide o filă nouă a zguduit marți poalele nordice ale Himalayei, în apropiere de unul dintre cele mai sfinte orașe din Tibet, au anunțat autoritățile chineze, ucigând cel puțin 53 de persoane și zguduind clădiri din Nepal, Bhutan și India vecine, transmite Reuters.

UPDATE: Cel puțin 95 de persoane au murit și alte 130 au fost rănite în Tibet.

Cutremur devastator de 7.1 în Tibet! Cel puțin 53 de persoane au murit până acum. Nepalul a fost de asemenea zguduit

Un cutremur puternic a provocat pagube majore în apropierea unuia dintre cele mai sfinte orașe din Tibet.

Cel puțin 53 de morți și 62 de răniți în partea tibetană, relatează Xinhua, însă seismul a fost resimțit și în Nepal, Bhutan și nordul Indiei. Autoritățile din Nepal nu au raportat pagube sau pierderi de vieți omenești în jurul Everestului.

Cutremurul a avut loc la ora 9:05 a.m. (0105 GMT), epicentrul său fiind localizat în Tingri, un comitat rural chinez cunoscut drept poarta nordică către regiunea Everest, la o adâncime de 10 km, potrivit Centrului de rețele cutremurătoare din China. Serviciul Geologic al SUA a estimat magnitudinea cutremurului la 7,1, arată Reuters.

Părțile sud-vestice ale Chinei, Nepalul și nordul Indiei sunt frecvent lovite de cutremure cauzate de coliziunea plăcilor tectonice indiană și eurasiatică.

În 2015, un cutremur cu magnitudinea de 7,8 s-a produs în apropiere de Kathmandu, provocând moartea a aproximativ 9 000 de persoane și rănirea a mii de oameni în cel mai grav cutremur din istoria Nepalului. Printre morți s-au numărat cel puțin 18 persoane ucise în tabăra de bază de pe Muntele Everest, când aceasta a fost zdrobită de o avalanșă.

Epicentru la 80 de kilometri de Everest

Epicentrul de marți a fost la aproximativ 80 km nord de Everest, cel mai înalt munte din lume și o destinație populară pentru alpiniști și excursioniști.

Iarna nu este un anotimp popular pentru alpiniști și excursioniști în Nepal, un alpinist german fiind singurul alpinist cu permis de escaladare a muntelui Everest. Acesta părăsise deja tabăra de bază după ce nu reușise să atingă vârful, a declarat Lilathar Awasthi, un oficial al Departamentului de Turism.

Epicentrul cutremurului
Epicentrul cutremurului

Autoritatea națională pentru reducerea și gestionarea riscurilor de dezastre din Nepal (NDRRMA) a declarat că trepidațiile au fost resimțite în șapte districte muntoase de la granița cu Tibetul.

„Până în prezent, nu am primit nicio informație cu privire la pierderi de vieți omenești și materiale”, a declarat pentru Reuters purtătorul de cuvânt al NDRRMA, Dizan Bhattarai. „Am mobilizat poliția, forțele de securitate și autoritățile locale pentru a colecta informații”, a spus el.

Multe sate din zona de frontieră nepaleză, care sunt slab populate, sunt izolate și nu se poate ajunge la ele decât pe jos.

Eforturi de căutare și salvare a persoanelor afectate

Impactul cutremurului a fost resimțit în regiunea Shigatse din Tibet, unde locuiesc 800.000 de oameni. Regiunea este administrată de orașul Shigatse, sediul tradițional al lui Panchen Lama, una dintre cele mai importante figuri ale budismului tibetan.

Președintele chinez Xi Jinping a declarat că ar trebui depuse toate eforturile de căutare și salvare pentru a reduce la minimum numărul victimelor, a reinstala în mod corespunzător persoanele afectate și a asigura o iarnă sigură și caldă.

Satele din Tingri, unde altitudinea medie este de aproximativ 4 000-5 000 de metri (13 000-16 000 de picioare), au raportat mișcări puternice în timpul cutremurului, care a fost urmat de zeci de replici cu magnitudini de până la 4,4.

Multe clădiri prăbușite

Fațadele prăbușite ale magazinelor au putut fi văzute într-o înregistrare video difuzată pe rețelele de socializare care arată consecințele din orașul Lhatse, cu resturi împrăștiate pe șosea.

Reuters a reușit să confirme locația pe baza clădirilor din apropiere, a ferestrelor, a tramei stradale și a semnalizării care corespund imaginilor din satelit și a imaginilor street view.

Există trei comune și 27 de sate pe o rază de 20 km (12 mile) de epicentru, cu o populație totală de aproximativ 6.900 de locuitori, iar peste 1.000 de case au fost avariate, a raportat Xinhua.

Oficialii guvernamentali locali erau în legătură cu orașele din apropiere pentru a evalua impactul cutremurului și pentru a verifica dacă există victime, iar China a închis regiunea Everest pentru turiști după cutremur, a adăugat aceasta.

Cutremurul din Tingri a fost cauzat de o ruptură în ceea ce este cunoscut sub numele de blocul Lhasa, într-o zonă supusă compresiei nord-sud și stresului vest-est, a raportat CCTV, citând experți chinezi.

Zeci de cutremure peste 6 din 1950 și până azi

Din 1950, au avut loc 21 de cutremure cu magnitudinea 6 sau mai mare în blocul Lhasa, dintre care cel mai mare a fost cutremurul cu magnitudinea de 6,9 din Mainling în 2017, potrivit CCTV.

Mainling este situat în cursul inferior al râului Yarlung Zangbo din Tibet, unde China intenționează să construiască cel mai mare baraj hidroenergetic din lume.

Cutremurele au fost resimțite și în capitala Nepalului, Kathmandu, aflată la aproximativ 400 km distanță, unde locuitorii au fugit din casele lor.

„Patul se zguduia și am crezut că copilul meu mișcă patul… Nu am acordat prea multă atenție, dar tremurul (unei) ferestre m-a făcut să înțeleg că este un cutremur”, a declarat Meera Adhikarii, locuitoare din Kathmandu. „Încă tremur de frică și sunt în stare de șoc”.

Cutremurul a zguduit și Thimphu, capitala Bhutanului, și statul Bihar din nordul Indiei, care se învecinează cu Nepalul. Până în prezent, nu au fost raportate daune sau pierderi materiale, au declarat oficialii din India.

[email protected] - Claudiu Popa este jurnalist, fotograf și țăran în timpul liber. Cochetează cu presa încă din liceu, când a scris la ziarele Informația Prahovei sau Actualitatea Prahoveană. ... vezi toate articolele
Parteneri
Un bărbat care s-a apucat să renoveze casa a făcut o descoperire incredibilă în ziduri. Ce au ascuns acolo părinții lui, acum 47 de ani
Un bărbat care s-a apucat să renoveze casa a făcut o descoperire incredibilă în ziduri....
Fructul care este considerat un superaliment. Menține sănătatea oaselor și e plin de vitamine și minerale
Fructul care este considerat un superaliment. Menține sănătatea oaselor și e plin de vitamine și...
Un pilot ucrainean de F-16 doboară şase rachete ruseşti într-o singură misiune, marcând o premieră mondială
Un pilot ucrainean de F-16 doboară şase rachete ruseşti într-o singură misiune, marcând o premieră...
Cine este românul care și-a înjunghiat nevasta în parcarea unui supermarket din Italia. Cum s-a ajuns la gestul extrem
Cine este românul care și-a înjunghiat nevasta în parcarea unui supermarket din Italia. Cum s-a...
Fost primar, prins de soție că o înșela: M-a luat plânsul și am plecat!
Fost primar, prins de soție că o înșela: M-a luat plânsul și am plecat!
Cine este, de fapt, fiul lui Călin Georgescu. Din ce trăiește băiatul candidatului la prezidențiale
Cine este, de fapt, fiul lui Călin Georgescu. Din ce trăiește băiatul candidatului la prezidențiale
Şi iată că iese la iveală preţul Schengenului: Gazele din Marea Neagră vor merge în Austria şi Germania
Şi iată că iese la iveală preţul Schengenului: Gazele din Marea Neagră vor merge în...
Cine se ascunde, de fapt, în spatele cunoscutului lanţ de supermarketuri Mega Image
Cine se ascunde, de fapt, în spatele cunoscutului lanţ de supermarketuri Mega Image
Ce să faci cu perișoarele înainte de a le adăuga în ciorbă. Secretul ca să iasă mai pufoase și mult mai gustoase
Ce să faci cu perișoarele înainte de a le adăuga în ciorbă. Secretul ca să...
Decizia luată de Călin Georgescu. Se întâmplă pe 10 ianuarie: Vor lua cu asalt...
Decizia luată de Călin Georgescu. Se întâmplă pe 10 ianuarie: Vor lua cu asalt...
Provocare periculoasă devenită virală. Mulți riscă să ajungă la spital
Provocare periculoasă devenită virală. Mulți riscă să ajungă la spital
Surse Reuters: OMV a bătut palma şi va furniza gaz românesc Germaniei
Surse Reuters: OMV a bătut palma şi va furniza gaz românesc Germaniei
Oraşul din România care lasă în urmă marile Capitale europene: după investiţii de 2,5 mld. de euro, a devenit oraşul unde toţi vor să trăiască
Oraşul din România care lasă în urmă marile Capitale europene: după investiţii de 2,5 mld....
Semne de declin pentru piaţa imobiliară din Europa. O ţară europeană a anunţat primele scăderi după 9 luni de creşteri. Cum s-a ajuns aici şi ce urmează?
Semne de declin pentru piaţa imobiliară din Europa. O ţară europeană a anunţat primele scăderi...
Haos în Învățământ și cu noul ministru. Schimbări la Bacalaureat, cu câteva luni înainte de examen
Haos în Învățământ și cu noul ministru. Schimbări la Bacalaureat, cu câteva luni înainte de...
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau...
Criza alegerilor din România. Procurorii, pe pauză în plină anchetă despre implicarea Rusiei și atacurile cibernetice! „Au fost sărbători, da?”
Criza alegerilor din România. Procurorii, pe pauză în plină anchetă despre implicarea Rusiei și atacurile...
Cum arată casa Ilinei Pârvu de la Visuri la Cheie, după ce a fost renovată de PRO TV
Cum arată casa Ilinei Pârvu de la Visuri la Cheie, după ce a fost renovată...