NEWS

Daniel Baciu a făcut anunțul așteptat de toți pensionarii din România. S-a publicat în Monitorul Oficial

Daniel Baciu a făcut anunțul așteptat de toți pensionarii din România. S-a publicat în Monitorul Oficial
Sursa foto: Inquam Photos / Sabin Cirstoveanu

Daniel Baciu a făcut anunțul așteptat de toți pensionarii din România. Președintele Casei Naționale de Pensii, a declarat că în Monitorul Oficial din 1 martie 2024 s-au publicat normele de aplicare a Legii nr.360/2023 privind sistemul public de pensii. El spune că este un moment foarte important pentru că de acum se va semna contractul pentru softul care va efectua recalcularea pensiilor.

Peste 90% dintre dosarele de pensii au fost introduse în sistem

Daniel Baciu spunea că recalcularea pensiilor trebuie finalizată în august 2024, iar de la 1 septembrie legea va intra în vigoare. El adaugă că nicio pensie nu va scădea, iar în cazul pensiilor mici se vor înregistra creșteri semnificative.

Președintele Casei de Pensii afirmă că până în prezent au fost introduse în sistem, dosarele de pensii în proporție de peste 90%, iar în baza noului soft toate casele de pensii vor efectua recalcularea.

În Monitorul Oficial nr.171 din 1 martie 2024 s-a aprobat prin HG.181/28.02.2024 Normele de aplicare a Legii nr.360/2023 privind sistemul public de pensii, a anunțat el.

Daniel Baciu a făcut anunțul așteptat de toți pensionarii din România

Aceste norme metodologice vin să clarifice mai bine legea 360/2023, nu se abat de la lege, rolul fiind de a clarifica și mai bine unele articole, ajutând atât pe cei care implementează legea cât și pe cei cărora li se adresează, pensionari și viitori pensionari.
În perioada următoare vom semna contractul subsecvent cu firma care asigură mentenanța sistemului informatic integrat al Casei Naționale de Pensii care prevede realizarea softului informatic necesar recalculării pensiilor conform noii legi.
Suntem în linie dreaptă, știm ce avem de făcut și cum trebuie făcut astfel încât la 1 septembrie pensionarii să-și primească drepturile legitime după o viață de muncă.
Avem o certitudine clară care era stabilită deja prin lege și anume faptul că nici o pensie nu va scădea în urma recalculării, majoritatea pensiilor vor avea creșteri, unele chiar substanțiale, aici mă refer la pensiile mici cu un stagiul de cotizare mare”, a scris pe pagina sa de Facebook, Daniel Baciu.
El a mulțumit tuturor colegilor săi de la Casa Națională de Pensii cât și celor de la ministerul muncii care au fost implicați și au depus eforturi substanțiale în această perioadă.

Totuși, 1,6 milioane de români rămân cu indexarea de 13,8%

În prezent se fac ultimele calcule în cele 5 milioane de dosare, înainte de majorarea anunțată pentru luna septembrie. Veștile nu sunt însă bune pentru toți pensionarii.
Conform ultimelor estimări, aproximativ 3 milioane de români primesc a doua majorare iar aproximativ 1,6 milioane de români rămân cu indexarea de 13,8%.
Cei care nu primesc a doua majorare vor primi poate majorări mai mici în următorii ani, pentru că indexarea cu rata inflaţiei se va face la procentul recalculat.
S-a tot discutat și despre a 13-a pensie, la un moment dat, în România. Noua lege a pensiilor, care va intra în vigoare de la 1 septembrie, nu prevede acest aspect. Se consideră că sunt suficiente vouchere de alimente de șase ori pe an în scopul de ajutorarea pensionarilor să facă față costurilor vieții, care cresc de la zi la zi.
Mihnea Tălău. Redactor la MediaFlux. Dedicat presei încă din 1998. Am o diplomă în Drept, un „mic” masterat și o scoală de jurnalism. Am avut norocul și onoarea de a face parte, în decursul ... vezi toate articolele