Daniel Baciu, șeful Casei de Pensii, a confirmat! Seniorii primesc o nouă majorare: Este o noutate a acestei legi a pensiilor

de: Claudiu Popa
27 10. 2024
Sursa foto: Inquam Photos / Sabin Cirstoveanu

Daniel Baciu, șeful Casei Naționale de Pensii Publice (CNPP), a explicat, la România TV, ce presupune noua majorare a pensiilor de la începutul anului.

Seniorii primesc o nouă majorare a pensiilor! Daniel Baciu, șeful Casei de Pensii, a anunțat

Acesta a vorbit și despre sumele de bani pe care seniorii cu pensiile calculate greșit le primesc, fără să fie obligați să dea banii înapoi în contextul în care greșelile au fost făcute de Ministerul Muncii și de Casele de Pensii.

„Vorbim despre o lege foarte importantă zilele acestea în Parlamentul României. Este vorba de un plx 570/2024 care se referă la modificarea unei legi care era deja în vigoare, legea 125/2014, privind scutirea la plata unor debite provenite din pensii. Și se referă la toate acele debite care vor fi făcute în perioada următoare în urma procesului de recalculare a pensiilor, conform legii 360/2023. Pensionarul nu are absolut nicio vină, noi considerăm că aceste potențiale debite care vor apărea în viitor trebuie să fie scutite la plată, iar pensionarul să nu plăteasca niciun ban în urma acestei reglări”, a declarat Daniel Baciu, șeful CNPP, la România TV.

Practic, dacă un pensionar, în urma procesului de recalculare, a primit o sumă mai mare, deși nu ar fi trebuit, acesta rămâne cu acești bani în buzunar și nu îi dă înapoi.

„Nu îi dă înapoi pentru că, în urma revizuirii acestei decizii de pensii, și vreau să vă spun că aceste revizuiri se poate constata că oamenii vor putea primi sume chiar în plus, aceste revizuiri pot fi făcute în plus sau în minus. Această completare a legii 125 se referă la aceste sume care vor fi revizuite în minus și care nu vor mai fi plătite de către pensionari”, a confirmat șeful CNPP.

Pensionarii să-și depună actele pentru cea de-a doua majorare

Șeful Casei de Pensii Daniel Baciu a vorbit și despre mică recalculare ce ar aduce o

„E vorba de acele sporuri cu caracter nepermanent. Este o noutate a acestei legi a pensiilor. Noi am agreat acest drept, ceea ce anterior legislatiilor, nu era acest drept. Legea nu prevedea ca aceste sporuri cu caracter nepermanent să facă parte din baza de calcul a pensiilor. Acest drept e creat, avem dosarele identificate, oamenii au depus toate adeverințele, le-am identificat, avem termen șase luni de zile pentru ca aceste adeverințe să fie luate în calcul.

Până în luna februarie 2025, toți pensionarii aflați în plată la data de 1 septembrie vor primi o nouă decizie de recalculare prin care vor fi recunoscute aceste drepturi cu caracter nepermanent. Nu trebuie să mai facă nimic, e prevăzut în lege. Timp de șase luni de zile de la intrarea legii în vigoare, noi trebuie sa le emitem pensionarilor o nouă decizie de pensionare prin care le recunoaștem aceste sporuri cu caracter nepermanent. Vorbesc de acordul global, care e cel mai important. Aici se va vedea o creștere a pensiilor celor care au lucrat la acest acord. Dar și de ore suplimentare, prime, premii prevăzute de angajatori. Pe lângă aceste adeverințe, începând cu 1 septembrie, oamenii s-au adresat caselor naționale de pensii cu noi adeverințe obținute de la angajatorii unde au lucrat”, a mai spus oficialul.

Totuși, Baciu nu a putut să spună exact câți bani în plus pot primi pensionarii în urma noii recalculări, oficialul arătând că sumele pot să difere de la câțiva zeci de lei

„Tocmai spusesem că, în baza acordului global, acolo se va vedea o creștere substanțială, pentru că a fost o formă de remunerare înainte de 1989, iar dacă acest spor a fost o perioadă mai îndelungată într-adevăr acolo se vede o creștere substanțială. Pentru celelalte sporuri care au un caracter nepermanent, spre exemplu al 13-lea salariu, care se ia o dată pe an, acolo creșterile sunt mici de câțiva zeci de lei, pentru că acest spor a fost luat o dată pe an sau de două sau de trei ori pe an. Nu a fost inclus în calcul lună de lună”, a mai transmis șeful Casei de Pensii.