De ce fuge George Simion de dezbatere. După o prestație considerată deficitară în dezbaterea televizată organizată de Euronews, unde cei mai mulți analiști politici au apreciat că Nicușor Dan a reușit să domine confruntarea printr-un discurs articulat și o argumentație mai solidă, George Simion, candidatul AUR la alegerile prezidențiale, a ales să se retragă complet din spațiul dezbaterilor electorale.
Deși în prima parte a campaniei a declarat că va fi prezent „la orice dezbatere” și chiar și-a confirmat participarea la unele dintre ele, liderul AUR a absentat de la mai multe confruntări directe organizate în perioada critică premergătoare turului al doilea.
Scaunul gol lăsat de Simion în studiourile de televiziune sau în podcast-uri i-au adus acestuia critici privind lipsa de consecvență și transparență în fața alegătorilor.
Decizia de a evita dezbaterile a fost interpretată de mulți ca un gest de lașitate, însă analiștii politici o privesc mai degrabă ca pe un calcul rece de campanie fiindcă atunci când prestația într-o dezbatere poate aduce pierderi electorale, absența devine, paradoxal, o formă de apărare.
Totuși, strategia nu este lipsită de riscuri. Într-o competiție strânsă, în care votul indecișilor poate hotărî câștigătorul, absența de la dezbateri poate transmite un semnal negativ și lipsă de curaj, de pregătire sau chiar dispreț față de procesul democratic.
Alexandru Coita, consultant de strategie și expert în relații internaționale și afaceri europene, a oferit pentru Ziare.com o analiză a deciziei candidatului AUR, George Simion, de a nu mai participa la dezbaterile televizate care au urmat celei organizate de Euronews.
Potrivit analistului, această mișcare ar putea fi rezultatul unui calcul politic menit să protejeze un avantaj în sondaje și să minimizeze riscurile unei prestații percepute ca fiind mai slabă.
Analistul politic Alexandru Coita a spus că dezbaterea de la Euronews a fost un punct critic pentru George Simion, în care Nicușor Dan a reușit să puncteze mai eficient.
El a explicat că în politică este un principiu cunoscut faptul că un candidat cu un avantaj în sondaje încearcă să îl păstreze evitând situațiile riscante care ar putea duce la pierderi de procente.
„În primul rând, trebuie spus că nu este neapărat surprinzător faptul că domnul Simion nu s-a mai prezentat la dezbaterile de după celebra discuție de la Euronews. Din mai multe motive. În primul rând, pentru că este axiomatic, este cunoscut faptul că, în general, în politică, acel candidat care are un avantaj în sondaje încearcă să-și păstreze acel avantaj și evită situații riscante care ar putea face să piardă procente și aceste dezbateri sunt situații de risc pentru un candidat care este în avantaj.
Alexandru Coita menționează incoerența discursului lui George Simion, care inițial s-a angajat să participe la toate dezbaterile, dar apoi s-a retras, ceea ce reflectă, în opinia sa, o pregătire insuficientă a echipei de campanie.
„Domnul Simion a fost acuzat de lașitate prin evitarea dezbaterii, doar însă strict pe calcul politic decizia este logică din punctul meu de vedere.
Problema, într-adevăr, este una de consecvență a discursului pentru că George Simion, inițial, a afirmat că va fi prezent la orice dezbatere și apoi, să spunem foarte simplu: s-a răzgândit, ceea ce, evident, e o problemă în ceea ce privește abordarea.
Denotă, din punctul meu de vedere, o insuficientă pregătire din partea echipei lui de campanie pentru că în momentul în care accepți să mergi la dezbateri trebuie să te asiguri că ești pregătit și că poți să faci față acestor evenimente foarte importante la care se uită toată lumea”, a analizat Alexandru Coita pentru Ziare.com.
Potrivit expertului, tactica lui Simion a fost să se legitimeze prin asocierea cu figuri politice externe din zona suveranistă, începând cu candidatul la președinția Poloniei din partea partidului lor suveranist și culminând cu premierul Italiei, Giorgia Meloni, un lider influent în Uniunea Europeană și în relațiile transatlantice.
„În egală măsură, sigur că Simion a încercat să compenseze aceste absențe de la dezbateri, într-un plan unde el are o problemă de legitimare, în plan extern. Știți faptul că acest candidat a fost etichetat drept izolaționist și, în general, oamenii sunt îngrijorați, românii sunt îngrijorați că victoria lui Simion ar putea duce la izolarea României și la pierderea avantajelor financiare care decurg din calitatea de membru al Uniunii Europene.
Și atunci, tactica lui Simion a fost una de a se poza, a se legitima prin asocierea cu actori externi din zona aceasta, să spunem, suveranistă, deși termenul evident este impropriu, începând cu candidatul la președinția Poloniei, din partea partidului lor suveranist și culminând cu doamna Meloni, prim-ministrul Italiei, care este un personaj extrem de influent în Uniunea Europeană, dar și în relația transatlantică. Deci, acesta a fost calculul.
Simion a încercat, probabil, să-și minimizeze pierderile electorale, să minimizeze un scenariu în care oamenii, văzând o prestație insuficientă a lui Simion la dezbateri, să decide să meargă pe varianta Nicușor-Dan.
Mă refer aici la indeciși, la cei care nu s-au prezentat în primul tur, care, probabil, ar putea să încline balanța duminică în turul 2, în favoarea domnului Dan, în cazul în care se va prezenta la vot în număr suficient de mare și vor opta pentru candidatul susținut de așa-numitele forțe pro-europene”, a spus Alexandru Coita pentru Ziare.com.