NEWS

De ce nu-l extrădează judecătorii din Malta pe Prințul Paul. ”Ar putea fi discriminat”

De ce nu-l extrădează judecătorii din Malta pe Prințul Paul. Ar putea fi discriminat
sursa: antena3.ro

De ce nu-l extrădează judecătorii din Malta pe Prințul Paul. Un tribunal din insulă  a respins luni 20 mai 2024, cererea României pentru extrădarea prințului Paul al României.

Este a doua oară când o instanță din Malta respinge o cerere de extrădare în cazul Prințului Paul al României. Curtea de Apel Brașov va ataca decizia autorităților judiciare din Malta.

De ce nu-l extrădează judecătorii din Malta pe Prințul Paul. S-au cerut detalii suplimentare din România

Printre motivele pentru care Prințul Paul al României și avocații săi au solicitat autorităților malteze respingerea cererii de extrădare a fost cel conform căruia acesta nu ar fi fost prezent atunci când Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat hotărârea definitivă împotriva sa în decembrie 2020.

Numai că, așa cum foarte justificat și argumentat au precizat magistrații de la Curtea de Apel Brașov, Prințul Paul al României a fost prezent la termenul din 10 noiembrie 2020, fiind ulterior reprezentat prin avocați și drept urmare a fost informat cu privire la stadiul procesului. Iar magistrații maltezi au respins acest argument al Prințului Paul al României.

Tot în solicitarea sa de respingere a cererii de extrădare, Prințul Paul al României a spus că dacă va executa pedeapsa cu închisoarea în România, acest fapt ar încălca drepturile omului. Drept pentru care autoritățile judiciare malteze au cerut autorităților române detalii suplimentare privind condițiile de detenție în cazul Prințului Paul al României.

Și, după cum au precizat autoritățile judiciare din România, Prințul Paul al României ar urma să fie inițial în detenție la Penitenciarul Prahova pentru o perioadă de 21 de zile, într-o celulă cu un spațiu de minimum patru metri pătrați, iar acesta poate opta să participa la diferite activități, având astfel posibilitatea de a petrece perioade mai lungi de timp în afara spațiului de detenție.

”Nu e clar dacă spațiul de detenție va fi împărțit cu alți deținuți”

”Autoritățile române ne-au informat că având în vedere durata pedepsei, Prințul Paul Philippe al României își va executa cel mai probabil sentința la Penitenciarul Prahova în condiții decente și că având în vedere vârsta sa înaintată, este o posibilitate concretă ca o comisie specializată să decidă ca acesta să intre într-un regim semi-deschis.

După ce va executa o cincime din pedeapsă, o comisie va decide dacă va beneficia de regim semi-deschis sau regim deschis, caz în care va fi transferat la Penitenciarul Jilava, unde restricțiile sunt mult mai puține. Mai mult, instanța poate decide eliberarea condiționată după executarea a jumătate din pedeapsă, adică aproximativ 20 de luni”, spun judecătorii maltezi citați de Adevărul.

Autoritățile judiciare din România le-au precizat de asemenea autorităților malteze că mai multe investiții au fost realizate la Penitenciarele Prahova și Jilava în ultimii doi ani pentru creșterea numărului de locuri de detenție și că Prințul Paul al României va avea garantat un spațiu de minimum patru metri pătrați.

”Nu am găsit informații disponibile legate de proiectele de extindere a celor două penitenciare din România și nu este clar dacă spațiul de detenție va fi împărțit cu alți deținuți. În plus, din răspunsurile primite de la Administrația Națională a Penitenciarelor, nu este foarte clar în întregime care va fi planul detaliat pentru executarea sentinței Prințului Paul al României.

De asemenea, nu este clar dacă, după perioada inițială de detenție de 21 de zile, acesta va trece la un regim semi-deschis sau deschis și când va fi transferat în regim semi-deschis la Penitenciarul Jilava. Având în vedere durata pedepsei, e mai probabil ca Prințul Paul al României să își execute sentința în regim închis, regim ce se aplică persoanelor condamnate la pedepse cuprinse între 3 și 13 ani și care sunt plasate în celule colective, în timp ce regimul semi-deschis se aplică persoanelor condamnate la pedepse cuprinse între 1 și 3 ani”, mai spun judecătorii maltezi în motivarea respingerii cererii de extrădare formulate de către autoritățile române.

”Ar putea fi discriminat, având în vedere legătura sa cu istoria monarhică a României”

Iar magistrații din Malta au venit și cu un argument neobișnuit în motivarea deciziei:

”Un detaliu important ce trebuie luat în calcul este poziția delicată și unică a lui Paul Philippe al României, membru al Casei Regale al României și pretențiile privind descendența și succesiunea față de Regele Carol al II-lea. Iar Administrația Națională a Penitenciarelor nu a furnizat vreun detaliu legat de mecanismele ce vor fi aplicate pentru ca Paul Philippe al României să nu fie discriminat sau supus vreunei pedepse arbitrare sau unui tratament discriminatoriu din cauza legăturii sale cu istoria monarhică a României”.

Judecătorii maltezi au mai precizat în hotărârea emisă pe 20 mai 2024 că, deși autoritățile române au spus că Prințul Paul al României poate opta pentru diferite activități pentru a petrece mai mult timp în afara celulei, având în vedere faptul că acesta are 76 de ani, ”activitățile pe care le poate realiza sunt foarte limitate, având în vedere vârsta sa înaintată și starea sănătății.

Niciuna dintre activitățile adecvate vârstei acestuia (precum accesul la bibliotecă) nu ar permite un timp adecvat în afara celulei, fapt ce ar duce la o discriminare”.

Drept urmare, judecătorii maltezi au considerat că există un „risc real” ca drepturile fundamentale ale lui Paul Lambrino să fie încălcate, așa că au respins cererea de predare a lui Paul-Philippe în România.

[email protected] Absolventă de Drept, dar atrasă iremediabil de jurnalism. Un drum lung, greu, dar întotdeauna frumos, fie că a fost vorba de jurnalism ... vezi toate articolele
Parteneri
Horoscop 23 iunie 2024. Taurii primesc vești bune, Balanțele cheltuie prea mulți bani
Horoscop 23 iunie 2024. Taurii primesc vești bune, Balanțele cheltuie prea mulți bani
Ce trebuie să facă asociațiile de proprietari pentru a instala panouri fotovoltaice pe bloc. Legislația e foarte simplă, așa plătesc locatarii mai puțini bani pe lună la întreținere
Ce trebuie să facă asociațiile de proprietari pentru a instala panouri fotovoltaice pe bloc. Legislația...
Vremea se schimbă drastic. Vin ploile şi vijeliile. ANM: cod portocaliu în 12 judeţe şi cod galben în alte 11 judeţe
Vremea se schimbă drastic. Vin ploile şi vijeliile. ANM: cod portocaliu în 12 judeţe şi...
Satul din România care e la fel de frumos ca Sighișoara. Găsești cazări mai ieftine, toți turiștii pleacă mulțumiți de aici
Satul din România care e la fel de frumos ca Sighișoara. Găsești cazări mai ieftine,...
Dana Nălbaru a făcut anunțul despre rețaia cu Dragoș Bucur șiu familia ei. Cum au reacționat fanii de pe rețele
Dana Nălbaru a făcut anunțul despre rețaia cu Dragoș Bucur șiu familia ei. Cum au...
Orașul aflat în paragină care atrage în continuare turiști. Mulți vin aici să se bucure de plaje
Orașul aflat în paragină care atrage în continuare turiști. Mulți vin aici să se bucure...
Un nou mare retailer intră pe piaţa din România şi se ia la
Un nou mare retailer intră pe piaţa din România şi se ia la "trântă" cu...
Cine este antreprenoarea care şi-a deschis propria afacere acum 30 de ani în ţara noastră, iar acum firma are venituri de milioane de lei
Cine este antreprenoarea care şi-a deschis propria afacere acum 30 de ani în ţara noastră,...
OOPS! Mădălina Ghenea, cu SÂNII la vedere! Rochia i-a jucat feste, s-a VĂZUT TOT!
OOPS! Mădălina Ghenea, cu SÂNII la vedere! Rochia i-a jucat feste, s-a VĂZUT TOT!
A murit marea actriță. S-a stins cea mai iubită doamnă. Odihnește-te în pace!
A murit marea actriță. S-a stins cea mai iubită doamnă. Odihnește-te în pace!
Serialul care îi ține pe fani cu sufletul la gură. Încă o lovitură dată de Netflix
Serialul care îi ține pe fani cu sufletul la gură. Încă o lovitură dată de...
Ciolacu: Introducem azi salariului minim european, în concordanţă cu directiva europeană
Ciolacu: Introducem azi salariului minim european, în concordanţă cu directiva europeană
Dezvăluire. Cum au ajuns Temu şi Shein, două platforme din China, „să încarce“ maşinile curierilor români: unu din zece colete livrate zilnic vine de pe aceste platforme. Suma medie pe o comandă este de 20-30 de euro, vânzările pot ajunge la 600 mil. euro într-un an
Dezvăluire. Cum au ajuns Temu şi Shein, două platforme din China, „să încarce“ maşinile curierilor...
Povestea româncei care a luat un „maldăr de fier vechi plin cu pânze de păianjen
Povestea româncei care a luat un „maldăr de fier vechi plin cu pânze de păianjen"...
Greșeala pe care o fac mulți credincioși. Perioada în care nu se îngenunchează
Greșeala pe care o fac mulți credincioși. Perioada în care nu se îngenunchează
Top 3 țări cu cei mai proști locuitori. Îi trimiți după apă, vin cu pâine! Pe ce loc sunt românii?
Top 3 țări cu cei mai proști locuitori. Îi trimiți după apă, vin cu pâine!...
Canicula distruge tot! Se dă apă cu porția în mai multe localități
Canicula distruge tot! Se dă apă cu porția în mai multe localități
Ema Uta, apariție de INFARCT!! S-a văzut TOT prin costumul de baie MINUSCUL
Ema Uta, apariție de INFARCT!! S-a văzut TOT prin costumul de baie MINUSCUL