Eugen Tomac, liderul PMP, a explicat recent cum Consiliul European poate impune Consiliului JAI o decizie privind Spațiul Schengen și aderarea României și a Bulgariei. Mai mult, europarlamentarul spune că „ar fi cel mai grav lucru să renunțăm la Bulgaria” în acest moment.
Președintele PMP a arătat faptul că în luna octombrie, Consiliul European poate impune Consiliului Justiție și Afaceri Interne o decizie pe Schengen. Anunțul a fost făcut luni seară, la Știrile B1 TV.
De asemenea, acesta a fost întrebat despre poziția Germaniei și pașii următori pe care România îi are de urmat pentru a adera la Schengen.
„Germania a transmis un mesaj corect și nu putea spune altceva, având în vedere că avem și un președinte al României de origine germană, și mă bucur că Germania sărbătorește Ziua Unității, și noi românii trebuie să avem această ambiție de a repara erorile din trecut, însă revenind la prezent și chestiunea Schengen, trebuie să spun următorul lucru, că nu sunt suficiente declarațiile de compasiune și de solidaritate cu România și avem nevoie de acțiune”, a explicat Eugen Tomac, liderul PMP.
El a continuat, spunând că „această acțiune se numește ședință a Consiliului European din 25 octombrie, din această lună, unde se poate discuta această chestiune. Președintele României împreună cu cancelarul Germaniei pot cere ca pe ordinea de zi a Consiliului European să se discute acest subiect, pentru că Consiliul European poate impune Consiliului JAI o asemenea decizie. În rest, rămânem la acest capitol al dezideratelor și neîmplinirilor pe care le dezbatem de mai bine de un an”, potrivit B1 TV.
Totuși, „ar fi cel mai grav lucru să renunțăm la Bulgaria”, mai spune Tomac.
„La fel cum Bulgaria, dacă ar avea de gând vreodată să adopte o strategie proprie, ar intra într-o mare capcană. Am intrat împreună în Uniunea Europeană, am investit împreună în proiectul Schengen și trebuie să rămânem într-un proiect comun pentru că este în interesul ambelor state. Resping categoric orice scenariu prin care am exclude Bulgaria”, a adăugat liderul PMP.
Preşedintele Klaus Iohannis a afirmat, la la evenimentul organizat cu prilejul Zilei Unităţii Germane la Bucureşti, că Germania a dovedit prin susţinerea vocală şi constantă în favoarea aderării României la Schengen că „prietenul la nevoie se cunoaşte”.
„Sperăm să atingem acest deziderat cât mai curând, atât în baza performanţelor noastre larg recunoscute, cât şi ca o confirmare a faptului că Uniunea este capabilă să răspundă necesităţii de coeziune, rezilienţă, solidaritate şi securitate sporită”, a adăugat şeful statului.
„Mă bucur să iau parte la ceremonia care marchează cea de-a 33-a aniversare a Unităţii Germane şi să fiu împreună cu dumneavoastră cu această ocazie. Căderea zidului Berlinului trebuie să ne amintească astăzi, când asistăm la un război teribil în vecinătatea noastră, că Uniunea Europeană este un proiect al păcii şi al libertăţii. Avem nevoie acum, mai mult decât oricând, de mai multă unitate în cadrul Uniunii Europene, pentru a gestiona cu succes numeroasele provocări, atât din interiorul Uniunii, cât şi din afara acesteia, unde ne confruntăm cu războiul brutal de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei şi cu urmările sale nefaste”, a declarat preşedintele Iohannis, luni la evenimentul organizat cu prilejul Zilei Unităţii Germane.
Şeful statului a mai spus că „datorită şirului de evenimente istorice declanşate de căderea Zidului Berlinului, ne regăsim împreună, în Europa, români şi germani, ca prieteni şi parteneri europeni, dar şi ca aliaţi în NATO”.
El a amintit de un proverb german care spune că „prietenia este o plantă care trebuie udată des” şi se bucură să confirme că anul acesta „am udat cu prisosinţă planta prieteniei româno-germane”.
„Împreună trebuie să acţionăm în continuare, într-un mediu în continuă schimbare, pentru a ne proteja şi promova valorile, precum şi pentru a le proiecta în vecinătatea noastră şi în afara acesteia. Un proverb german spune că «Prietenia este o plantă care trebuie udată des» / «Freundschaft ist eine Pflanze, die man oft gießen muss». Mă bucur să confirm că anul acesta am udat cu prisosinţă planta prieteniei româno-germane, printr-un dialog politico-diplomatic dinamic, o cooperare economică şi sectorială accentuată şi prin consolidarea legăturilor interumane. Relaţia noastră de natură strategică este astăzi mai strânsă ca niciodată”, a mai precizat Preşedintele României.