NEWS

Decizie de la Guvern pentru milioane de șoferi. Ce se întâmplă cu amenzile auto din 2023 în România?

Decizie de la Guvern pentru milioane de șoferi. Ce se întâmplă cu amenzile auto din 2023 în România
sursa: pressm.ro

Decizie de la Guvern pentru milioane de șoferi. În plină criză financiară, Executivul condus de Nicolae Ciucă ia o decizie crucială pentru participanții la trafic. Aceasta va fi aplicată în perioada 1 ianuarie-31 decembrie 2023. Ce se întâmplă cu amenzile auto din 2023 în România?

Decizie de la Guvern pentru milioane de șoferi. Ce se întâmplă cu amenzile auto din 2023 în România?

Guvernul condus de premierul Nicolae Ciucă ia o decizie crucială pentru șoferii din România, într-o perioadă de criză. Astfel, cu toate că începând cu luna ianuarie a anului 2023, salariul minim brut pe țară se va majora la 3.000 de lei, potrivit unui proiect de HG pus în dezbatere publică de Ministerul Muncii, odată cu majorarea salariului minim, în conformitate cu legislația în vigoare, ar trebui să crească și punctul-amendă pentru sancțiunile rutiere, însă măsura va fi înghețată timp de un an, transmite bugetul.ro.

„Un punct-amendă reprezintă valoric 10% din salariul minim brut pe economie, stabilit prin hotărâre a Guvernului”, precizează Codul Rutier.

Totuși, Guvernul Ciucă a luat o decizie esențială, aceea de a plafona în continuare, în 2023, punctul-amendă la 145 de lei – valoare la care este plafonat din anul 2017.

<

„(2^6) Prin excepţie de la prevederile alin. (2), în perioada 1 ianuarie – 31 decembrie 2023 un punct-amendă este 145 lei.”>>, se arată într-un proiect de OUG ce urmează să fie adoptat de Guvernul României.

Clasele de sancţiuni sunt următoarele:

– clasa I – 2 sau 3 puncte-amendă; 
– clasa a II-a – 4 sau 5 puncte-amendă;

– clasa a III-a – de la 6 la 8 puncte-amendă;

– clasa a IV-a – de la 9 la 20 puncte-amendă;

– clasa a V-a – de la 21 la 100 puncte-amendă.

Contravenţiile prevăzute la clasa a V-a de sancţiuni se aplică persoanelor juridice.