Delegația SUA, față în față cu Bolojan și Ciolacu. O echipă a Congresului SUA, alcătuită din patru republicani și patru democrați se va întâlni marți cu președintele interimar Ilie Bolojan și premierul Marcel Ciolacu. Printre temele discuțiilor se numără și anularea alegerilor prezidențiale.
Delegatia Congresului SUA a ajuns la Palatul Parlamentului, liderul delegaţiei, Vern Buchanan, declarând că vor să ducă acest parteneriat cu România la un nivel următor. El a precizat că sunt multe companii americane care vin în România.
„Ne-am întâlnit cu președintele, o întâlnire care a ținut aproximativ o oră. Scopul nostru, suntem opt membrii ai Congresului american, democrați și republicani, suntem aici să întărim relațiile dintre România și SUA și să le ducem la un alt nivel. Sunt multe companii americane care vin aici și creează locuri de muncă bune. Suntem opt membrii ai Congresului, de obicei nu avem o delegație atât de mare, pentru că țara asta este importantă pentru noi și Uniunea Europeană și vrem să lucrăm împreună. Sunt multe lucruri pe care le vom discuta, dar vrem să ducem acest parteneriat la un alt nivel”, a declarat Vern Buchanan.
Întrebat despre posibila retragere a trupelor SUA din România, Buchanan a spus că totul este revizuit acum, dar că este „optimist”.
„Nu știu exact, cred că totul este reevaluat acum. Mandatul președintelui a început abia acum două luni (n. red.: Donal Trump). Suntem foarte optimiști în legătură cu relația noastră. Discutăm despre aceste probleme, ne uităm la ele și vom reveni cu detalii”, a mai spus republicanul Vern Buchanan.
”Vrem să ducem acest parteneriat la un nivel următor”, a completat el.
Anterior, delegaţia Congresului SUA a fost primită la Palatul Cotroceni, de către preşedintele interimar Ilie Bolojan.
O delegație formată din opt membri ai Congresului SUA, democrați și republicani, condusă de Vern Buchanan, a fost primită, marți, la Palatul Cotroceni, de către președintele interimar Ilie Bolojan. Prima temă de discuție a fost cu privire la anularea alegerilor prezidențiale din 2024.
Potrivit unor surse politice, delegația americană ar fi fost mulțumită de explicațiile primite din partea lui Ilie Bolojan, transmite Știri pe Surse.
Astfel, au fost trei teme mari de discuție abordate, respectiv, anularea alegerilor, programul Visa Waiver și poziția României în legătură cu Ucraina.
Potrivit surselor citate, a fost o discuție extrem de bună, prietenoasă, dincolo de diplomația clasică. Oficialii americani au venit cu o atitudine caldă și deschisă.
Una dintre concluziile discuțiilor e că nu există nicio preocupare legată de retragerea trupelor americane. Politica strategică militară a SUA rămâne neschimbată, iar oficialii americani au transmis că își doresc continuarea și întărirea parteneriatului dintre SUA și România.
În ceea ce privește programul Visa Waiver, ei au transmis că susțin demersul și au spus că vor face advocacy în SUA pentru a sprijini includerea României.
În legătură cu alegerile, au întrebat ce s-a întâmplat în decembrie și au fost mulțumiți de clarificările oferite de Ilie Bolojan. Oficialii americani nu au exprimat îngrijorări legate de eventuale probleme în luna mai.
Referitor la Ucraina, au apreciat poziția României și au arătat că înțeleg sensibilitățile specifice flancului estic.
Astfel, președintele interimar Ilie Bolojan va primi delegația SUA la Palatul Cotroceni în această dimineață, la ora 11:00, în timp ce premierul Marcel Ciolacu se va întâlni cu oficialii americani la Palatul Victoriei, la ora 16:00.
Delegația americană este formată din membri ai ambelor partide majore din SUA – republicani și democrați, potrivit Digi24.
Vizita este condusă de Vern Buchanan, un reprezentant republican cu vechime în Congres, care activează din 2007 și ocupă funcția de vicepreședinte al influentei Comisii pentru Căi și Mijloace din Camera Reprezentanților.
Cei opt, din delegația americană:
Majoritatea membrilor delegației sunt politicieni cu experiență în Congresul SUA și se află în România pentru prima dată de la instalarea administrației Trump.
Potrivit consilierului prezidențial Cristian Diaconescu, dialogul strategic dintre România și SUA continuă la nivel înalt, iar această vizită este „semnificativă”. El a precizat că vor fi abordate subiecte precum strategia de securitate la Marea Neagră, inițiată de Congresul SUA anul trecut, dar și teme legate de alegerile anulate, despre care România va oferi răspunsuri și garanții.
”Vom discuta și despre alegerile anulate. Suntem pregătiți. Vom da și răspunsuri în legătură cu ce s-a întâmplat, dar și garanții în legătură cu ce se va întâmpla. E un pas înainte”, a declarat Cristian Diaconescu, la Antena3 CNN.