NEWS

Descinderi masive în România. Zeci de persoane sunt audiate pentru fraude imobiliare de milioane de euro

Descinderi masive în România. Zeci de persoane sunt audiate pentru fraude imobiliare de milioane de euro

Mafia imobiliarelor a ajuns din nou în vizorul oamenilor legii. Zeci de descinderi au loc marți dimineața, în mai multe județe.

Zeci de descinderi la mafia imobiliarelor

Polițiștii Direcției de Combatere a Criminalității Organizate și Direcției de Investigare a Criminalității Economice, în colaborare cu DIICOT – Structura Centrală, au efectuat astăzi, 10 decembrie 2024, 47 de percheziții domiciliare în București și în județele Cluj, Satu Mare, Olt, Călărași, Brașov, Ilfov și Maramureș.

Acțiunea este realizată pentru o grupare organizată implicată în multiple infracțiuni. Este vorba despre fals în înscrisuri, uz de fals, înșelăciune, spălare de bani și operațiuni financiare frauduloase. Potrivit anchetatorilor, gruparea, formată inițial din patru persoane în 2021 și extinsă ulterior la 32 de membri, a obținut sume uriașe prin vânzarea frauduloasă de terenuri aparținând unor firme străine inactive sau statului român.

Valoarea prejudiciului estimat depășește 13,7 milioane de euro. În dosar este inclus și un teren aparținând statului, vândut ilegal pentru 469.300 de euro. Alte sume obținute prin fraude includ 60.000 de euro și peste 1,8 milioane de dolari din conturi bancare.

Gruparea folosea documente falsificate și își atribuia identități false pentru a obține calități oficiale în companii și a înșela instituții publice sau private, inclusiv funcționari publici și reprezentanți ai firmelor păgubite.

Peste 40 de persoane sunt audiate la sediul DIICOT, iar acțiunea a beneficiat de sprijinul polițiștilor și jandarmilor din mai multe județe.

Anunțul MAI

„La data de 10 decembrie 2024, polițiștii Direcției de Combatere a Criminalității Organizate, Direcției de Investigare a Criminalității Economice, Poliției Sectorului 3 București – Serviciul de Investigare a Criminalității Economice și Poliției Sectorului 1 București – Serviciul de Investigare a Criminalității Economice, împreună cu procurorii D.I.I.C.O.T. – Structura Centrală, pun în aplicare 47 de mandate de percheziție domiciliară, în municipiul București și în județele Cluj, Satu Mare, Olt, Călărași, Brașov, Ilfov și Maramureș.

Activitățile se desfășoară într-un dosar penal privind săvârșirea infracțiunilor de constituirea unui grup infracțional organizat, fals intelectual, fals în înscrisuri sub semnătură privată, fals material în înscrisuri oficiale, fals în declarații, uz de fals, falsificarea de titluri de credit sau instrumente de plată, acces ilegal la un sistem informatic, fals informatic, punerea în circulație de instrumente de plată fără numerar falsificate, înșelăciune, spălarea banilor și efectuare de operațiuni financiare în mod fraudulos.

Din probatoriul administrat în cauză a reieșit faptul că, în toamna anului 2021, 4 persoane ar fi constituit un grup infracțional organizat, la care, pe parcurs, ar fi aderat ori ar fi acordat sprijin alți 28 de membri.

Cum se acționa

Membrii acestei structuri, bazată pe relații de amiciție, afinitate și subordonare, ar fi acționat în mod coordonat până în cursul lunii decembrie 2024, în scopul obținerii sumelor de bani rezultate din vânzarea frauduloasă a terenurilor, aparținând mai multor societăți comerciale cu acționariat preponderent străin și care nu ar fi desfășurat activitate comercială în ultimi ani.

Foloasele patrimoniale vizate ar fi constat în imobile evaluate la aproximativ 13.700.000 de euro, suma rezultată din vânzarea fără drept a unui teren aflat în proprietatea statului român, evaluat la 469.300 de euro, precum și 60.000 de euro și 1.813.113 dolari americani, existenți în conturile altor societăți.

Punerea în executare a planului infracțional de către membrii grupării de criminalitate organizată ar fi presupus falsificarea unor înscrisuri și folosirea lor în fața mai multor instituții publice ori persoane care exercită servicii de interes public (funcționari ONRC, notari, executori, funcționari ANCPI), ceea ce ar fi condus la emiterea de înscrisuri oficiale false, de care persoanele cercetate ar fi uzat, ulterior, dobândind în mod fraudulos calități în cadrul respectivelor societăți.

De asemenea, prin folosirea înscrisurilor falsificate și declinându-și calități mincinoase, membrii grupului infracțional ar fi indus în eroare reprezentanții unor societăți comerciale, cu drept de dispoziție și control asupra activelor patrimoniale și persoane vătămate interesate în achiziționarea unor suprafețe de teren situate în zone strategice în municipiul București și județul Ilfov, scopul fiind obținerea, în mod injust, a unor beneficii patrimoniale semnificative.

Zeci de persoane conduse la DIICOT

Peste 40 de persoane vor fi conduse pentru audieri la sediul D.I.I.C.O.T. – Structura Centrală.

Acțiunea se desfășoară cu sprijinul polițiștilor din cadrul brigăzilor de combatere a criminalității organizate Cluj, Brașov și Bacău, serviciilor de combatere a criminalității organizate Satu Mare, Sălaj și Olt și jandarmilor Brigăzii Speciale de Intervenție a Jandarmeriei, grupărilor mobile de jandarmi Cluj și Brașov, inspectoratelor de jandarmi județene Satu Mare, Bacău și Olt.

Facem precizarea că, pe parcursul întregului proces penal, persoanele cercetate beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție“, potrivit MAI.

[email protected] Toma Enescu are o pasiune pentru presă, poezie și politică. Îi place să fie informat și este mereu la curent cu ce se întâmplă în spațiul ... vezi toate articolele
Parteneri
Cum arăta casa lui Paris Hilton înainte de a fi făcută scrum de incendiile din Los Angeles. A fost cumpărată în 2021, cu 8,4 milioane $
Cum arăta casa lui Paris Hilton înainte de a fi făcută scrum de incendiile din...
Planta pe care e bine să o pui pe calorifer. Îmbunătățește aerul din cameră
Planta pe care e bine să o pui pe calorifer. Îmbunătățește aerul din cameră
Investiţie de 5 miliarde de dolari pentru una dintre cele mai mari fabrici de desalinizare din lume
Investiţie de 5 miliarde de dolari pentru una dintre cele mai mari fabrici de desalinizare...
Unde poți verifica dacă angajatorul tău are datorii la stat. Lista albă va fi publicată de ANAF
Unde poți verifica dacă angajatorul tău are datorii la stat. Lista albă va fi publicată...
Horoscop rune 13-19 ianuarie 2025. Porți o povară grea pe care cei din jur nu o văd. De tine depinde să scapi de ea!
Horoscop rune 13-19 ianuarie 2025. Porți o povară grea pe care cei din jur nu...
Este legal să depășești prin dreapta, pe banda 1? Ce scrie, de fapt, în Codul Rutier
Este legal să depășești prin dreapta, pe banda 1? Ce scrie, de fapt, în Codul...
Şi iată că iese la iveală preţul Schengenului: Gazele din Marea Neagră vor merge în Austria şi Germania
Şi iată că iese la iveală preţul Schengenului: Gazele din Marea Neagră vor merge în...
Boala ciudată de care suferă tot mai mulţi oameni după ce înlocuiesc lucrul cu vacanţa. Pentru ei, concediul începe cu un coşmar
Boala ciudată de care suferă tot mai mulţi oameni după ce înlocuiesc lucrul cu vacanţa....
Locul superb din România care atrage sute de străini, an de an. Pe timp de iarnă arată ca un adevărat colț de Rai
Locul superb din România care atrage sute de străini, an de an. Pe timp de...
O nouă taxă de la Primărie. Proprietarii de locuințe o plătesc din 2025. Se achită anual în România
O nouă taxă de la Primărie. Proprietarii de locuințe o plătesc din 2025. Se achită...
Momentul care a schimbat internetul pentru totdeauna. Istoria bătăliei online
Momentul care a schimbat internetul pentru totdeauna. Istoria bătăliei online
Protest în Capitală: Un bărbat asupra căruia a fost găsită o sumă mare bani, dus la poliţie
Protest în Capitală: Un bărbat asupra căruia a fost găsită o sumă mare bani, dus...
Oraşul din România care lasă în urmă marile Capitale europene: după investiţii de 2,5 mld. de euro, a devenit oraşul unde toţi vor să trăiască
Oraşul din România care lasă în urmă marile Capitale europene: după investiţii de 2,5 mld....
Cine se ascunde, de fapt, în spatele cunoscutului lanţ de supermarketuri Mega Image
Cine se ascunde, de fapt, în spatele cunoscutului lanţ de supermarketuri Mega Image
Patinoar la tine acasă. Produsul care te ajută să îți transformi sufrageria într-un loc de poveste
Patinoar la tine acasă. Produsul care te ajută să îți transformi sufrageria într-un loc de...
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau...
Ministrul Finanțelor lovește din plin zvonurile. TVA-ul rămâne neschimbat, guvernul nu ia în calcul majorarea
Ministrul Finanțelor lovește din plin zvonurile. TVA-ul rămâne neschimbat, guvernul nu ia în calcul majorarea
Cum arată casa Ilinei Pârvu de la Visuri la Cheie, după ce a fost renovată de PRO TV
Cum arată casa Ilinei Pârvu de la Visuri la Cheie, după ce a fost renovată...