Deserturile fără zahăr au devenit unele dintre cele mai căutate gustări în rândul celor care își doresc să adopte un stil de viață sănătos. Deși există multe variante în supermarket, majoritatea oamenilor care visează la un echilibru alimentar preferă să își pregătească singur deliciul de după masă. Iată câteva deserturi fără zahăr, care chiar nu fac compromis la gust!
Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, consumul zilnic de zahăr nu ar trebui să depășească 10% din aportul caloric total. Deși este dificil de controrizat, deoarece este prezent chiar și în cele mai simple alimente precum pâine, sosuri sau biscuți, poți face mici excepții pentru a menține organismul într-o zonă sigură.
„Zahărul poate fi înlocuit cu succes în majoritatea rețetelor, folosind îndulcitori naturali sau ingrediente cu indice glicemic scăzut, fără să pierdem plăcerea gustului”, spune dr. Cristina Radu.
1. Mousse de avocado și cacao
Ingrediente:
1 avocado copt mare
2 linguri cacao neîndulcită
1 linguriță extract de vanilie
2 linguri lapte vegetal
2 linguri eritritol sau stevia
Mod de preparare:
Se taie avocado-ul în jumătate, se scoate cu grijă pulpa cu ajutorul unei linguri și se pune într-un blender. Peste ea, se adaugă cacao neîndulcită, vanilia, laptele vegetal și îndulcitorul fără zahăr. Se mixează totul până se obține o cremă fină, se lasă la frigider 30 de minute și apoi gata! Ai desertul fără zahăr perfect pentru sănătatea ta!
2. Budincă de chia cu lapte vegetal și fructe
Ingrediente:
Într-un recipient cu capac, amestecă semințele de chia cu laptele vegetal și vanilia timp de câteva secunde, apoi lasă compoziția la odihnit pentru 5 minute. După acest interval de timp, amestecă din nou, pentru a nu se forma cocoloașe. Acoperă rezultatul obținut și lasă-l la frigider peste noapte.
Dis-de-dimineață, adaugă fructele și bucură-te de un desert sănătos!
3. Jeleu de fructe fără zahăr
250 ml suc natural de fructe
1 linguriță pudră gelatină
1–2 linguri îndulcitor natural
1 linguriță zeamă de lămâie
Mod de preparare:
Se pune sucul de fructe într-o cratiță mică, alături de îndulcitorul natural și zeama de lămâie. Dacă nu găsești în comerț suc natural de fructe, fără zahăr, atunci îl poți face în propria casă, cu doar câteva fructe proaspete și un storcător.
Peste suc, adaugă gelatina și las-o timp de 5 minute la hidratat.
Ulterior, pune compoziția la frigider și las-o peste noapte. Dimineață vei avea unul dintre cele mai bune deserturi fără zahăr pe care l-ai gustat vreodată!
4. Desert fără zahăr cu brânză de vaci și fructe
Ingrediente:
200 g brânză de vaci slabă
100 g iaurt grecesc 2% grăsime
Jumătate de linguriță de extract de vanilie
Fructe la alegere
Scorțișoară
1 linguriță de miere de albine
Mod de preparare:
Se amestecă brânza slabă cu iaurtul și vanilia până devine o cremă omogenă. Ulterior, se adaugă scorțișoară, fructele preferate deasupra și gata! Ai obținut un desert cu mult gust, dar fără zahăr. În cazul în care îți dorești un plus de dulceață, poți adăuga o linguriță de miere de albine.
Amestecă brânza de vaci cu iaurtul și vanilia până devine o cremă omogenă.