NEWS

Devine obligatoriu la nivel național. Toți românii vor trebui să facă asta! Nimeni nu scapă de noua lege

Devine obligatoriu la nivel național. Toți românii vor trebui să facă asta Nimeni nu scapă de noua lege
sursa: www.researchgate.net

Devine obligatoriu la nivel național, după ce s-a aflat că românii trebuie să separe de acum gunoiul. Tanczos Barna, ministrul Mediului, a explicat că taxa de salubritate ar putea creşte pentru necolectarea selectivă a deşeurilor, asta după ce Parlamentul României a modificat recent  legislația în ceea ce privește colectarea deșeurilor în România.

Devine obligatoriu la nivel național. Toți românii vor trebui să facă asta! Nimeni nu scapă

Astfel, fiecare primărie va trebui să modifice modul în care se colectează gunoiul. De asemenea, primăriile au termen până la ianuarie 2025 să monteze insule ecologice digitalizate care să permită colectarea separată a deșeurilor.

Ministerul Mediului a lansat recent campania națională “Reciclăm în România”, care are un buget de 10 milioane de lei și va fi derulată împreună cu Administrația Fondului pentru Mediu începând din 1 decembrie în online și din 15 decembrie pe toate celelalte medii sub sloganul “Unele lucruri merg mai bine separate. La fel și deșeurile. Colectează separat!”.

Obiectivul principal este responsabilizarea populaţiei cu privire la colectarea selectivă a gunoiului, respectiv la reciclare în condiţiile în care 95% dintre români cunosc conceptul de colectare selectivă, dar numai un procent de 13% din aceștia o practică.

Anunțul lui Tanczos Barna

„Mesajul principal este unul de responsabilitate. Fără să fim uniți în jurul acestui obiectiv, de a crește gradul de colectare separată și gestionare eficientă a deșeurilor, nu vom putea mișca nimic. Responsabilitatea este mai ușor de aruncat decât deșeurile. Dar dacă suntem cinstiți cu noi înșine și știm că avem o problemă, numai atunci putem începe să o rezolvăm. Ne propunem ca atât reciclarea per ansamblu, cât și scopul bine definit al campaniei, colectarea separată, să devină, împreună, un subiect despre care să se scrie”, a declarat ministrul Mediului Tánczos Barna.

Campania își propune să schimbe comportamentul astfel încât separarea deșeurilor să devină un demers firesc în majoritatea familiilor din România.

„Să fie un reflex, dobândit, de fiecare generație. De la cei mici, la seniori. De la cei cu studii superioare sau medii la cei fără. Vrem să derulăm o campanie vie, cu personaje reprezentative în care cetățenii să se regăsească. O campanie vizibilă atât prin mediile în care va fi difuzată, TV, on-line, sau panotaj stradal, cât și prin articolele de presă”, a mai adăugat ministrul.

„Suntem conștienți că pentru a determina schimbări de percepții și comportamente ai nevoie nu de un an de campanie, ci de 5 sau de 10 ani. Într-un an, după ce vom măsura, vom vedea cum și cu cât a crescut gradul de informare al cetățenilor cu privire la colectarea selectivă și dacă s-a modificat și gradul efectiv de colectare selectivă și reciclare. Dar cea mai mare așteptare este legată de informare și educare – oamenii să aibă informațiile corecte despre ce înseamnă pentru mediu și pentru comunitate să colectezi separat. Și să nu uite că este obligatoriu să colecteze separat, conform legii”, a mai subliniat Tánczos Barna.

Legislația a fost modificată recent

Campania Ministerului Mediului porneşte pe fondul modificării legislaţiei în sensul că fiecare primărie din România va trebui să monteze insule ecologice digitalizate pentru următoarele fluxuri de deşeuri colectate separat: deşeuri de hârtie şi carton, deşeuri de plastic şi metal, deşeuri de sticlă, deşeuri biodegradabile, deşeuri reziduale. Se va merge pe principiul „plăteşte pentru cât arunci”, iar cele mai mari taxe vor fi plătite de cei care nu colestează selectiv.

În septembrie, Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor a lansat prima sesiune de atragere de fonduri pentru construirea de insule ecologice digitalizate prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă. Alocarea financiară este de 260 milioane euro, împărţită astfel:

  • 48 milioane euro pentru insule supraterane încasetate cu containere de 1,1 metri cubi (aproximativ 4.814 insule ecologice digitalizate)
  • 43 milioane euro pentru insule supraterane cu containere individuale (aproximativ 7.564 insule ecologice digitalizate)
  • 68,8 milioane euro pentru insule subterane cu containere individuale (aproximativ 1.376 insule ecologice digitalizate).

„Finanţăm integral realizarea acestor insule. Oferim şi posibilitatea instalării unor insule ecologice digitalizate îngropate, subterane, care funcţionează foarte bine în zone de turism, în centrul oraşului, unde nu există loc sau nu este estetic să fie amplasate celelalte tipuri de containere. Cheltuielile eligibile pentru unităţile administrativ-teritoriale sunt cele legate de achiziţia insulelor ecologice, cele de informare, pentru a pregăti populaţia cum să le utilizeze, precum şi punerea în funcţiune a containerelor, împreună cu sistemele de citire a informaţiilor de pe card, baza de date, instalarea acestor sisteme”, a declarat ministrul Tanczos Barna.

[email protected] Toma Enescu are o pasiune pentru presă, poezie și politică. Îi place să fie informat și este mereu la curent cu ce se întâmplă în spațiul ... vezi toate articolele
Parteneri
Cea mai puternică rugăciune către Iisus Hristos. Cuvintele pe care toți credincioșii trebuie să le rostească la începutul Postului Paștelui
Cea mai puternică rugăciune către Iisus Hristos. Cuvintele pe care toți credincioșii trebuie să le...
PSD şi PNL, candidat comun la Primăria Capitalei şi la sectoare / Un medic, chemat să aducă victoria Coaliţiei în Bucureşti
PSD şi PNL, candidat comun la Primăria Capitalei şi la sectoare / Un medic, chemat...
Cum puteţi lua peste 10.000 de euro de la stat să vă schimbaţi maşina
Cum puteţi lua peste 10.000 de euro de la stat să vă schimbaţi maşina
Cea mai nouă tehnologie robotică din lume în practica neurochirurgicală, implementată într-un spital din România. Cum s-a ajuns la această realizare
Cea mai nouă tehnologie robotică din lume în practica neurochirurgicală, implementată într-un spital din România....
Când trebuie să plantezi roșiile în grădină pentru a avea recoltă bogată. În solar trebuie mai devreme
Când trebuie să plantezi roșiile în grădină pentru a avea recoltă bogată. În solar trebuie...
Lovitură pentru cei care vor să cumpere mașini SECOND-HAND. Ce s-a discutat în spatele ușilor închise
Lovitură pentru cei care vor să cumpere mașini SECOND-HAND. Ce s-a discutat în spatele ușilor...
ULTIMA ORĂ! A murit Adina Cezar! Este vestea extrem de tristă a începutului de săptămână!
ULTIMA ORĂ! A murit Adina Cezar! Este vestea extrem de tristă a începutului de săptămână!
Inconștiență sau curaj nebun? Mitică Dragomir l-a făcut pe Ceaușescu să râdă
Inconștiență sau curaj nebun? Mitică Dragomir l-a făcut pe Ceaușescu să râdă
Elon Musk recunoaşte că foloseşte ketamina. Interviul liber, aruncat în măruntaiele internetului
Elon Musk recunoaşte că foloseşte ketamina. Interviul liber, aruncat în măruntaiele internetului
Lovitură dură pentru salariaţii din România: Ce se întâmplă cu zilele libere din acest an ale angajaţilor
Lovitură dură pentru salariaţii din România: Ce se întâmplă cu zilele libere din acest an...
Cine este Jenny Woo, femeia care a abandonat viaţa la corporaţie pentru îşi urma propriul vis. Când încă studia la facultate ea a deschis o afacere cu 1.000 de dolari care acum îi aduce milioane în timp ce lucrează doar trei ore pe săptămână
Cine este Jenny Woo, femeia care a abandonat viaţa la corporaţie pentru îşi urma propriul...
Mielul de Paște, „o pasăre rară”. Puțini români își vor permite
Mielul de Paște, „o pasăre rară”. Puțini români își vor permite
Cum se numește familia de români care a dat lumii 5 genii?
Cum se numește familia de români care a dat lumii 5 genii?
Cristian Popescu Piedone, declarațiile momentului!
Cristian Popescu Piedone, declarațiile momentului!
INCREDIBIL cum arăta Diana Șoșoacă în tinerețe. Era SUPERBĂ, nimeni nu a observat ce ASCUNDE pe sub haine
INCREDIBIL cum arăta Diana Șoșoacă în tinerețe. Era SUPERBĂ, nimeni nu a observat ce ASCUNDE...