Toată lumea trebuie să cunoască diferența dintre șampanie și vin spumant. De cele mai multe ori, cele două băuturi sunt confundare, crezându-se că e una și aceeași.
Atât șampania, cât și vinul spumant au o efervescență răcoritoare și bule. Totuși, există câteva lucruri pentru care cele două au nume diferite, potrivit Shtiu.
Vinurile spumante sunt saturate cu molecule de dioxid de carbon gazos, fapt pentru care sunt acidulate și gazoase.
O varietate de struguri și mai multe metode de producție sunt folosite în toată lumea pentru faimoasa băutură.
Champagne este o regiunea de vinificație din nordul Franței. Vinurile spumante produse aici sunt guvernate de reglementări foarte stricte. De asemenea, doar câteva soiuri de struguri sunt permise. Ele trec prin anumite procese de producție.
Deși există multe moduri diferite de a face vinul spumant, de departe cel mai comun proces, chiar mai comun decât metoda tradițională, este cunoscut sub numele de metoda Charmat sau metoda rezervorului. Metoda menționată este mult mai rapidă și mai ieftină decât cea tradițională.
Acesta proces omite lunile de fermentație secundară în sticlă pentru o fermentație într-un rezervor mai mare din oțel inoxidabil.
Specialiștii sunt de părere că un vin spumant adevărat trebuie să aibă presiunea dioxidului de carbon de cel puțin 3 bari. Pe lângă acest aspect, trebuie să mai îndeplinească niște condiții legate de producție, precum depozitarea, iar conținutul de alcool să fie de minimul 10%.
Șampania este un tip de vin spumant. Ea poartă numele regiunii în care este cultivat, fermentat și îmbuteliat. Este produsă din soiurile de struguri negri, Pinot Noir, Pinot Meunier și albi, Chardonnay.
Cele mai scumpe șampanii pot atinge și câteva mii de euro. De cealaltă parte este vinul spumant, ceva mai accesibil. Totul constă în calitatea strugurilor, dar și la metodele folosite.
Trebuie să știi ce îți dorești de la băutura pe care dorești să o consumi.