NEWS

Dispar centralele de apartament din România! Se anunță scumpiri la combustibili

Dispar centralele de apartament din România Se anunță scumpiri la combustibili
sursă foto: playtech.ro

Românii vor fi nevoiți să renunțe la centralele de apartament pe gaz, iar combustibilii se vor scumpi, arată Mihnea Cătuți, director de cercetare la Energy Policy Group (EPG), într-un interviu pentru Știrile PRO TV.

Potrivit specialistului, aceste măsuri vor fi consecința indirectă a politicii climatice a Uniunii Europene, care vizează reducerea emisiilor de carbon prin trecerea la surse de energie mai eficiente, a explicat, la rubrica PRO Verde, Mihnea Cătuți, director de cercetare la Energy Policy Group (EPG), un grup independent de analiză în domeniul politicilor energetice și al schimbărilor climatice, cu accent asupra sectorului energetic românesc.

Dispar centralele de apartament din România! Se anunță scumpiri la combustibili din 2027

Sistemul European de Comercializare a Certificatelor de Emisii (ETS) prevede introducerea, din 2027, a unui cost pe emisiile de carbon asociate cu încălzirea rezidențială și transportul rutier. Acest cost va duce la creșterea prețului gazului natural utilizat pentru centralele de apartament, dar va scumpi și ceilalți combustibili fosili, cum ar fi benzina și motorina.

Deși nu prevede explicit „eliminarea” centralelor de apartament, ETS va face utilizarea lor din ce în ce mai costisitoare începând din 2027, stimulându-i astfel pe consumatori să facă tranziția către surse de încălzire mai ecologice, cum ar fi pompele de căldură, care sunt de patru ori mai eficiente, potrivit Știrile PRO TV.

dispar centralele de apartament
sursa foto: bzb.ro

Deși acum pare greu de crezut, aceste măsuri i-ar putea determina pe mulți români care stau la bloc să se rebranșeze la sistemele de încălzire centralizată. Odată modernizate, acestea ar fi mai eficiente decât centralele pe gaz, deci încălzirea locuinței ar fi mai ieftină, spune Cătuți.

Este important de menționat că aceste măsuri nu vizează doar consumatorii din România, ci pe cei din toate statele membre ale Uniunii Europene.

“În 2027 o să înceapă deja să fie tranzacționate certificatele, deci va exista un cost. (…) Nu vom fi noi, consumatorul casnic, conducătorul unei mașini, care va trebui să achiziționeze aceste certificate, va fi benzinăria de la care ne cumpărăm diesel-ul, va fi furnizorul de la care cumpărăm gazele naturale. Trebuie să recunosc că într-adevăr, scopul este de a scumpi costul de a utiliza combustibilii fosili. (…) Nu sunt afectați doar consumatorii casnici, ci inclusiv companiile, intreprinderile mici și mijlocii – foarte important. În același timp, (dacă) facem mai scumpi combustibilii fosili, trebuie să facem mai ieftin consumul de energie electrică și să venim cu măsuri de creștere a eficienței energetice. (…) Sună ca perioadă lungă, dar de fapt este foarte scurtă, pentru că din 2027 deja prețul va începe să crească”, arată Mihnea Cătuți.

“Rebranșarea la sistemele de încălzire centralizată ar putea fi o soluție”

Centralele de apartament pe gaz, instalate în apartamentele multor români în ultimele decenii, sunt considerate azi ineficiente, în comparație cu tehnologiile moderne, cum sunt pompele de căldură, mai arată specialistul.

“Ca să ne dăm seama, un kW/oră de gaz natural pe care îl consumăm se transformă cam în 0,9 kW/oră de căldură, într-o centrală în condensare. Aproape unu la unu. Sună eficient, dar o pompă de căldură are un coeficient de performanţă (COP) de 3 sau 4. Asta înseamnă că dintr-un kW/oră de energie electrică producem trei sau patru kW/oră de căldură, deci e de patru ori mai eficient decât încălzirea pe gaze. Știu, sună foarte scary (trad: înfricoșător) pentru foarte multe persoane, dar ele sunt mai eficiente, consumul energetic per locuință este mai mic, așadar astfel de sisteme trebuie susținute, bineînțeles, după ce ele sunt reparate.”, explică expertul EPG.

O soluție eficientă ar putea fi și rebranșarea la sistemele de încălzire centralizată, spune Cătuți.

Totuși, pentru a ajuta cetățenii să facă față creșterilor de preț și tranziției la noi metode de încălzire, Uniunea Europeană a creat Fondul Social pentru Climă. România va beneficia de 6 miliarde de euro până în 2032, pentru a sprijini gospodăriile vulnerabile, pentru ca acestea să poată adopta soluții de încălzire mai eficiente și mai puțin poluante.

„Fondul social pentru climă are rolul de a-i ajuta pe cei care nu au posibilitatea financiară de a face trecerea la soluții de încălzire și transport mai curate. Este esențial să ne asigurăm că acești bani ajung la cei care au nevoie, mai ales în primii ani de implementare a noului sistem”, explică Mihnea Cătuți.

[email protected] - Claudiu Popa este jurnalist, fotograf și țăran în timpul liber. Cochetează cu presa încă din liceu, când a scris la ziarele Informația Prahovei sau Actualitatea Prahoveană. ... vezi toate articolele
Parteneri
Anamaria Prodan, în lacrimi după moartea nașului ei, Silviu Prigoană: „Trebuia să ne întâlnim sâmbătă, la masă”
Anamaria Prodan, în lacrimi după moartea nașului ei, Silviu Prigoană: „Trebuia să ne întâlnim sâmbătă,...
Superalimentul care joacă un rol major pentru sănătate. Nu expiră și reduce inflamația din corp
Superalimentul care joacă un rol major pentru sănătate. Nu expiră și reduce inflamația din corp
Liber prin Europa: Austria renunţă la dreptul de veto şi deschide calea Schengen pentru România şi Bulgaria
Liber prin Europa: Austria renunţă la dreptul de veto şi deschide calea Schengen pentru România...
Cum se face cea mai scumpă cafea din lume. E obținută din excrementele unui animal ciudat
Cum se face cea mai scumpă cafea din lume. E obținută din excrementele unui animal...
Câştigători Asia Express 2024. Răsturnare de situaţie, surpriză mare, ce echipă trece linia de sosire în finală
Câştigători Asia Express 2024. Răsturnare de situaţie, surpriză mare, ce echipă trece linia de sosire...
Silviu Prigoană a murit, dar NU s-a înecat cu mâncare! Ce s-a întâmplat, de fapt. Dezvăluiri terifiante de la Bran – UPDATE
Silviu Prigoană a murit, dar NU s-a înecat cu mâncare! Ce s-a întâmplat, de fapt....
Criză totală în Germania: Guvernul s-a prăbuşit şi este un haos politic fără precedent. Cea mai puternică economie europeană este în prag de colaps
Criză totală în Germania: Guvernul s-a prăbuşit şi este un haos politic fără precedent. Cea...
Povestea unei afaceri începute încă din liceu de mai mulţi tineri din Moldova care au reuşit să ajungă în România pe locul doi în domeniul lor. Cum au reuşit ei să pună pe picioare o afacere când erau încă elevi
Povestea unei afaceri începute încă din liceu de mai mulţi tineri din Moldova care au...
Elena Udrea iese din închisoare? Familia abia o așteaptă acasă, ce decizie au luat magistrații.
Elena Udrea iese din închisoare? Familia abia o așteaptă acasă, ce decizie au luat magistrații.
Sancțiune iarna pentru șoferi. Amendă chiar FĂRĂ anvelope de vară. Îți confiscă și certificatul de înmatriculare
Sancțiune iarna pentru șoferi. Amendă chiar FĂRĂ anvelope de vară. Îți confiscă și certificatul de...
Manevra Heimlich: Primul ajutor atunci când o persoană se sufocă din cauza unui corp străin. Video
Manevra Heimlich: Primul ajutor atunci când o persoană se sufocă din cauza unui corp străin....
Prinţul moştenitor saudit susţine că Israelul comite „genocid” în Gaza
Prinţul moştenitor saudit susţine că Israelul comite „genocid” în Gaza
Dezastru în industria auto: Producătorul german de piese auto Schaeffler a anunţat că dă afară 4.700 de persoane. În septembrie, gigantul german a trimis înştiinţări de şomaj tehnic angajaţilor de la fabrica din Braşov
Dezastru în industria auto: Producătorul german de piese auto Schaeffler a anunţat că dă afară...
Povestea unei famili care şi-a vândut locuinţa pentru a-şi începe visul de a avea proprie afacere şi de a deveni independenţi financiar. Ce au ajuns ei să facă acum
Povestea unei famili care şi-a vândut locuinţa pentru a-şi începe visul de a avea proprie...
Silviu Prigoană: Omul de afaceri și mogulul media de succes. A fost și politician, dar activitatea sa în acest domeniu este mult mai puțin impresionantă
Silviu Prigoană: Omul de afaceri și mogulul media de succes. A fost și politician, dar...
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau...
O autostradă spectaculoasă va lega Comarnic de Brașov, cu investiții de 4 miliarde de euro!
O autostradă spectaculoasă va lega Comarnic de Brașov, cu investiții de 4 miliarde de euro!
Anamaria Prodan, de nerecunoscut. Brunetă și machiată strident, la nunta cu fostul soț FOTO
Anamaria Prodan, de nerecunoscut. Brunetă și machiată strident, la nunta cu fostul soț FOTO