NEWS

Doi profesori vehiculați pentru a candida la președinție. Theodor Paleologu și Daniel David răspund propunerilor

Doi profesori vehiculați pentru a candida la președinție. Theodor Paleologu și Daniel David răspund propunerilor
Sursă foto: colaj Mediaflux

Odată cu declarația președintelui UDMR, Kelemen Hunor, au apărut în spațiul public numele a doi profesori vehiculați pentru a candida la președinție. În replică, Theodor Paleologu și Daniel David răspund și consideră că partidele pro-europene trebuie să se înțeleagă mai întâi.

Doi profesori vehiculați pentru a candida la președinție

Kelemen Hunor, liderul UDMR a propus înaintea ședinței alianței pro-europene calitățile pe care trebuie să le aibă viitor candidat comun la președinție: „un om familiarizat cu lumea politică, care este acceptat de toate partidele şi care poate să stârnească emoţii şi poate să intre într-o dezbatere politică şi are calităţile necesare pentru a fi preşedintele României”.

„Sunt câteva personalităţi de acest gen, dacă vrem să căutăm în zona academică avem pe Daniel David, profesor universitar, rectorul UBB, nu am vorbit cu el, e părarea mea personală.

Dacă vrem ceva din zona politică putem vorbi de Daniel Funeriu, de Toader Paleologu, de Crin Antonescu, personalităţi care au şi capacitatea şi calitatea intelectuală şi calităţile umane, politice. Dar nu am vorbit cu ei (…) Şi Nicuşor Dan, dar trebuie să fie de acord toată lumea cu acest candidat”, a mai arătat liderul UDMR.

Theodor Paleologu: ”Nu aș mai spune pas dacă ar exista un acord”

După ce numele său a fost pomenit de Kelemen Hunor și speculat în presă, Theodor Paleologu, profesor la Casa Paleologu, spune că totul depinde de felul în care partidele se pun de acord asupra candidatului comun.

”Nu depinde de mine, decât într-o anumită măsură. Kelemen Hunor a propus numele meu printre altele.

Ar însemna ca aceste partide să se pună de acord asupra ideii unui candidat comun și apoi să accepte persoana mea, care e destul de greu de înghițit, am făcut mișto de toată lumea. Adică am criticat pe toată lumea și nu știu dacă sunt dispuș să suporte pe cineva care a vorbit de Republica Fonfilor, de Mucea și Căcâcea, de faptul că partidele românești sunt organisme de contraselecție.

Sigur că avem nevoie de un remediu puternic, iar remediile puternice nu sunt neapărat agreabile pentru cei care le înghit. Deci asta e o mare întrebare. Ar fi o probă de maturitate, de inteligență să treacă peste anumite animozități.

Pentru că nu e momentul să continuăm vechi răfuieli și vechi animozități.”, a declarat Paleologu la Starea Nației cu Dragoș Pătraru.

De asemenea, profesorul, fost candidat la președinție de cinci ori, a dezvăluit că i s-a mai propus să candideze din nou în acest la cea mai înaltă funcție în stat.

”Mi s-a făcut propunerea de a candida la prezidențiale în iunie și în septembrie. Și de amândouă dăți le-am spus ”pas” și am și explicat de ce. Mi-au propus Eugen Tomac, Ludovic Orban foarte mult și, de asemenea, Dragoș Păslaru.

Asta se întâmpla în septembrie. Și am spus pas, am explicat de ce. Pentru că, așa cum știți, eu predau la Casa Paleologu, trăiesc din munca mea, nu primez niciun ajutor de la stat și din munca asta trăiesc și alții.”, a povestit Theodor Paleologu.

Acesta spune că acum nu ar mai refuza propunerea, dar acordul dintre partide e puțin probabil.

”În 2019 aveam ceva de spus, nu regret o clipă, dar sunt lucruri pe care le iei în serios și le cântărești. Acum, situația s-a schimbat radical. Și suntem într-o situație în care nu aș mai spune pas dacă ar exista un acord.

Însă, în momentul de față, cred că acest acord e foarte puțin probabil. Pentru că nu cred că partidele au înțeles cu adevărat. Au înțeles parțial, dar nu cred că au înțeles până la capăt.”, mai spune Paleologu.

Daniel David: ”În acest moment nu este vorba despre mine”

Și profesorul Daniel David, Rector la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, consideră partidele pro-europene trebuie întâi să se pună de acord asupra unei liste de 5 potențiali candidați, veniți din mediul politic, socio-economic și cultural-academic

”Am văzut că în spațiul public circulă și numele meu, din zone mai formale sau mai informale, ca unul dintre potențialii candidați proeuropeni la alegerile prezidențiale din 2024. Probabil că numele meu a apărut ca urmare a angajamentelor mele publice constante pentru România euroatlantică, accentuate în perioada alegerilor din 2024, care să fie a tuturor, nu doar a unora! Dar aceste angajamente pentru România euroatlantică nu au fost pentru o potențială candidatură de acest fel, ci reprezintă ceea ce am ca valoare cardinală și care rămâne astfel pentru mine indiferent de această situație punctuală.

La solicitarea mass-mediei și a multor oameni fac următoarele comentarii (sincer, am încercat în această fază să am o atitudine de „no comment”, dar, din respect pentru întrebările insistente și probabil justificate în această situație, fac totuși câteva comentarii succinte):

În acest moment nu este vorba despre mine (și îndrăznesc să spun că nici despre alți potențiali candidați), ci despre ce doresc oamenii și cum văd situația și partidele politice (într-o democrație funcțională, totuși, acestea trebuie să fie vehiculele normalității politice).

Cred că partidele proeuropene, în colaborare strânsă cu societatea civilă și cu atenție la nevoile și mesajul oamenilor, trebuie să facă o listă preliminară de aproximativ 5 potențiali candidați, veniți din mediul politic, socio-economic și cultural-academic (și alte medii relevante, dacă mi-au scăpat în enumerare).

Acești candidați trebuie analizați rațional politic (ca partidele implicate să tragă în aceeași direcție) și riguros sociologic (pentru a vedea ce doresc oamenii), inclusiv partidele să analizeze variantele un candidat vs. doi candidați proeuropeni (pe direcția stânga-dreapta).

Apoi, când va fi momentul, fără orgolii, cei care vedem o Românie euroatlantică, ne angajăm în susținerea candidatului care este cel mai bine poziționat.

În paralel, este fundamentală organizarea funcțională a Parlamentului și propunerea unui Guvern cu oameni competenți și cu atenție la cetățeni, care să dea speranțe oamenilor și care să organizeze cât mai repede și în siguranța legalității și a statului de drept alegerile prezidențiale.”, a transmis Daniel David, conform Edupedu.

Elena Șerban nu s-ar vedea făcând altceva decât presă. După ce a studiat Mass Media și Publicitate la SNSPA, a mers direct către televiziune în 2003. A fost, pe rând, reporter, redactor, productor ... vezi toate articolele
Parteneri
Cum arăta casa lui Paris Hilton înainte de a fi făcută scrum de incendiile din Los Angeles. A fost cumpărată în 2021, cu 8,4 milioane $
Cum arăta casa lui Paris Hilton înainte de a fi făcută scrum de incendiile din...
Planta pe care e bine să o pui pe calorifer. Îmbunătățește aerul din cameră
Planta pe care e bine să o pui pe calorifer. Îmbunătățește aerul din cameră
Investiţie de 5 miliarde de dolari pentru una dintre cele mai mari fabrici de desalinizare din lume
Investiţie de 5 miliarde de dolari pentru una dintre cele mai mari fabrici de desalinizare...
Unde poți verifica dacă angajatorul tău are datorii la stat. Lista albă va fi publicată de ANAF
Unde poți verifica dacă angajatorul tău are datorii la stat. Lista albă va fi publicată...
Horoscop rune 13-19 ianuarie 2025. Porți o povară grea pe care cei din jur nu o văd. De tine depinde să scapi de ea!
Horoscop rune 13-19 ianuarie 2025. Porți o povară grea pe care cei din jur nu...
Este legal să depășești prin dreapta, pe banda 1? Ce scrie, de fapt, în Codul Rutier
Este legal să depășești prin dreapta, pe banda 1? Ce scrie, de fapt, în Codul...
Şi iată că iese la iveală preţul Schengenului: Gazele din Marea Neagră vor merge în Austria şi Germania
Şi iată că iese la iveală preţul Schengenului: Gazele din Marea Neagră vor merge în...
Boala ciudată de care suferă tot mai mulţi oameni după ce înlocuiesc lucrul cu vacanţa. Pentru ei, concediul începe cu un coşmar
Boala ciudată de care suferă tot mai mulţi oameni după ce înlocuiesc lucrul cu vacanţa....
Locul superb din România care atrage sute de străini, an de an. Pe timp de iarnă arată ca un adevărat colț de Rai
Locul superb din România care atrage sute de străini, an de an. Pe timp de...
O nouă taxă de la Primărie. Proprietarii de locuințe o plătesc din 2025. Se achită anual în România
O nouă taxă de la Primărie. Proprietarii de locuințe o plătesc din 2025. Se achită...
Momentul care a schimbat internetul pentru totdeauna. Istoria bătăliei online
Momentul care a schimbat internetul pentru totdeauna. Istoria bătăliei online
Protest în Capitală: Un bărbat asupra căruia a fost găsită o sumă mare bani, dus la poliţie
Protest în Capitală: Un bărbat asupra căruia a fost găsită o sumă mare bani, dus...
Oraşul din România care lasă în urmă marile Capitale europene: după investiţii de 2,5 mld. de euro, a devenit oraşul unde toţi vor să trăiască
Oraşul din România care lasă în urmă marile Capitale europene: după investiţii de 2,5 mld....
Cine se ascunde, de fapt, în spatele cunoscutului lanţ de supermarketuri Mega Image
Cine se ascunde, de fapt, în spatele cunoscutului lanţ de supermarketuri Mega Image
Patinoar la tine acasă. Produsul care te ajută să îți transformi sufrageria într-un loc de poveste
Patinoar la tine acasă. Produsul care te ajută să îți transformi sufrageria într-un loc de...
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau...
Ministrul Finanțelor lovește din plin zvonurile. TVA-ul rămâne neschimbat, guvernul nu ia în calcul majorarea
Ministrul Finanțelor lovește din plin zvonurile. TVA-ul rămâne neschimbat, guvernul nu ia în calcul majorarea
Cum arată casa Ilinei Pârvu de la Visuri la Cheie, după ce a fost renovată de PRO TV
Cum arată casa Ilinei Pârvu de la Visuri la Cheie, după ce a fost renovată...