Doi scafandri amatori au găsit una dintre cele mai mari colecții de monede romane din Europa de pe coasta de est a Spaniei.
Luis Lens și César Gimeno se scufundau în largul insulei Portitxol din Xàbia pe 24 august, când au găsit opt monede, înainte ca scufundările ulterioare ale arheologilor să înapoieze alte 45 de monede, potrivit unui comunicat de presă de marți al Universității din Alicante.
Oamenii de știință de la Institutul de arheologie și patrimoniu istoric al universității au analizat apoi monedele perfect conservate, datându-le între sfârșitul secolului al IV-lea și începutul secolului al V-lea.
Monedele se aflau într-o stare atât de bună încât inscripțiile erau lizibile, permițând echipei să identifice monedele din domnia unui număr de împărați romani.
Trei datează din Valentinian I, șapte din Valentinian II, 15 din Teodosie I, 17 din Arcadius, 10 din Honorius și există o monedă neidentificată.
Alături de monede, scafandrii au găsit trei cuie, probabil făcute din cupru, precum și rămășițe de plumb care ar putea proveni dintr-un cufăr deteriorat.
Monedele au fost probabil ascunse de un latifundiar bogat care dorea să-și protejeze o parte din bani de barbari, care invadau și jefuiau Imperiul Roman de Vest la acea vreme.
Monedele vor fi restaurate și expuse apoi la Muzeul Arheologic și Etnografic Soler Blasco din Xàbia. Explorarea arheologică ulterioară în zonă va fi finanțată de guvernul local din Valencia, care a alocat echipei 17.800 de euro (21.000 de dolari).
Golful Portitxol este un sit arheologic bine cunoscut unde au fost descoperite ancore, amfore, rămășițe ceramice și alte artefacte.