Joi, 11 aprilie 2024, s-au organizat alegeri pentru funcția de vicepreședinte la Federația Română de Judo, fiind convocată Adunarea Generală Ordinară a FRJ, care are loc anual. Astfel, era necesară completarea postului lăsat liber de către Aurelian Bădulescu, care a trebuit să demisioneze, fiind ales ca membru al Curții de Conturi din România.
Au fost prezenți 123 de membri, iar 5 voturi au fost anulate. Au candidat pentru funcția de vicepreședinte: campioana olimpică Alina Dumitru, susținută de către Marius Vizer, și antrenorul lotului olimpic de juniori, Dragoș Bolbose, susținut de către Cozmin Gușă. Dragoș Bolbose a câștigat cu 69 de voturi la 49, circa 60% contra 40%, arată Solid News.
Este prima confruntare la vot dintre cei doi, în urma tensiunilor iscate după interviul tendențios al Marius Vizer în presa sportivă în care acesta din urmă îl făcea în fel și chip pe președintele FRJ, respectiv în urma plângerilor făcute la Agenția Națională a Sportului, al cărei președinte este Elisabeta Lipă, la Comitentul Olimpic și Sportiv Român, condus de Mihai Covaliu, și la organizațiile internaționale de reprezentare ale judo-ului, anume Uniunea Europeană de Judo, respectiv la Federația Internațională de Judo (IJF), precum și la Comitetul Olimpic Internațional.
Miza a fost extrem de mare, ședința a fost extrem de tensionată. Într-un final, victoria a fost a numelui susținut de către Cozmin Gușă. Este a doua înfrângere pe care Marius Vizer o suferă în fața lui Cozmin Gușă, după alegerile din 2021, în care candidatul susținut pe față de către Marius Vizer, George Teșeleanu, a fost învins în alegerile pentru funcția de președinte al Federației, cu 70 la 30, de către Cozmin Gușă.
Mai mult, zilele trecute, printr-o scrisoare deschisă, Federația Română de Judo acuză imixtiunile lui Marius Vizer, actualul președinte al IJF, în activitatea sa.
Săptămânile trecute, Marius Vizer a lansat în spațiul public, în urma unui interviu acordat publicației Fanatik, numeroase atacuri la adresa președintelui FRJ, Cozmin Gușă, și, implicit, asupra întregii Federații, aducând grave daune de imagine și prejudicii financiare instituției. Au fost sesizate Agenția Națională pentru Sport, al cărei președinte este Elisabeta Lipă, respectiv Comitentul Olimpic și Sportiv Român, al cărui președinte este Mihai Covaliu. Totodată, au fost sesizate și organizațiile internaționale de reprezentare ale judo-ului, anume Uniunea Europeană de Judo, respectiv Federația Internațională de Judo (IJF), precum și Comitetul Olimpic Internațional pentru a interveni.
FRJ precizează că toate acuzațiile și injuriile proferate de către Marius Vizer sunt complet neîntemeiate și au ca scop principal prezentarea distorsionată a judo-ului românesc și ponegrirea acestuia în mod gratuit. Totodată, Federația Română de Judo atrage atenția asupra unei posibile exercitări de influență din partea lui Marius Vizer în procesul decizional legat de calificarea unor judoka români la Jocurile Olimpice de la Paris de anul acesta:
„Considerăm că este o abordare incorectă, injustă, context în care noi, Federația Română de Judo, interpretăm cu profundă îngrijorare această poziție publică, acest atac la președintele structurii sportive române și implicit împotriva federației, care creează grave prejudicii, în principal sportivilor și antrenorilor implicați direct în această luptă a calificării. Desprindem cu îngrijorare ipotetica idee a unei influențări, poate a unor factori decizionali, în așa fel încât să nu existe rezultatele scontate. Prin acest demers poate fi serios afectată atât liniștea și bunul mers al activității competiționale, atmosfera din cadrul loturilor de pregătire, generând o profundă lipsă de încredere a sportivilor și antrenorilor implicați în activitatea competițională internațională, acum, în special a celor care doresc să ajungă la Jocurile Olimpice de la Paris.”
FRJ a denunțat inclusiv acuzația falsă că nu există performanțe notabile ale sportivilor, menționând că „au existat rezultate foarte bune, în special la cadeți, juniori, tineret, medaliați la campionatele mondiale și europene, aceștia fiind sportivi de viitor, în cazul cărora se poate observa investiția și efortul Federației Române de Judo, mai precis aici se pot vedea destul de clar ultimii 7 ani de când domnul Cozmin Gușă este președinte. Cât despre seniori, în pofida faptului că nu au existat medalii la campionatele mondiale și olimpice așa cum poate am fost obișnuiți *(de către domnul antrenor Bercean Florin și alți antrenori de valoare) faptul că un număr de aproximativ 4-5 sportivi au șanse mari de a se califica la Jocurile Olimpice de la Paris este rezultatul efortului, notabil al acestora din ultimii ani. Aspectele prezentate mai sus, sunt confirmate în special de baremele, criteriile și punctajele pe care le-a obținut Federația Română de Judo, în stabilirea bugetelor anuale de către Ministerul de resort și Comitetul Olimpic și Sportiv Român, fiind una dintre federațiile aflate în topul finanțărilor.”
În ultimii 7 ani, de când președintele federației este Cozmin Gușă, nu a existat nicio problemă de natură financiară, au fost suplinite fondurile bugetare cu sponsorizări din fonduri private, în așa fel încât să fie acoperite în proporție de 100% toate nevoile federației, în special programul de pregătire pentru cadeți, juniori, tineret și seniori. Totodată, s-a îndeplinit integral programul de pregătire cerut de antrenori, nu au existat datorii de niciun fel, nu a existat nicio divergență financiară, salariile și indemnizațiile au fost achitate la timp. Toate aceste realități faptice contrazic orice acuzație lansată de Marius Vizer că FRJ ar fi într-o „stare deplorabilă”.