WORLD

Ebrahim Raisi a murit! Președintele iranian, ucis într-un accident de elicopter. Mohammad Mokhbar devine preşedinte interimar | VIDEO și FOTO UPDATE

Ebrahim Raisi a murit Președintele iranian ucis într-un accident de elicopter. Mohammad Mokhbar devine preşedinte interimar | VIDEO și FOTO UPDATE
Epava elicopeterului în care a murit Raisi

Președintele iranian Ebrahim Raisi, un lider dur, văzut de mult timp ca un potențial succesor al liderului suprem Ayatollahul Ali Khamenei, a fost ucis într-un accident de elicopter care s-a prăbușit pe un teren muntos în apropiere de granița cu Azerbaidjanul, au anunțat luni oficiali și mass-media de stat, conform Reuters. Între timp, unii cetățeni din Iran au început să sărbătorească momentul cu focuri de artificii.

UPDATE: Mohammad Mokhbar devine preşedinte interimar, cinci zile de doliu național

Ayatollahul Ali Khamenei a aprobat ca prim-vicepreşedintele Mohammad Mokhbar să devină preşedinte interimar şi să se ocupe de organizarea de noi alegeri pentru preşedinte. De asemenea, au fost decretate cinci zile de doliu naţional.

Ali Bagheri Kani, fost ministru adjunct de externe, ar fi fost numit ministru de externe, în locul lui Hossein Amirabdollahian, potrivit presei iraniene citate de The Guardian. Bagheri Kani a fost anterior negociator-şef al Iranului în domeniul nuclear.

Mai mult, au fost decretate cinci zile de doliu național.

UPDATE: Trupurile au fost recuperate

Salvatorii de la Semiluna Roşie au recuperat corpurile victimelor accidentului de elicopter, inclusiv pe cel al preşedintelui Raissi. Potrivit presei locale, acestea vor fi trimise la Tabriz, capitala regiunii.

O primă fotografie cu epava elicopterului prezidenţial a fost difuzată de agenţiile de presă. Accidentul s-a produs pe un munte din regiunea Varzaghan, în nord-vestul Iranului, în condiţii meteo dificile care au încetinit foarte mult sosirea serviciilor de urgenţă.

Epava elicopeterului în care a murit Raisi
Epava elicopeterului în care a murit Raisi

UPDATE: Cel puţin 8 persoane la bord, potrivit presei iraniene

Potrivit agenţiei iraniene de ştiri Tasnim, cel puţin opt persoane au fost ucise. Pe lângă preşedintele Ebrahim Raissi, printre victime se numără ministrul de externe Hossein Amir-Abdollahian, guvernatorul Azerbaidjanului de Est Malek Rahmati şi ayatollahul din Tabriz Mohammad Ali Al-e-Hashem. Numele celor doi piloţi şi al unui mecanic de la bord nu au fost dezvăluite

Bursa de Valori de la Teheran (TSE) a suspendat luni dimineaţă tranzacţiile, în urma informaţiilor privind moartea preşedintelui ţării, potrivit agenţiei ruse de presă TASS.

UPDATE: Condoleanțe trimise de mai mulți lideri mondiali

Potrivit agenţiei TASS, Ambasada Rusiei la Teheran a exprimat condoleanţe pentru moartea preşedintelui iranian Ebrahim Raisi şi a coborât drapelul în bernă în semn de solidaritate cu poporul iranian.

„Transmitem sincere condoleanţe familiilor şi prietenilor victimelor, întregului popor şi guvernului iranian. Le dorim răbdare şi tărie psihică pentru a depăşi această tragedie, una dintre cele mai grave”, se arată în textul comunicatului.

Şi preşedintele Chinei, Xi Jinping, a trimis o telegramă de condoleanţe pentru moartea preşedintelui iranian, a anunţat Ministerul chinez de Externe.

„În calitate de coleg care am fost martor personal la eforturile sale pentru pacea poporului iranian şi a regiunii noastre în timpul cât a fost la putere, îmi amintesc de domnul Raisi cu respect şi recunoştinţă”, a scris pe X şi preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan.

Hezbollah şi Hamas, două mişcări susţinute de Iran, au adus un omagiu preşedintelui Raisi, al cărui corp a fost găsit în epava elicopterului.

„Împărtăşim tristeţea şi durerea poporului iranian frate”, a scris mişcarea islamistă palestiniană, lăudându-l pe preşedintele decedat pentru „sprijinul său pentru rezistenţa palestiniană şi eforturile neîncetate de solidaritate” cu palestinienii de la începutul actualului război din Gaza.

La rândul său, partidul libanez Hezbollah a adus un omagiu „protectorului mişcărilor de rezistenţă”.

„Cele mai profunde condoleanţe poporului iranian, conducerii iraniene şi familiilor preşedintelui Raisi şi delegaţiei care îl însoţea, pentru martiriul lor. Îi cerem Domnului să le acorde familiilor lor răbdare şi alinare. Cu adevărat, noi aparţinem lui Allah şi la El ne vom întoarce. Poporul iranian va rămâne adeptul liderilor loiali, prin voia lui Dumnezeu”, a transmis Mohammed Ali al-Houthi, şeful Comitetului Revoluţionar Suprem Houthi din Yemen, o altă grupare susţinută de Iran.

Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, a exprimat luni dimineaţă, pe X, „sincerele condoleanţe” ale UE pentru moartea preşedintelui Ebrahim Raisi şi a ministrului său de externe, precum şi a altor membri ai delegaţiei şi echipajului. „Gândurile noastre sunt alături de familiile victimelor”, a scris el.

„Văd în aceste ore că autorităţile iraniene acreditează teza accidentului şi nu teoriile conspiraţiei. Nu văd nicio schimbare în ordinea internă din Iran, suntem în contact permanent cu aliaţii noştri europeni şi din G7 pentru că vorbim despre un incident care se înscrie într-un cadru regional deosebit de complex. Sper ca viitoarea conducere iraniană să dorească să se angajeze în stabilizarea şi pacificarea regiunii”, a comentat premierul italian Giorgia Meloni la televiziune.

„Cu profundă tristeţe şi profundă mâhnire, am primit vestea tragică a decesului preşedintelui Republicii Islamice Iran, Ibrahim Raisi, a ministrului afacerilor externe, Hossein Amirabdollahian, şi a însoţitorilor lor, în urma incidentului aviatic nefericit din nordul Iranului. Transmitem sincere condoleanţe şi regrete liderului suprem al Republicii Islamice, Ali Khamenei, precum şi naţiunii iraniene, guvernului şi poporului său. Ne exprimăm solidaritatea cu poporul iranian frate şi cu oficialii Republicii Islamice în timpul acestei tragedii dureroase”, a transmis premierul Irakului, Mohammed Shia al-Sudani.

„Sincere condoleanţe guvernului şi poporului Republicii Islamice Iran pentru moartea preşedintelui Ebrahim Raisi, a ministrului de externe Hossein Amirabdullahian şi a oficialilor care îi însoţeau în durerosul accident de elicopter, cerându-i lui Dumnezeu Atotputernic milă şi iertare pentru ei şi pentru familiile lor răbdare şi alinare. Îi aparţinem lui Allah şi la El ne vom întoarce”, a scris pe X emirul Qatarului, şeicul Tamin bin Hamas al-Thani.

Pakistanul, ţară vecină cu care Iranul a avut anul acesta un scurt schimb de bombardamente, a declarat luni o zi de doliu, în urma informaţiilor apărute în presa iraniană despre moartea preşedintelui iranian.

„Pakistanul va respecta o zi de doliu şi drapelul va fi arborat la jumătate de catarg” în semn de „solidaritate cu Iranul”, o ţară „soră”, a scris premierul Shehbaz Sharif pe reţeaua X. „Măreaţa naţiune iraniană va depăşi această tragedie cu curajul său obişnuit”, a adăugat el.

Premierul indian Narendra Modi a scris pe X: „Profund întristat şi şocat de dispariţia tragică a Dr. Seyed Ebrahim Raisi, preşedintele Republicii Islamice Iran. Contribuţia sa la consolidarea relaţiei bilaterale dintre India şi Iran va fi mereu amintită. Sincerele mele condoleanţe familiei sale şi poporului iranian. India este alături de Iran în aceste momente de tristeţe”.

Ebrahim Raisi a murit! Președintele iranian, ucis într-un accident de elicopter. Informația, confirmată oficial de vicepreședinte și de televiziunea de stat

Epava carbonizată a elicopterului care s-a prăbușit duminică, în care se aflau Ebrahim Raisi și ministrul de externe Hossein Amirabdollahian, a fost găsită luni dimineața devreme, după o căutare de peste noapte în condiții de viscol, arată Reuters.

„Președintele Raisi, ministrul de externe și toți pasagerii din elicopter au fost uciși în accident”, a declarat pentru Reuters un oficial iranian de rang înalt, care a cerut să nu fie numit din cauza caracterului sensibil al problemei.

Moartea lui Raisi a fost confirmată ulterior într-o declarație pe rețelele de socializare de către vicepreședintele Mohsen Mansouri și la televiziunea de stat.

Televiziunea de stat a raportat că imaginile de la fața locului arată că aeronava s-a izbit de un vârf de munte, deși nu a existat niciun cuvânt oficial cu privire la cauza prăbușirii. Agenția de știri de stat IRNA a declarat că Raisi zbura cu un elicopter Bell 212 fabricat în SUA.

Raisi, în vârstă de 63 de ani, a fost ales președinte în 2021 și, de la preluarea mandatului, a ordonat o înăsprire a legilor privind moralitatea, a supravegheat o represiune sângeroasă a protestelor antiguvernamentale și a făcut presiuni puternice în discuțiile nucleare cu puterile mondiale.

Căutări intense pentru descoperirea elicopterului prezidențial iranian
Căutări intense pentru descoperirea elicopterului prezidențial iranian

Liderul suprem iranian, ayatollahul Ali Khamenei, care deține puterea supremă cu ultimul cuvânt în ceea ce privește politica externă și programul nuclear iranian, a încercat anterior să îi liniștească pe iranieni, spunând că nu va exista nicio perturbare a afacerilor de stat.

Rugăciuni și căutări intense

Echipele de salvare au luptat toată noaptea împotriva viscolului și a terenului dificil pentru a ajunge la epavă în primele ore ale zilei de luni.

„Odată cu descoperirea locului prăbușirii, niciun semn de viață nu a fost detectat printre pasagerii elicopterului”, a declarat șeful Semilunii Roșii din Iran, Pirhossein Kolivand, la televiziunea de stat.

Anterior, radiodifuzorul național a întrerupt toate programele obișnuite pentru a arăta rugăciunile organizate pentru Raisi în întreaga țară. Video a arătat o echipă de salvare, purtând jachete luminoase și lanterne frontale, înghesuită în jurul unui dispozitiv GPS, în timp ce căutau pe jos, pe un versant de munte negru ca smoala, pe timp de viscol.

Mai multe țări și-au exprimat îngrijorarea și au oferit asistență.

Casa Albă a declarat că președintele american Joe Biden a fost informat cu privire la rapoartele despre accident. China a declarat că este profund îngrijorată. Uniunea Europeană a oferit tehnologie de cartografiere prin satelit de urgență.

Moment de disensiuni uriașe în Iran

Prăbușirea vine într-un moment de disensiuni tot mai mari în Iran din cauza unei serii de crize politice, sociale și economice. Conducătorii clerici ai Iranului se confruntă cu presiuni internaționale în legătură cu programul nuclear contestat al Teheranului și cu aprofundarea legăturilor sale militare cu Rusia în timpul războiului din Ucraina.

De când Hamas, aliatul Iranului, a atacat Israelul la 7 octombrie, provocând asaltul Israelului asupra Gazei, în tot Orientul Mijlociu au izbucnit conflagrații care au implicat grupuri aliate cu Iranul.
În sistemul politic dualist al Iranului, împărțit între establishmentul clerical și guvern, mentorul lui Raisi, Khamenei, în vârstă de 85 de ani, liderul suprem din 1989, este cel care deține puterea de decizie în ceea ce privește toate politicile majore.

De ani de zile, mulți l-au văzut pe Raisi ca pe un candidat puternic la succesiunea lui Khamenei, care a aprobat principalele politici ale lui Raisi.

Elicopterul care îl transporta pe președintele iranian Raisi s-a prăbușit în munți
sursa foto: ProTV

Victoria lui Raisi în alegerile din 2021, gestionate îndeaproape, a adus toate ramurile puterii sub controlul liniei dure, după opt ani în care președinția a fost deținută de pragmaticul Hassan Rouhani și un acord nuclear negociat cu puteri, inclusiv cu Washingtonul.

Cu toate acestea, reputația lui Raisi ar putea fi afectată de protestele pe scară largă împotriva regimului clerical și de eșecul de a redresa economia iraniană, împiedicată de sancțiunile occidentale.
Raisi fusese duminică la granița cu Azerbaidjanul pentru a inaugura barajul Qiz-Qalasi, un proiect comun. Președintele Azerbaidjanului, Ilham Aliyev, care a declarat că și-a luat „rămas bun prietenos” de la Raisi mai devreme în cursul zilei, a oferit asistență pentru salvare.

[email protected] - Claudiu Popa este jurnalist, fotograf și țăran în timpul liber. Cochetează cu presa încă din liceu, când a scris la ziarele Informația Prahovei sau Actualitatea Prahoveană. ... vezi toate articolele
Parteneri
Categoria de şoferi care poate cere un nou preţ la poliţele RCA
Categoria de şoferi care poate cere un nou preţ la poliţele RCA
Ce ingrediente să pui în cafeaua pe care o bei dimineața pentru a-ți reduce pofta de mâncare și de dulce pe parcursul zilei. Foarte mulți români le au în bucătărie
Ce ingrediente să pui în cafeaua pe care o bei dimineața pentru a-ți reduce pofta...
Ciolacu: Introducem azi salariului minim european, în concordanţă cu directiva europeană
Ciolacu: Introducem azi salariului minim european, în concordanţă cu directiva europeană
Satul din Statele Unite care se numește România. Are case părăsite și străzi fără asfalt, iar locuitorii n-au auzit în viața lor de țara noastră
Satul din Statele Unite care se numește România. Are case părăsite și străzi fără asfalt,...
Alexandru Ciucu și Alina Sorescu, din nou împreună. Designerul a confirmat totul: „O să mergem în Italia”
Alexandru Ciucu și Alina Sorescu, din nou împreună. Designerul a confirmat totul: „O să mergem...
Marius Șumudică, dezvăluire șoc! „Edi Iordănescu are ofertă de 5.000.000 de euro pe an! Degeaba spune că NU”
Marius Șumudică, dezvăluire șoc! „Edi Iordănescu are ofertă de 5.000.000 de euro pe an! Degeaba...
Un nou mare retailer intră pe piaţa din România şi se ia la
Un nou mare retailer intră pe piaţa din România şi se ia la "trântă" cu...
Cine este antreprenoarea care şi-a deschis propria afacere acum 30 de ani în ţara noastră, iar acum firma are venituri de milioane de lei
Cine este antreprenoarea care şi-a deschis propria afacere acum 30 de ani în ţara noastră,...
Lege nouă pentru românii de la blocuri. Fac 5 ani de ÎNCHISOARE dacă nu o respectă
Lege nouă pentru românii de la blocuri. Fac 5 ani de ÎNCHISOARE dacă nu o...
Se interzic plățile în numerar. Limită la plata cu cash. De când intră în vigoare
Se interzic plățile în numerar. Limită la plata cu cash. De când intră în vigoare
Marian Drăgulescu revine pe micile ecrane: „În mine se dă o adevărată luptă”
Marian Drăgulescu revine pe micile ecrane: „În mine se dă o adevărată luptă”
Coreea de Sud a tras focuri de avertisment după ce soldaţi nord-coreeni au trecut graniţa
Coreea de Sud a tras focuri de avertisment după ce soldaţi nord-coreeni au trecut graniţa
Dezvăluire. Cum au ajuns Temu şi Shein, două platforme din China, „să încarce“ maşinile curierilor români: unu din zece colete livrate zilnic vine de pe aceste platforme. Suma medie pe o comandă este de 20-30 de euro, vânzările pot ajunge la 600 mil. euro într-un an
Dezvăluire. Cum au ajuns Temu şi Shein, două platforme din China, „să încarce“ maşinile curierilor...
Povestea româncei care a luat un „maldăr de fier vechi plin cu pânze de păianjen
Povestea româncei care a luat un „maldăr de fier vechi plin cu pânze de păianjen"...
Un cunoscut actor s-a căsătorit în secret. Imagini de la eveniment
Un cunoscut actor s-a căsătorit în secret. Imagini de la eveniment
Top 3 țări cu cei mai proști locuitori. Îi trimiți după apă, vin cu pâine! Pe ce loc sunt românii?
Top 3 țări cu cei mai proști locuitori. Îi trimiți după apă, vin cu pâine!...
Apar noi bani în România! BNR lansează moneda chiar marți!
Apar noi bani în România! BNR lansează moneda chiar marți!
Ema Uta, apariție de INFARCT!! S-a văzut TOT prin costumul de baie MINUSCUL
Ema Uta, apariție de INFARCT!! S-a văzut TOT prin costumul de baie MINUSCUL